Mislav Kolakušić (Fofo:Patrik Macek/PIXSELL)
Mislav Kolakušić (Fofo:Patrik Macek/PIXSELL)

Hrvatski europarlamentarac Mislav Kolakušić poslao je pismo svojim kolegama u Europskom parlamentu u kojem se žali što je sjedište Parlamenta zatvoreno zbog pandemije COVID-19, tvrdeći da je ta bolest obična prehlada. Glavni argument mu je da ne poznaje nikoga tko je obolio od te bolesti.


"Deseci milijuna naših građana borili su se u brojnim ratovima da sačuvaju demokraciju. Milijuni naših građana žrtvovali su svoje živote za slobodu govora i slobodu kretanja, a mi zatvaramo vrata Parlamenta zbog straha od moguće prehlade", navodi se u pismu Mislava Kolakušića koje je prenio portal Euractiv.

Vezani članci Premijer Andrej Plenković sa suprugom Anom Andrej Plenković mora u samoizolaciju: Premijerova supruga Ana pozitivna na koronavirus, testirao se i premijer U Arenu stigli prvi pacijenti - 2 Prvi pacijenti stigli u Arenu: "Srednje su životne dobi, imaju lakše kliničke slike koje zahtijevaju daljnje liječenje"

Kolakušić u svom pismu navodi "neospornu činjenicu" da unatoč tome što "poznaje nekoliko tisuća ljudi, ne poznaje nijednu osobu koja ima COVID-19".

Od početka pandemije u Hrvatskoj je zaraženo više od 45 tisuća ljudi, a više od 530 ih je umrlo iako nisu Kolakušićevi poznanici.

Mnogi zastupnici nezadovoljni su zbog toga što su im oba sjedišta Europskog parlamenta u Bruxellesu i Strasbourgu privremeno ograničila pristup. Uzrok tome nezadovoljstvu mogla bi biti odluka vodstva Parlamenta da se privremeno zatvori središnji registar nazočnosti parlamentaraca od 2. do 30. studenoga. To znači da zastupnici neće moći dobiti dnevnice, koje iznose 323 eura za svaki dan proveden u Bruxellesu ili Strasbourgu. Taj novac mogu dobiti samo ako ovjere svoju nazočnost u središnjem registru.

Zastupnici Europskog parlamenta rade od ponedjeljka do četvrtka tri tjedna u mjesecu, a jedan tjedan provode u svojim izbornim jedinicama. Za tih 12 dana mjesečno dobiju dnevnice u visini od 3876 eura za pokrivanje troškova boravka i drugih troškova vezanih za njihov rad.