Cjepivo, ilustracija
Cjepivo, ilustracija Foto: DNEVNIK.hr

Moskva je u subotu započela s distribucijom cjepiva Sputnik V u 70 klinika, što je prvo masovno cijepljenje protiv zaraze koronavirusom u Rusiji, priopćila je gradska radna skupina za borbu protiv koronavirusa.


Radna skupina je rekla da će rusko cjepivo najprije biti dostupno liječnicima i drugim zdravstvenim radnicima, učiteljima i socijalnim radnicima jer su pod najvećim rizikom zaraze.

"Radite u obrazovnoj ustanovi i imate prioritet za besplatno COVID-19 cjepivo", pisalo je u sms poruci koju je u subotu ujutro primio jedan Moskovljanin, učitelj iz osnovne škole.

Moskva, epicentar zaraze koronavirusom u Rusiji, zabilježila je 7.993 novih slučajeva preko noći. Dan ranije bilo je 6.868 novozaraženih.

"Tijekom posljednjih pet sati, 5000 ljudi prijavilo se za cijepljenje - učitelji, liječnici, socijalni radnici, oni koji danas najviše riskiraju svoje zdravlje i živote", napisao je gradonačelnik Sergej Sobjanin na svojoj web stranici u petak.

Dob onih koji se cijepe ne prelazi 60. Ljudima s postojećim bolestima, trudnicama i onima koji boluju od respiratornih bolesti nije dopušteno cijepljenje.

Cjepivo protiv gripe, ilustracija Pandemija se ponovo ubrzava: Više od 65 milijuna zaraženih u svijetu, brojne zemlje planiraju masovna cijepljenja

Rusija je razvila dva cjepiva protiv COVID-19, Sputnik V koji podupire Ruski državni investicijski fond i drugo cjepivo koje je razvio Sibirski Institut Vektor, dok se finalna testiranja za oba cjepiva tek trebaju završiti.

Znanstvenici su izrazili zabrinutost zbog brzine kojom je Rusija radila, redovito dajući zeleno svjetlo svojim cjepivima i organizirajući masovna cijepljenja prije nego što bi bila okončana testiranja sigurnosti i učinkovitosti.

Ruski youtuber uhićen zbog smrti djevojke U prijenosu uživo preminula trudna djevojka koju je youtuber natjerao da polugola stoji na hladnoći: "Zečiću moj, što ti je?"

Cjepivo Sputnik V daje se u dvije doze, s time da se druga doza daje 21 dan nakon prve.

Moskva je krajem ožujka zatvorila sva javna mjesta uključujući i parkove i kafiće, s izuzetkom dostave, dok je policija patrolirala na ulicama tražeći one koji krše pravila. Mjere su, međutim, ublažene sredinom lipnja.

Dezinfekcija ruku, ilustracija Rusi na tulumu ostali bez alkohola pa udarili po dezinficijensu, sedmoro ih preminulo

Cijepljenje pacijenta Sljedeći tjedan u Rusiji kreće masovno cijepljenje protiv COVID-a, bit će besplatno i dobrovoljno

Rusija je u subotu ukupno prijavila novih 28.782 slučajeva, u danu s najviše oboljelih, zbog čega se ukupna brojka zaraženih u zemlji popela na 2.431.731, što je četvrti najveći broj zaraženih u svijetu.

U listopadu, određene restrikcijske mjere poput učenja na daljinu za srednjoškolsku djecu i 30 postotno ograničenje broja uredskih radnika, ponovno su stupile na snagu.