Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Niska procijepljenost u školama

Pred vratima je nova školska godina, ali i niz problema. Učitelji u neizvjesnosti: "Nažalost, očekujemo najgori scenarij"

Aktualno Galerija Stiže nova školska godina - 8 Stiže nova školska godina - 8 Foto: DNEVNIK.hr Stiže nova školska godina - 9 Stiže nova školska godina - 9 Foto: DNEVNIK.hr Stiže nova školska godina - 7 Stiže nova školska godina - 7 Foto: DNEVNIK.hr Stiže nova školska godina - 6 Stiže nova školska godina - 6 Foto: DNEVNIK.hr +6 Stiže nova školska godina - 5 Galerija 1/11 >>
Nova školska godina je pred vratima, a kako će izgledati nastava pitaju se učenici i roditelji, ali i učitelji. Upute iz Ministarstva još nisu dobili. Istovremeno, procijepljenost medu djelatnicima škola tek je oko 50 posto.

Brojna djeca kreću u prvi razred srednje škole, vesele se novim izazovima, društvu i promjenama. No, kako će izgledati nastava, ne znaju. Ne znaju to ni učitelji, a nova školska godina je pred vratima.

Pročitajte i ovo Ilustracija, učenici Objavilo ministarstvo Poznato kada počinju upisi u srednje škole: Ovo su važni rokovi, ima i promjena u gimnazijama Slika nije dostupna model a Jedna županija promijenila oblik održavanja nastave: Učenici će ipak biti u školskim klupama

"Ono što za sad znamo je to da Vlada još uvijek ništa ne zna, da još uvijek nismo pozvani na nikakve konzultacije“, kazala je Ana Tuškan iz sindikata.

Ministar zdravstva Vili Beroš ističe, epidemiolozi i Ministarstvo obrazovanja razgovaraju. Kaže, razmatra se sve što može pomoći suzbijanju epidemije i osiguranju školskih i zdravstvenih procesa. Učitelji podsjećaju kako je riječ o ranjivoj skupini te kako bi mjere trebala donositi struka, bez uplitanja politike.

"Doista bi bilo potrebno da se nađu i medicinska struka i psiholozi koji će vidjeti što je najbolje za naše učenike“, poručila je Tuškan novinarki Nove TV Karli Trstenjak..

Kako će se održavati nastava, hoće li biti online, tko će morati nositi masku, iz Ministarstva još nema vijesti. Najgore što se može dogoditi, ističu iz sindikata, jest da dočekamo nespremni novu nastavnu godinu.

"Očekujemo, nažalost, najgori scenarij. A to je da ćemo nejasne upute, smjernice, propise Ministarstva dobiti par dana prije početka školske godine“, ne nada se učitelj Luka Huzjak.

Mala procijepljenost obrazovnih radnika

Rješenja se traže diljem svijeta. Prije početka školske godine Francuzi i Talijani ubrzali su cijepljenje tinejdžera. Češka će učenike pri povratku s ljetnih praznika testirati. A što s je Hrvatskom?

Kod nas je niska procijepljenost učitelja. Cijepljeno je tek polovina djelatnika osnovnih škola. Situacija je nešto bolja u srednjim školama, u gimnazijama je cijepljeno 55, a u strukovnim školama 54 posto djelatnika. Iz Ministarstva ističu kako za sad nije planirano da uvjet za dolazak na radno mjesto u školu bude COVID potvrda.

"Smatram da bi učitelje trebalo stimulirati da se cijepe, a ne ih strašiti. Ako se bude učitelje cijepilo, onda se mora i sve ostale službe cijepiti“, smatra Huzjak.

Roditelji se pak pitaju što će biti na jesen. Jedni misle da bi trebalo ići na nastavu uživo, drugi da su u tom slučaju potrebne mjere zaštite. U jednom se slažu svi, pred nama je još jedna izazovna školska godina.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene