Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp

Njemačka vlada od svojih građana koje je na početku koronakrize specijalnim letovima vratila iz turističkih odredišta diljem svijeta sada naplaćuje paušalne iznose u visini od 200 do 1000 eura, priopćilo je u petak njemačko ministarstvo vanjskih poslova.


„Naplatom paušalnih iznosa njemačka vlada primjenjuje transparentno i nebirokratsko rješenje kojem je cilj podjednak tretman svih putnika“, priopćeno je iz ministarstva vanjskih poslova.

Vezani članci Testiranje na koronavirus, ilustracija Hospitalizirano svih 14 zaraženih iz vinkovačkog doma za starije: "Situacija s koronavirusom može biti i gora" Rad od kuće, ilustracija Nijemcima se svidio rad od kuće: "Željeni model je uravnotežena kombinacija rada u uredu i rada doma"

Naplatom paušalnih iznosa želi se pokriti oko 40 posto od ukupno 94 milijuna eura koliko je stajala akcija vraćanja turista.

Za povratak iz bližih odredišta poput Kanarskih otoka ili sjeverne Afrike se naplaćuje paušal od 200 eura. Za letove iz Azije i Južne Amerike 600, a iz Australije i Novog Zelanda po 1000 eura.

Akcija vraćanja njemačkih turista je pokrenuta nakon uvođenja mjera protiv širenja koronavirusa sredinom ožujka. Ukupno je vraćeno oko četvrt milijuna turista koji su se u trenutku uvođenja mjera nalazili u inozemstvu.

Najveći broj njih vraćen je zrakoplovima kompanije koje su ih dovele na odredište ili čarter letovima turističkih kompanija.

Za oko 67.000 individualnih turista koji su putovali u vlastitoj organizaciji, a zbog ukidanja linija se nisu mogli vratiti u Njemačku, njemačka vlada je organizirala čartere iz svih dijelova svijeta.