Otišli smo u Kliničku bolnicu Dubrava i donosimo vam rendgenske snimke potpuno zdravih pluća jedne osobe srednje životne dobi te snimku pluća te iste osobe koja sada boluje od Covida 19 i na respiratoru je.


Pacijent nije imao nikakvih težih zdravstvenih problema prije zaraze koronavirusom. Pluća pacijenta snimljena prošle godine bila su potpuno zdrava, a današnja slika znatno je drugačija - boluje od korone i na respiratoru je.

Vezani članci Koronavirus, ilustracija Dom za starije u središtu epidemije novog soja koronavirusa, zaraženo čak dvije trećine korisnika Testiranje na koronavirus, ilustracija HZJZ otkrio koliko se osoba do sad cijepilo i kad počinje docjepljivanje. Objavljeni i podaci za Sisačko-moslavačku županiju

Dr. Nevenka Piskač Živković, internistica pulmologinja iz Kliničke bolnice Dubrava, objasnila je razliku u rendgenskoj snimci. "Što se tiče snimke pluća ja bih je nazvala pulmološki ozbiljnom. Zašto - zato što su promjene obostrane. Zahvaćaju i gornja i donja plućna polja, zapravo gotovo da i nema dijela pluća osim desnog gornjeg koji nije zahvaćen upalnim promjenama."

Ono što liječnike brine - riječ je o osobi srednje životne dobi koja je prije ove bolesti bila gotovo potpuno zdrava. "Osoba nije imala značajnijih komorbiditeta. Imala je povišene vrijednosti krvnog tlaka, međutim nije ni bilo recimo potrebe za uzimanjem lijekova", rekla je dr. Piskač Živković.

Slične snimke pluća, kaže doktorica, moguće su još kod virusne ili atipične upale pluća. No, klinička slika i nalazi su u potpunosti drugačiji. "Mi zapravo ne možemo u potpunosti predvidjeti kojim tempom će se radiološki nalaz pogoršavati. Kod nekih bolesnika to je vrlo brzo - gotovo u danima", veli dr. Piskač Živković.

A one koji se oporave od koronavirusa i koje otpuste iz bolnice liječnici i dalje prate. Kod nekih kao posljedica bolesti i dalje ostaju prisutne promjene na plućima. Obično se radi o onim pacijentima koji su duže vrijeme proveli na respiratoru.