Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova nula

U Hrvatskoj ni danas nema novooboljelih: "Čim ne bude cirkulacije virusa, razmišljat ćemo o tome da proglasimo kraj epidemije"

Članovi Nacionalnog stožera
Članovi Nacionalnog stožera DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Članovi Nacionalnog stožera Članovi Nacionalnog stožera Foto: DNEVNIK.hr 84 dana kriznog stožera - 3 84 dana kriznog stožera - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Alemka Markotić Galerija 1/3 >>
Nacionalni stožer objavio je najnovije podatke s koronavirusom u Hrvatskoj i otkrio koliko se oboljelih još liječi u bolnicama.

Ukupan broj oboljelih od koronavirusa je 2246, a novooboljelih nema. Do sada je testirano 67297 osoba, od toga 602 u posljednja 24 sata. Na bolničkom liječenju je 17 osoba. Od toga su na respiratoru 4 pacijenta. Ukupan broj ozdravljenih je 2088, što je 11 novoozdravljenih u 24 sata. Ukupan broj preminulih je 103, navodi se u priopćenju Stožera civilne zaštite objavljenom u 14 sati. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna UKUPNO 2096 ZARAŽENIH U Hrvatskoj preminule još dvije osobe, 8 novooboljelih – Beroš objasnio kako je došlo do širenja zaraze Slika nije dostupna UKUPNO 2085 ZARAŽENIH U Hrvatskoj preminulo još šest ljudi, 9 novooboljelih - svi iz jedne županije

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić te generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković potpisali su u utorak tijekom prijepodneva Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz EU fondova u financijskom razdoblju 2014.-2020. - Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama (SRUUK).

Ministar Ćorić istaknuo je na konferenciji za novinare kako je ugovor vrijedan 63 milijuna kuna uz nacionalnu komponentu od 9,5 milijuna kuna, što znači da će 54 milijuna kuna biti financirano bespovratnim sredstvima EU. "Njegovom realizacijom omogućit će se pravodobne reakcije hrvatskog sustava za rano upozoravanje i upravljanje krizama i ojačati spremnost na eventualne krize", rekao je Ćorić izrazivši nadu da će sredstva biti iskorištena na najbolji mogući način za jačanje sigurnosti RH i svih njezinih službi.

Božinović je kazao kako smo zajedničkim snagama uspjeli doći do povoljne epidemiološke situacije.

"Povod je ovom okupljanju to što želimo ukazati da i za vrijeme krize nismo zaboravili promišljati o tome što nas može očekivati u budućnosti. Godinama ulažemo u sustav Civilne zaštite, u vatrogastvo... Ovo danas vrlo je vrijedan projekt koji ćemo uskoro realizirati jer smo osigurali 54 milijuna kuna iz EU fondova. 85 posto cijelog projekta financirat će EU. Sredstva su namijenjena za primjenu modernih tehnologija za upravljanje krizama", objasnio je. 

Novi sustav za krizne situacije

Božinović je kazao da će sredstva biti uložena u sustav za dojavu o nepogodama, potresima i slično. 

"Prva informacija bitna nam je kako bi se spriječila katastrofa. Znate da je godinama bio aktualan sustav za uzbunjivanje. Ovim novim sustavom polako sustav za uzbunjivanje stavljamo u drugi plan. Ovaj sustav pokazao je efikasnost kada govorimo o slabo naseljenim područjima. Ključ je i u umrežavanju sustava Civilne zaštite sa zdravstvenim sustavom, to će nas učiniti efikasnijima", objasnio je ministar.

Na pitanje o mogućim revizijama državnih poticaja, ministar Ćorić kazao je da treba sve ispitati. Rekao je da su neke odluke donesene za vrijeme prijašnje Vlade. "Neke odluke donesene su za vrijeme Milanovića, na to je utjecao Čačić, ja sam naslijedio te ugovore. Devijacije se trebaju otkloniti", kazao je Ćorić.

Komentirao je i smjenu Tomislava Jurekovića, čelnog čovjeka HERA-e koji se također spominje u aferi vjetroelektrane. "Imenovao ga je Sabor 2014. na mandat od sedam godina, nemam nikakvih dokaza o njegovoj inkriminaciji. Kad budu podnesene kaznene prijave, onda ćemo o tome moći razgovarati. Nisam s njim ni bio u kontaktu", rekao je Ćorić.

Kazao je da nije dobro za Hrvatsku da se sada cijeli sustav obnovljivih izvora energije stavlja pod znak pitanja. "Uvjeti o otkupnim cijenama doneseni su u prijašnjim vladama", istaknuo je.

Na pitanje je li on postao uteg Vladi, s obzirom na to da je deblokirao projekt vjetroelektrana koje su sada u središtu korupcijske afere, odgovorio je: "To će procijeniti predsjednik stanke. Moj mandat je mojem predsjedniku svaki dan na raspolaganju. Kad bude mislio da ne trebam biti dio tog tima, poštovat ću njegovu odluku."

Na pitanje je li premijer Plenković bio upoznat s dokumentima koje je potpisao, ministar je kazao da ga ne upoznaje svakodnevno s potpisima na različitim dokumentima koje daje. "Premijer ne mora znati sve što se potpisuje. Rješenje za vjetroelektrane je na dvije sudske instance dobilo svoju potvrdu", zaključio je.

Beroš: "Nema novooboljelih, situacija više nego zadovoljavajuća"

Beroš je kazao kako u posljednja 24 sata nema novooboljelih, a imamo još 66 aktivnih slučajeva.

Trenutačnu epidemiološku situaciju ocijenio je više nego zadovoljavajućom. "To se nije dogodilo slučajno", rekao je Beroš ističući kako su dobri rezultati postignuti zahvaljujući građanima, struci, politici, Vladi i medijima. Komentirao je i izbore i izborne liste. Kaže da nije mogao utjecati na to što na listi HDZ-a nema Krstičevića. 

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak kazao je da se krajem epidemije smatra nakon što prođe 14 dana od posljednjeg slučaja. "Naših autohtonih slučajeva mi više nemamo. Imamo još nekoliko zaraženih. Smatramo da imamo dovoljno kapaciteta u slučaju unosa. Imali smo sastanak što učiniti u slučaju da se zaraze turisti, to ćemo objaviti do kraja tjedna. Cilj nam je zaštiti turiste, ali i naše građane", kazao je Capak i dodao da su rezultati seroloških testova očekivani: "Imamo vrlo mali broj pozitivnih osoba", rekao je

"Trebamo biti oprezni i čim ne bude cirkulacije virusa, razmišljat ćemo o tome da proglasimo kraj epidemije", kazao je. 

Beroš je rekao da još uvijek čekaju odgovor od Državnog odvjetništva mogu li objaviti izvješća o Domu za starije u Splitu. 

Potpisivanju Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava prisustvovali su pomoćnik ministra unutarnjih poslova za civilnu zaštitu Damir Trut, ministar zdravstva Vili Beroš, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević i ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić.

 

  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene