Davor Božinović
Davor Božinović Foto: Bruno Konjevic/PIXSELL

Ograničenja slobodnog kretanja među državama EU-a uvedena zbog pandemije koronavirusa moraju se ukinuti na koordinirani način, zaključak je ministara unutarnjih poslova EU-a koji su u petak održali videokonferenciju, priopćeno je iz hrvatskog MUP-a.


Kako je istaknuto, ministri su suglasni da je epidemija bolesti COVID-19 ugrozila neke od temelja Europske unije, poput jedinstvenoga europskog tržišta i slobode, a kako trenutna zdravstvena situacija dopušta prijelaz u fazu ublažavanja mjera ministri unutarnjih poslova nastoje usuglasiti povratak punom funkcioniranju šengenskog područja i slobodnom kretanju ljudi.

Vezani članci Koronavirus u Sarajevu U Srbiji blagi pad novozaraženih, preminulo sedam osoba: U BiH potvrđena 262 nova slučaja i petero mrtvih Roberto Mateš kampira u šatoru ispred bolnice da bude što bliže bolesnom sinu Šimun (7) je u bolnici, ali tati Robertu ne daju da bude s njim. Tata je zato donio šator i smjestio ga kraj bolnice, a sa Šimunom se čuje voki-tokijem

To je od ključne važnosti za ekonomski oporavak i Europsku uniju općenito, smatraju oni.

Ministri su razmotrili kako se ograničenja slobodnoga kretanja i kontrole na unutarnjim granicama mogu ukloniti na "koordiniran, nediskriminirajući i proporcionalan način" u skladu sa Zajedničkim europskim planom za ukidanje mjera ograničavanja širenja bolesti COVID-19.

Navedeno je i kako su se izjasnili o očekivanim vremenskim okvirima unutar kojih će se ukinuti granične kontrole kada zdravstvena situacija u državi članici to dozvoli no nije pojašnjeno koji su točno rokovi u opticaju odnosno kojeg se datuma može očekivati uspostava slobode kretanja unutar Unije.

Predstavnici Malte su na konferenciji izvijestili ostale države članice o trenutnoj migrantskoj situaciji na središnjem Mediteranu te o poteškoćama pri prihvatu migranata a predstojeće njemačko predsjedništvo predstavilo je svoj program rada za sljedećih šest mjeseci, dodaje se u priopćenju.