Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Virus pod kontrolom

Novozelandska premijerka na sjednici australske vlade: "Moguća je obnova putovanja"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Susret je bio moguć zbog toga što zemlje s obje strane Tasmanskog mora imaju svjetski vodeće rezultate u stavljanju virusa pod kontrolu, rekla je Ardern. Novi Zeland u utorak drugi dan zaredom nije zabilježio niti jedan slučaj zaraze koronavirusom.

Snažna veza između Australije i Novog Zelanda dodatno je ojačana, izjavila je u utorak novozelandska premijerka Jacinda Ardern nakon što je prethodno videovezom sudjelovala na sjednici australske vlade.

Pročitajte i ovo Igor Vidić, brat blizanac nultog pacijenta U Hrvatskoj Nulti COVID-19 pacijent prije četiri godine pod rotirkama odveden u bolnicu: "Traumatično iskustvo gdje se preko noći okrenuo svakodnevni život" Slika nije dostupna Možemo li i mi ovako? Zbog tri slučaja zaraze na tri dana blokirali grad od 2 milijuna ljudi. Stručnjaci: "Ova strategija ima prednosti, ali za dijelove svijeta je prekasno"

Ardern je kazala kako je tijekom razgovora bilo riječi o iskustvu svake od zemalja u borbi s pandemijom korinavirusa te su se analizirale mogućnosti suradnje dviju zemalja.

"Susret je bio moguć zbog toga što zemlje s obje strane Tasmanskog mora imaju svjetski vodeće rezultate u stavljanju virusa pod kontrolu. Obje zemlje trebamo biti ponosne na svoje napore i to je pokazatelj čvrste veze između nas", kazala je Ardern.

Ona je potvrdila da je u razgovorima bilo riječi o mogućnosti uspostave slobodnog zračnog prometa između Australije i Novog Zelanda.

"Obje zemlje spremne su ostvariti dobitak ponovnom uspostavom zračne veze. Obitelji i prijatelji premošćuju Tasmansko more", kazala je Ardern.

Novi Zeland u utorak drugi dan zaredom nije zabilježio niti jedan slučaj zaraze koronavirusom, objavile su zdravstvene vlasti. Zemlja do sada ima 1486 slučajeva COVID-19 i 20 smrtnih slučajeva nakon zaraze.

Australska vlada na današnjoj je sjednici razmatrala mogućnost otvaranja svojih granica nakon uspjeha ostvarenog u kontroli epidemije koronavirusa.

Obje zemlje bilježe smrtnost od koronavirusa ispod 1 posto, mnogo manje od brojnih drugih zemalja, i planiraju polako otvarati svoje granice, uključujući obnovu putovanja preko Tasmanskog mora bez obaveznog karantenskog razdoblja.

"Australci i Novozelanđani putuju ovim pravcem više nego igdje drugdje", kazala je Ardern te dodala da su obje zemlje spremne ponovno pokrenuti putovanja.

Posljednji put kada je novozelandski čelnik sudjelovao na sjednici australske vlade bilo je za vrijeme 2. svjetskog rata.

Australija je zabilježila oko 6800 slučajeva zaraze koronavirusom i 96 umrlih zahvaljujući brzoj primjeni mjera socijalne distance i zatvaranju granica.

Uoči sjednice vlade premijerka Novog Južnog Walesa Gladys Berejiklian kazala je kako se nada da se može uspostaviti most između dviju zemalja kad je riječ o putovanjima.

Izvršni direktor australske zrakoplovne kompanije Qantas Airways kazao je kako se letovi između dviju zemalja mogu obnoviti vrlo brzo nakon ponovnog otvaranja domaćih ruta.

Australija je izgubila oko milijun radnih mjesta od sredine ožujka do sredine travnja zbog zatvaranja velikog dijela gospodarstva u borbi s koronavirusom, pokazuju službene statistike. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene