Obavijesti Video Pretražite Navigacija
donesen paket mjera

Zekanović Vesni Pusić dobacio da bude "kuš", Jandroković poziva na pristojnost

Sjednica Sabora u Westinu
Sjednica Sabora u Westinu DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Sjednica Sabora u Westinu Galerija 1/1 >>
Sabor je nastavio rad izjašnjavajući se o amandmanima na raspravljene zakonske prijedloge, među kojima su i oni iz Vladina travanjskoga paketa pomoći gospodarstvu pogođenom epidemijom koronavirusa. Zastupnici su glasali o paketu mjera za koronakrizu, a onda idu na godišnji odmor.

Hrvatski sabor glasao je o Vladinu travanjskom paketu mjera pomoći gospodarstvu pogođenom pandemijom koronavirusa. Nakon što raspravi SDP-ov paket pomoći gospodarstvu, završit će zasjedanje, a rad će nastaviti 15. travnja.

Pročitajte i ovo Jurica Protić ugostitelji nezadovoljni Svadbe za uporne, hrabre i one koji se pod svaku cijenu žele oženiti: "Ovo je Pirova pobjeda" Slika nije dostupna Nakon više mjeseci Na popis dodajte negativan test: Nakon popuštanja mjera Slovaci pohrlili u šoping, u crkve, frizerske salone

Sabor je donio zakone za pomoć turističkom sektoru i poljoprivredi. Glasalo se i o paketu od četiri zakona kojima se produljuje rok važenja osobnih iskaznica, putovnica, vozačkih i drugih dozvola, a sve s ciljem da u epidemiji koronavirusa što manje građana dolazi na šaltere policijskih postaja, odnosno da ostane kod kuće.

Vesna Pusić pobunila se kad joj je predsjednik Suverenista Hrvoje Zekanović rekao "kuš" jer je komentirala kako je EU pripremio milijardu i nešto eura pomoći.

"Pozivam vas sve da se ponašate pristojno i korektno, radimo u posebnim okolnostima. Nisam čuo, ali ako je to zaista tako bilo, najoštrije osuđujem to što je učinio kolega Zekanović", poručio je Jandroković.

Visoko suglasje o Vladinim prijedlozima

Sabor se suglasio s više Vladinih mjera u području javnih davanja poglavito poreza na dohodak, dobit i doprinosa. U tom je paketu i mjera po kojoj će svi, dakle i velike tvrtke s prihodom većim od 7,5 milijuna kuna, plaćati PDV tek po naplati izdanih računa. Do sada su tako PDV plaćali samo mali poduzetnici.

Izmjenama Zakona o izvršenju državnog proračuna državi je omogućeno da se u novim okolnostima, na domaćem i inozemnom tržištu, zaduži i iznad iznosa od 26, 8 milijardi kuna, koliko je bilo utvrđeno za ovu godinu.

Opći porezni te Zakon o računovodstvu Sabor je izmijenio jednoglasno, Zakon o izvršenju proračuna, većinom glasova (126 za, 2 protiv i 2 suzdržana).

Uz veliko suglasje, donio je paket zakona za pomoć turizmu, konkretno dopune zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma, turističkoj pristojbi, pružanju usluga u turizmu i o ugostiteljskoj djelatnosti.

Dopunama Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti do kraja 2021. produžuje se važenje privremenih rješenja za ugostiteljske i objekte u domaćinstvu te na OPG-ovima. Ministar turizma dobio je ovlast da u uvjetima posebnih okolnosti propiše odstupanja od standarda kada su u pitanju obveze ugostitelja, iznajmljivača, članova ili nositelja OPG-ova, a prolongiraju se i rokovi za rekategorizaciju objekata (hotela, kampova, marina i onih u privatnom smještaju).

Produljen rok trajanja dokumenata

Sabor je donio paket od četiri zakona kojima se produljuje rok trajanja osobnih iskaznica i drugih dozvola, a sve s ciljem da u epidemiji koronavirusa, što manje građana dolazi na šaltere policijskih postaja, odnosno ostane doma.

Svim građanima, kojima osobna iskaznica istekne za trajanja epidemije, ona će vrijediti i 30 dana po njezinu prestanku. Građanin koji je već podnio zahtjev za novu osobnu iskaznicu, a nije ju preuzeo, moći će to učiniti 30 dana nakon epidemije. Isto vrijedi i za vozačku dozvolu, za odjave vozila, podizanje već izdanih dozvola i dokumenata o nadzornom pregledu.

Novi rokovi ne vrijede za tehnički pregled i registraciju vozila.

Dopunama Zakona o nabavi i posjedovanju oružja, vlasnicima oružja omogućit će se korištenje ranije izdanih oružnih listova koji će se smatrati valjanim najdulje 30 dana od dana prestanka epidemije.

Građanima će se za trajanja epidemije omogućiti i korištenje putovnice kojoj istekne rok, a najdulje 30 dana po njezinu prestanku.

Sabor je dopunio i Zakon o poljoprivredi te glasanjem potvrdio da postoje opravdani razlozi da neke njegove odredbe djeluju retroaktivno.

Zakon o izmjenama Zakona o sanaciji kreditnih institucija također je donesen u Saboru.

Zastupnici tražili povrede poslovnika

Peđa Grbin (SDP) kaže da je prekršen poslovnik Sabora i Ustav jer Zakon o lokalnim izborima nije donesen dvotrećinskom većinom. Inače, zastupnici stalno traže povrede poslovnika.

Donesen je i konačni prijedlog zakona o izmjenama zakona o provedbi ovrha nad novčanim sredstvima te o priznavanju stranih stručnih kvalifikacija.

Donesen je zakon o centru za posebno skrbništvo te izmjene zakona o odvjetništvu.

Nakon glasanja Jandroković je najavio stanku od 10 minuta, nakon čega se nastavljaju slobodni govori. 

Nakon glasanja slobodni govori pa rasprava

Nakon glasanja u podne uslijedit će slobodni govori pa rasprava o SDP-ovu paketu zakona za pomoć gospodarstvu, a onda završetak zasjedanja.

Vladinim paketom mjera povećat će se potpore za očuvanje radnih mjesta odnosno isplate plaća radnicima s 3250 na 4000 kuna neto. Država preuzima i davanja na taj iznos koja otprilike iznose 1460 kuna po zaposlenom, što je ukupno 5460 kuna. Vlada se odlučila i za više mjera u području javnih davanja poglavito poreza na dohodak, dobit i doprinosa, a PDV će se plaćati tek po naplati izdanih računa.

Plenković uoči glasanja: "Nemamo pravo pogriješiti"

"Ovaj paket je zaista sveobuhvatan. Rasterećuje ljude administrativnih obveza. Vlada će stalno pratiti situaciju i donositi nove zakone. Grupirat ćemo te mjere i onda tražiti potporu Sabora" rekao je Plenković.

Na pitanje što je sljedeće nakon otvaranja tržnica, Plenković je rekao kako Vlada nema pravo pogriješiti.

"U pitanju su životi naših sugrađana. Udarili smo svom silinom na taj virus i  taj udarac je bio tako snažan da smo uspjeli smanjiti broj novozaraženih", rekao je premijer Andrej Plenković. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene