Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog epidemije koronavirusa

Mali brodari u pat poziciji: "U slučaju najgoreg scenarija, i kuće i nekretnine i pokretnine idu u nepovrat"

Situacija s koronavirusom već je nanijela veliku štetu hrvatskom gospodarstvu, a posebno je pogođen turizam. Na čekanju su i mini kruzeri koji turiste razvoze po otocima.

Dugotrajnim zvukom sirena mali brodari prošlog su ljeta upozorili na gorući problem u svom poslovanju. Radi se o nedostataku vezova za njihove brodove u domaćim lukama tijekom udarnih mjeseci sezone.

Pročitajte i ovo Aviolinije u Hrvatskoj Bolja povezanost je ključ Hrvatska spremna za rekordnu sezonu: Povezani s više od 500 destinacija Uvođenje reda u Splitu - 4 Otvorena sezona uriniranja Pokušavaju uvesti red među razuzdane turiste: Svima koji ne poštuju pravila prijete velike kazne

Ove godine situacija je u potpunosti drugačija. Svi brodovi još uvijek su u svojim matičnim lukama, a neizvjesno je hoće li uopće isploviti. Zbog situacije oko koronavirusa posebno se nemirno spava u Krilu Jesenice. Mjesto je to koje ima flotu od gotovo 200 mini kruzera, a od tog posla žive stotine obitelji ovog kraja.

"Direktno imamo zaposlenih oko 1500 koji su prvi na udaru, a tokom zime imamo dvodjelce, vodoinstalatere, električare koji sudjeluju u izgradnji novih brodova", rekao je Ivan Rakuljić.

"Jedna standarna novogradnja bi koštala oko 2,5 milijuna eura. To su veliki krediti, hipoteke su velike, ljudi su uložili sav svoj imetak tako da u slučaju nekog najgoreg scenarija, i kuće i nekretnine i pokretnine idu u nepovrat", dodao je.

Troškovi se gomilaju cijele godine, a oni turiste voze od travnja do listopada.

"Već sad se pripremamo se za najgori scenarij, a to je da sezone ove neće uopće biti. Mi ćemo u tom slučaju bit godinu i pol dana bez ikakvih prihoda", rekao je Rakuljić.

I zbog toga ih potezi vladajućih još uvijek ne zahvaćaju.

"Pozdravljamo sve mjere. Mislimo da je Vlada dobro reagirala. Nama odgoda od tri mjeseca u ovom slučaju neće puno pomoći. Mi smo zatražili moratorij na godinu dana. To bi bilo adekvatno rješenje", rekao je Arsen Ercegović iz Hrvatske udruge malih brodara Krilo Jesenice. 

Živa glava dugovanje plaća

Od moratorija bi, kažu, i država imala koristi.

"Svi ovi brodovi viju hrvatske zastave, kompletno hrvatski proizvod. Od same gradnje, opremanja i servisiranja brodova u hrvatskim brodogradilištima. Zapošljavanja devedeset posto isključivo hrvatskih pomoraca, nabavljamo hranu, gorivo, sve od hrvatskih tvrtki", rekao je Ante Rakuljić iz Udruženja turističkih prodara pri HGK.

Zbog toga na sva davanja prema proračunu očekuju moratorij dok ponovno ne isplove.

"Da nam maksimalno izađu u susret i da nam omoguće da preživimo jer, kažem vam, veliki su nameti, velike su obaveze i ovo teško razdoblje treba preživjeti", rekao je Ante Rakuljić.

Čekaju ih i pregovori s bankama.

"Ako bi banke bile tvrdoglave, što se nadamo da neće, pola ovih brodova bi pokupili. Znači, nije ni njima u interesu da idu na neke mjere drastične nego treba biti fleksibilan i sačuvati živu glavu. Kaže se da živa glava dugovanje plaća", rekao je Ercegović.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene