Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Važno za oporavak ekonomije

Ministri unutarnjih poslova zemalja EU-a jednoglasno: Ograničenja slobodno kretanja moraju se ukinuti koordinirano

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ograničenja slobodnog kretanja među državama EU-a uvedena zbog pandemije koronavirusa moraju se ukinuti na koordinirani način, zaključak je ministara unutarnjih poslova EU-a koji su u petak održali videokonferenciju, priopćeno je iz hrvatskog MUP-a.

Kako je istaknuto, ministri su suglasni da je epidemija bolesti COVID-19 ugrozila neke od temelja Europske unije, poput jedinstvenoga europskog tržišta i slobode, a kako trenutna zdravstvena situacija dopušta prijelaz u fazu ublažavanja mjera ministri unutarnjih poslova nastoje usuglasiti povratak punom funkcioniranju šengenskog područja i slobodnom kretanju ljudi.

Pročitajte i ovo Viktor Orban (Foto: AFP) najavio orban Mađarska od 1. rujna postrožuje pravila za prelazak granica, što će biti s Hrvatskom? Slika nije dostupna Što je sa Zrćem? Božinović otkrio hoće li se zatvoriti noćni klubovi i za koga se granice Hrvatske neće otvoriti

To je od ključne važnosti za ekonomski oporavak i Europsku uniju općenito, smatraju oni.

Ministri su razmotrili kako se ograničenja slobodnoga kretanja i kontrole na unutarnjim granicama mogu ukloniti na "koordiniran, nediskriminirajući i proporcionalan način" u skladu sa Zajedničkim europskim planom za ukidanje mjera ograničavanja širenja bolesti COVID-19.

Navedeno je i kako su se izjasnili o očekivanim vremenskim okvirima unutar kojih će se ukinuti granične kontrole kada zdravstvena situacija u državi članici to dozvoli no nije pojašnjeno koji su točno rokovi u opticaju odnosno kojeg se datuma može očekivati uspostava slobode kretanja unutar Unije.

Predstavnici Malte su na konferenciji izvijestili ostale države članice o trenutnoj migrantskoj situaciji na središnjem Mediteranu te o poteškoćama pri prihvatu migranata a predstojeće njemačko predsjedništvo predstavilo je svoj program rada za sljedećih šest mjeseci, dodaje se u priopćenju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene