Obavijesti Video Pretražite Navigacija
težak 1,7 milijardi kuna

Od ukidanja RTV pristojbe do naknade za nezaposlene: Bernardić predstavio treći paket mjera za pomoć građanima

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u nedjelju je predstavio treći paket od deset mjera za pomoć građanima, 'težak' 1,7 milijardi kuna, kojim njegova stranka predlaže ublažavanje posljedice krize za više od milijun socijalno najugroženijih građana.

"Zbog epidemije koronavirusa očekuje se značajan pad gospodarske aktivnosti, veliki porast nezaposlenosti i pogoršanje socijalnog položaja najugroženijih skupina u društvu. U samo nekoliko tjedana krize za više od 400 tisuća radnika prijeti gubitak radnog mjesta, više od 20 tisuća već ih je dobilo otkaz, od HZZ-a preko 37 tisuća nezaposlenih prima prosječnu naknadu od 2600 kuna što je nedovoljo za život, dok ih 100 tisuća na burzi ne prima nikakvu naknadu, a u krizi nemaju nikakvu perspektivu zapošljavanja“, upozorio je Bernardić ma konferenciji za novinare, naglasivši da, nakon gospodarstva, Vlada mora pomoći i građanima.

Pročitajte i ovo Dalija Orešković, saborska zastupnica i bivša šefica POSI Lijeva koalicija Orešković otkrila s kim bi radije sjela za stol, DP-u poručila: "Svatko tko kaže HDZ-u Guten Tag, sam sebi je rekao Auf Wiedersen" Peđa Grbin predstavio listu za eu izbore Grbin o Plenkoviću: "Onaj koji je do jučer tvrdio da ga ne zanima ništa osim Hrvatske danas razmišlja o bijegu"

Kazao je i da je više od 5,5 tisuća stalnih sezonaca ostalo kod kuće bez ikakve naknade, ima i 70 tisuća primatelja socijalne pomoći do 900 kuna, što je nedovoljno za preživljavanje, 400 tisuća građana ostvaruje prihode ispod praga siromaštva, dok u još teži položaj zapadaju blokirani građani kojih je početkom godine bilo 240 tisuća.

SDP zato predlaže paket od deset mjera kojim se pomaže nezaposlenima, blokiranima, umirovljenicima, socijalno ugroženima, stalnim sezoncima, svima koji teško žive i jedva preživljavaju u ovim kriznim vremenima. T

aj paket, pojasnio je, predviđa naknadu od najmanje 4000 kuna mjesečno za 20 tisuća nezaposlenih koji su dobili otkaz zbog koronakrize, naknadu u visini pola minimalne plaće mjesečno, odnosno 1625 kuna, za 100 tisuća nezaposlenih na burzi koji zbog krize ne mogu pronaći posao. Usto, SDP-ove mjere predviđaju i naknadu stalnim sezoncima u iznosu minimalne plaće od 3250 kuna, zaštitni dodatak od 500 kuna za korisnike socijalne pomoći te zaštitini dodatak od 750 kuna za umirovljenike s malim mirovinama i svima ispod prihodovnog cenzusa od 1.939.39 kn, što obuhvaća oko 400 tisuća građana.

"Predlažemo i ukidanje RTV pretplate za umirovljenike s malim mirovinama i korisnike socijalne pomoći te subvenciju od 500 do 1000 kuna mjesečno za troškove najma stana za najpogođenije skupine građana. Također tražimo obustavu ovrha i povećanje iznosa plaće slobodnog od ovrhe. Kako bi se reducirali fizički kontakti, predlažemo i izdavanje bankarskih kartica za blokirane te privremeno ukidanje naknada za online plaćanja preko banaka“, naveo je čelnik SDP-a, Istaknuo je da bi predložene mjere bile na snazi barem tri mjeseca, odnosno, dok traje kriza.

SDP će, poručio je, i dalje inzistirati na svojim mjerama o kojima idući tjedan raspravlja Sabor, poput jednogodišnjeg moratorija na otplatu kredita umjesto tromjesečnog kako predlaže Vlada, povećanja naknade za samoizolirane građane, plaćenog dopusta za jednog roditelja, smanjenje zateznih kamata i prestanka uplate paušalnog poreza za 110 tisuća iznajmljivača u turizmu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene