Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ISKORIŠTAVANJE TEHNOLOGIJE

Možemo li uskoro očekivati digitalne potvrde o cijepljenju protiv koronavirusa?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svjetska zdravstvena orgnizacija (WHO) ne preporučuje državama da izdaju "imunitet putovnice" onima koji su se oporavili od COVID-19, nego razmišlja o uvođenju elektroničkih potvrda o cijepljenju poput onih koje razvija u suradnji s Estonijom.

Estonija i ta UN-ova agencija u listopadu su pokrenule pilot projekt digitalne potvrde o cijepljenju ili "pametne žute kartice" u sklopu inicijative COVAX kojoj je cilj promovirati cijepljenje protiv koronavirusa u zemljama u razvoju.

Početak cijepljenja je sve bliži pošto je Britanija u srijedu odobrila cjepivo kompanije Pfizer, a tvrtke Moderna i AstraZeneca zatražile izvanredno odobrenje regulatora u SAD-u i EU-u.

"Intenzivno razmišljamo o tome kako iskoristiti tehnologiju u odgovoru na pandemiju, a jedan od načina je e-potvrda o cijepljenju", rekao je Siddhartha Datta, šef programa WHO-a za bolesti koje se mogu spriječiti cijepljenjem.

Estonija je ranije ove godine počela testirati "digitalnu imunitet putovnicu" pomoću koje bi se pratili ljudi koji su se oporavili od COVID-19 i imaju određeni imunitet, iako je i dalje upitno jesu li zaštićeni i na koliko dugo.

Druga visoka dužnosnica WHO-a Catherine Smallwood u četvrtak je rekla da je agencija protiv tih putovnica kao sredstva za normalizaciju inozemnih putovanja.

Pročitajte i ovo Alemka Markotić i Valentina Baus - 4 GOŠĆA DNEVNIKA NOVE TV Markotić objasnila što će odrediti trajanje mjera protiv korone te komentirala slučaj o kojem priča cijela Hrvatska: "Većina toga što je napisano nije točno"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna nije ga strah Kim Jong Un i njegova obitelj cijepljeni protiv koronavirusa eksperimentalnim cjepivom?

"Ne preporučujemo ni 'imunitet putovnice' ni testiranja kao sredstva za sprečavanje prekograničnog prijenosa koronavirusa", rekla je Smallwood i pozvala države da umjesto toga preporuke za putovanja temelje na podacima o prijenosu COVID-19.

Pročitajte i ovo Cjepivo, ilustracija Anthony Fauci Prvi američki epidemiolog savjetuje: "Cijepiti se trebaju i oni koji su preboljeli koronu"

Dodala je da su brzi antigenski testovi, na temelju kojih neki avioprijevoznici odlučuju koje će putnike ukrcati u zrakoplov, a koje neće, "manje prikladan" način za obnovu međunarodnih putovanja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene