Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što je sa Zrćem?

Božinović otkrio hoće li se zatvoriti noćni klubovi i za koga se granice Hrvatske neće otvoriti

Nacionalni stožer civilne zaštite objasnio je kakvi su uvjeti za ulazak građana u Hrvatsku, kako onih iz EU-a, tako i iz trećih zemalja za koje vrijede posebni uvjeti.

Načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović na konferenciji za medije objasnio je da će u Hrvatsku moći ulaziti svi građani koji dolaze iz zemalja Europske unije.

Pročitajte i ovo Davor Božinović Ukupno 2039 zaraženih Četiri osobe preminule, 9 novooboljelih: ''Ovo nije mjesto s kojeg se šalju političke poruke, nije bilo, niti će biti'' Slika nije dostupna Većini zabranjen rad nedjeljom Pročitajte detaljne upute: Trgovine od ponedjeljka počinju raditi po starom radnom vremenu, ali pod jednim važnim uvjetom

Za treće zemlje vrijede posebni uvjeti, i to za posebne kategorije – zdravstvene djelatnike, one koji se skrbe o starijima i osobe koje zahtijevaju hitno medicinsko liječenje, prekogranične radnike, prijevoznike robe, diplomate, policajce, civilnu zaštitu, putnike u tranzitu, osobe koje putuju zbog turističkih ili drugih poslovnih razloga, osobe koje putuju zbog školovanja ili drugih neodgodivih razloga, međunarodno vojno osoblje.

''Ne može bilo tko ući''

''Ove osobe, koje nisu građani članica EU-a, šengenskog prostora i nemaju riješen dugotrajan boravak na području EU-a mogu provjeriti ispunjavaju li uvjete izuzetaka na web-stranici MUP UZG COVID ili na graničnom prijelazu'', objasnio je Božinović. Strani državljani svoj dolazak u Hrvatsku mogu prijaviti putem stranice entercroatia.

Božinović poručuje da ne može svatko tko ne ispunjava uvjete ući u zemlju. ''Ja ne znam iz čega ste zaključili da to mogu sve osobe koje žele putovati. Nisu sve osobe koje putuju zdravstveni djelatnici, nemaju potvrđene rezervacije, sve ono što ne spada u to, sve te osobe ne mogu ući u Republiku Hrvatsku'', kazao je.

Policija i inspekcija obilaze noćne klubove

Nacionalni stožer komentirao je i odluku slovenske vlade da Hrvatsku zadrži na listi sigurnih zemalja jer je Hrvatska, kažu, obećala zatvoriti noćne klubove te da se poznato party odredište Zrće neće otvarati.

''Ja sam pročitao tu vijest, ne znam ništa o nekakvim obećanjima. Međutim, kad govorimo o noćnim klubovima, mi tu vodimo politiku već nekoliko dana, pogotovo nakon što je uočeno da su noćni klubovi žarište'', kazao je i dodao da je donesena odluka da posebni timovi civilne zaštite i policija obilaze noćne klubove kako bi se uvjerili u pridržavanje mjera u klubovima.

Hoće li se otvoriti Zrće?

Božinović je otkrio da je dosad provjereno 245 klubova, a kršenje preporuka utvrđeno je u 68 klubova. Najviše se u klubovima krši preporuka održavanja fizičke distance i broja posjetitelja.

''Svuda tamo gdje se ponovi, a inspekcije su svakonoćne, ići će se na druge mjere i obavještavanje Državnog inspektorata. Svima je u interesu da rade", rekao je Božinović i apelirao na sve da se pridržavaju mjera u noćnim klubovima.

Na pitanje razmatra li se potpuno zatvaranje noćnih klubova, Božinović kaže da se prati situacija. ''Za klubove smo donijeli posebne preporuke i ako tu ne bude novih infekcija, nema razloga za zatvaranje. Ako bude problem, naravno da ćemo zatvoriti'', rekao je Davor Božinović.

Dodao je da ne može komentirati izjavu slovenskog premijera koji kaže da je s hrvatskim premijerom razgovarao o neotvaranju Zrća na Pagu.

''Nemam informaciju. Mislim da je predsjednik Vlade jučer rekao da je razgovarao, ja ga nisam to pitao. Ja sam razgovarao s načelnicima na Pagu, prati se situacija i pretpostavljam da će oni predložiti nešto. Mi ćemo učiniti sve da se gospodarske aktivnosti nastave", odgovorio je Božinović.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene