Josip Aladrović
Josip Aladrović Foto: Patrik Macek/Pixsell

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović nema dobrih vijesti za poslodavce koji trpe štetu zbog zatvaranja uslijed pandemije koronavirusa.


''Ne mogu se složiti s tumačenjima da su te mjere pomoć radnicima, a ne vlasnicima. Nadoknađujemo i dio fiksnih troškova. Mjere su usmjerene očuvanju aktivnosti i poslodavcima, ne samo radnicima'', odgovorio je ministar Josip Aladrović na pitanje hoće li biti dodatnih nadoknada troškova.

Vezani članci Joško Cebalo Dubrovačka županija priprema strože mjere, nastava se seli online Dino Kozlevac Istarski stožer neće otvoriti kladionice i kasina? ''Nikako nam nije sjela odluka...''

Poslodavci kažu da je, nastavi li se zatvaranje i pandemija, upitno čak 200 tisuća radnih mjesta. ''Zasad smo uspjeli izbjeći crne scenarije, naravno da razmišljamo o svim scenarijima'', rekao je Aladrović i podsjetio da su produžili mjere za još dva mjeseca. ''Dodatne i šire ponude nisu realne u ovom trenutku'', otvoreno je priznao.

Na pitanje zašto na jučerašnjem sastanku nije bilo nikoga od predstavnika Udruge Glasa poduzetnika, odnosno jesu li oni na crnoj listi zbog svojih aktivnosti, Aladrović je odgovorio znakovito. ''Nema crne liste, ima onih koji su nam socijalni partneri i onih koji nisu'', objasnio je ministar. Tvrdi da će, uvedu li se propusnice, ostati u Zagrebu. ''Sve što ima smisla za sprječavanje širenja virusa je potrebno'', kaže ministar o uvođenju propusnica.

Kava se može uzeti s aparata, a lokalima nije dopušteno izdavati piće na prozoru. Izbjegao je odgovor na pitanje je li to logično i podvukao da o mjerama treba slušati epidemiološku struku. Kaže i da ne bi bilo oportuno sada zatvarati trgovačke centre i trgovine jer smo u mjesecu kad buja osobna potrošnja.