KB Dubrava
KB Dubrava Foto: DNEVNIK.hr

Podnesen je prvi zahtjev za odštetu za smrt od korone u Hrvatskoj. Obitelj pacijentice iz malog mjesta s istoka zemlje tvrdi da je došla u KBC Zagreb nezaražena.


U Hrvatskoj je podnesen prvi odštetni zahtjev, odnosno nagodba s bolnicom zbog smrti 84-godišnje pacijentice. Njezina obitelj iz jednog malog mjesta na istoku zemlje tvrdi da je u bolnicu došla nezaražena.

Vezani članci Odbijanje cjepiva, ilustracija Isplaćena prva odšteta za smrt od posljedica cjepiva protiv korone: "To nije dovoljno" Provjereno: Antonija Baričević - 1 Još jedan slučaj smrti od korone na hematologiji: "Izbjegavali smo izlaske, djeca rođendane. A tamo gdje je trebao biti najsigurniji..."

Smatraju da se u bolnici zarazila, a kasnije je i umrla od COVID-19. Obitelj traži odštetu od 630.000 kuna i plaćene troškove odvjetnika.

"Bolnica je odbila nagodbu jer nema dokaza da se žena zarazila u bolnici, a mi smo poduzeli sve mjere zaštite od korone koje su u tom trenutku bile moguće", kazao je ravnatelj KBC-a Zagreb prof. dr. Ante Ćorušić.

Za sada nema informacija hoće li obitelj podignuti sudsku tužbu, piše Jutarnji list.

Došla zbog ozljede rebara

Preminula pacijentica u KBC Zagreb došla je zbog ozljede rebara uslijed pada. Testirana je negativno, no nakon nekoliko dana njezin je test bio pozitivan.

Premještena je u KB Dubravu gdje je preminula 6. prosinca. U KBC-u Zagreb ističu da su ispoštovani svi protokoli povezani uz epidemiju.

"Vrlo je važno kod odluke ima li pacijent pravo na odštetu ili ne, utvrditi je li za zaštitu od zaraze poduzeto sve ono što je temeljeno na smjernicama struke", objasnila je odvjetnica Ana Gruber.

Situacija s cijepljenjem loša

Tijekom prošle godine u zdravstvenim ustanovama su postojale smjernice koje omogućavaju određenu razinu zaštite od infekcije, kako zdravstvenih djelatnika, tako i pacijenata, no i uz njih je postojala mogućnost prijenosa. Postoji mogućnost da ovaj prvi odštetni zahtjev neće biti i posljednji.

Upravo zbog toga je cijepljenje zdravstvenih djelatnika obvezno u nekim zemljama EU-a poput Italije, Francuske, Grčke i Mađarske.

U Hrvatskoj je situacija s cijepljenjem zdravstvenih djelatnika još uvijek loša - iako se cijepilo više od 80 posto liječnika, medicinske sestre i tehničari tek su na 50 posto cijepljenih.

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju