Ilustracija, pravosudni policajac u splitskom zatvoru
Ilustracija, pravosudni policajac u splitskom zatvoru Foto: Miranda Cikotic/Pixsell

Ministarstvo pravosuđa potvrdilo je da je u zagrebačkom zatvoru Remetinec jedan zatvorenik pozitivan na koronavirus.


Prekršajno kažnjeni zatvorenik u Zatvoru u Zagrebu nalazi se od srijede, 24. lipnja 2020. godine radi prekršajnog zadržavanja u trajanju od osam dana, po rješenju Općinskog suda u Novom Zagrebu, Stalna služba u Samoboru, izvijestilo je Ministarstvo pravosuđa.

Vezani članci Josipa Rimac Josipu Rimac očekuje nova odluka suda o istražnom zatvoru: Od slobode ju dijele 23 svjedoka Glasanje zatvorenika u Remetincu Kad zatvorenici biraju: Da kriminalci odlučuju Vlada bi izgledala drukčije uz iznenađenje pri vrhu, a Bandić bi bio faktor

U priopćenju pojašnjavaju da, prema protokolu zaprimanja, osoba lišena slobode koja dolazi izvan zatvorskog sustava u Zatvor u Zagrebu zaprima se i smješta u sobu za izolaciju te se prema potrebi uzima bris i dostavlja na testiranje u Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar". "Prilikom prijama navedeni prekršajni kažnjenik nije pokazivao nikakve simptome bolesti, a službenici koji su sudjelovali u postupku zaprimanja koristili su svu zaštitnu opremu", stoji u priopćenju.

Nakon što se saznalo da je zatvorenik pozitivan sve su osobe koje su bile s njim u kontaktu jučer i danas testirane. "Za sada niti jedna osoba lišena slobode ni službenik Zatvora u Zagrebu nemaju povišenu tjelesnu temperaturu, niti druge simptome razvoja bolesti COVID-19", obavještava Ministarstvo.

U ostalim kaznenim tijelima nije zabilježena bolest COVID-19 ni kod osoba lišenih slobode niti kod službenika i namještenika kaznenih tijela te Uprava za zatvorski sustav i probaciju Ministarstva pravosuđa nastavlja sa svakodnevnim praćenjem epidemioloških pokazatelja o riziku od bolesti uzrokovane novim koronavirusom, ali i s poduzimanjem odgovarajućih mjera, u svrhu pravovremenog otkrića eventualnog nastanka bolesti i sprječavanja njenog daljnjeg širenja kako bi se zaštitilo zdravlje svih osoba lišenih slobode.