Moskva
Moskva Foto: Getty Images

Moskovski gradonačelnik je u petak rekao da se ponovo popuštaju mjere suzbijanja koronavirusa, u ruskome glavnom gradu, pa se tako, među ostalim, ukida obvezna karantena za starije od 65 godina.


"Situacija s pandemijom se pomalo popravlja", rekao je Sergej Sobjanjin na blogu pod nazivom "Još jedan korak ususret normalnom životu", napomenuvši da je broj oboljelih pet puta manji u odnosu na vrhunac epidemije potkraj prošle godine, a broj hospitalizacija dva do tri puta manji.

Glavna mjera koju uvode gradske vlasti je ukidanje obvezne karantene za osobe starije od 65 godina i sve koji pate od kroničnih bolesti. Ta se mjera nije dovoljno poštovala, premda "socijalne iskaznice" koje su im primjerice omogućavale da se besplatno koriste javnim prijevozom, nisu vrijedile nakon izbijanja pandemije u travnju 2020.

Karantena se za ove skupine stanovništva sada samo preporučuje, ali "ako ikamo morate poći, onda je to najprije punkt za cijepljenje", napisao je Sobjanjin.

Moskva je krajem siječnja već popustila nekoliko epidemioloških mjera. Prvo je odobrila otvaranje srednjih škola, muzeja i knjižnica i povećanje broja gledatelja u kazalištima i kinima te je ponovo odobrila rad barova i restorana nakon 23 sata.

Unatoč drugom valu smrtonosnog koronavirusa od jesenas, ruske vlasti nisu vratile opću karantenu kako bi poštedjele oslabljeno gospodarstvo. Kremlj računa da će epidemiju pobijediti zahvaljujući kampanji cijepljenja koja traje. Dnevna izvješća o cijepljenju se ne objavljuju, ali je Vladimir Putin u četvrtak rekao da je više od 2 milijuna Rusa primilo obje doze.

Dragomira Majhen s Instituta Ruđer Bošković i Viktorija Bednjanec Znanstvenica s Instituta Ruđer Bošković otkrila što se zna o ruskom cjepivu: "Kad dođem na red cijepit ću se bilo kojim cjepivom"

Ptičja gripa, ilustracija U Rusiji novi soj ptičje gripe prešao na ljude: Zaraženo sedam djelatnika farme

Službeni podaci pokazuju da je u petak prijavljeno više od 4,3 milijuna zaraženih i 88.285 umrlih, kod kojih je smrt od koronavirusa potvrđena obdukcijom.

Vladine i statističke agencije ipak priznaju da su 162.000 ljudi u 2020. umrle s novim koronavirusom, polazeći od šireg tumačenja smrtnosti od COVID-a.