Koronavirus, ilustracija - 6
Koronavirus, ilustracija - 6

Nacionalni stožer Civilne zaštite u ponedjeljak popodne je na internetskim stranicama objavio nove, pooštrene epidemiološke mjere radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja, a stupaju na snagu od utorka.


Prema novoj odluci Nacionalnog stožera, zabranjena su javna okupljanja i događanja na otvorenom za više od 50 osoba (dosad 100) na jednom mjestu, a ona s COVID potvrdama i uz suglasnost lokalnih stožera ograničavaju se na 200 osoba.

U zatvorenim prostorima zabranjuju se javna okupljanja s više od 25 osoba (dosad 50), a ona uz COVID potvrde ograničavaju se na 100 osoba.

Na privatnim je okupljanjima moguće prisustvo 20 osoba (dosad 30), uz izuzetak onih na kojima svi imaju COVID potvrde te u tom slučaju može biti prisutno 50 osoba.

Ivo Ivić U Splitu 47 pacijenata na respiratorima, kapaciteti bolnice gotovo puni: ''Oni koji nisu cijepljeni kandidati su za umiranje''

Nisu uvedene promjene u radu ugostiteljskih objekata, ali će se intenzivnije kontrolirati ograničenja broja gostiju, održavanje fizičkog razmaka od 1,5 metra i korištenje maski dok se ne sjedi za stolom te prozračivanje i čišćenje prostorija.

Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a Što nas čeka od ponedjeljka: Ivana Pavić Šimetin pojasnila hoće li brzi antigenski testovi biti dovoljni za COVID potvrde

Ograničava se i broj gledatelja na sportskim natjecanjima pa će tako na zatvorenom moći biti popunjeno najviše 20 posto pojedine tribine, a na otvorenom do 40 posto tribine.

Građani obavezno moraju koristiti maske na vjerskim obredima i umjetničkim programima, kino-projekcijama i izložbama te na sjednicama predstavničkih tijela bez obzira na posjedovanje COVID potvrde.

Mjere su objavljene u Narodnim novinama, a iako je načelnik Nacionalnog stožera Davor Božinović najavio da će na snagu stupiti od ponedjeljka, mjere će vrijediti od ponoći u utorak, 11. siječnja.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju