Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slobodno kretanje

Od petka u Hrvatsku mogu i Mađari, a uskoro se otvaraju i granice na moru: Evo kojih se pravila moraju pridržavati nautičari koji stižu na Jadran

Od petka slobodno u Hrvatsku mogu i Mađari. Na povratku u svoju zemlju neće morati u karantenu, a dan poslije Hrvatska otvara i pomorske granične prijelaze.

Otvaranje granica s Mađarskom trebali bi značiti samo jedno – više turista na Jadranu. Statistike MUP-a pokazuju da je samo u posljednjih 24 sata u Hrvatsku ušlo 105.000 putnika, od čega polovinu čine hrvatski državljani, a ostatak su strani. Najviše je u Hrvatsku ušlo Slovenaca, njih gotovo 16.000, a slijede ih državljani Austrije i Njemačke.

Pročitajte i ovo Viktor Orban (Foto: AFP) najavio orban Mađarska od 1. rujna postrožuje pravila za prelazak granica, što će biti s Hrvatskom? Slika nije dostupna Što je sa Zrćem? Božinović otkrio hoće li se zatvoriti noćni klubovi i za koga se granice Hrvatske neće otvoriti

Od 13. lipnja hrvatska otvara i sezonske pomorske granične prijelaze. Dražen Šarčević iz Policijske uprave primorsko-goranske kaže da otvaranje sezonskih pomorskih graničnih prijelaza znači da će, primjerice talijanski nautičari koji žele boraviti na Malom Lošinju, sada će graničnu kontrolu moći obaviti na Malom Lošinju, a dok su na snazi bile mjere zabrane ulaska u Hrvatsku, to su morali raditi u Puli.

U prvih šest mjeseci ove godine, PU primorsko-goranska zabilježila je promet 300-tinjak plovila, kazao je Šarčević i dodaje da je riječ o padu od 20-ak posto u odnosu na isti period prošle godine. ''Nadamo se da će upravo ova odluka o otvaranju granica privući goste na naše more'', rekao je.

Kada je riječ o pravilima kojih se nautičari moraju pridržavati, Dražen Šarčević kaže da su obvezni pridržavati se mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koje propisuju da pri dolasku u Hrvatsku na web stranici entercroatia.mup.hr upišu podatke o turi plovidbe, mjestu veza i srednja te kontakt podatke.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene