Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pomoć gospodarstvu

Plenković i ministri u Saboru predstavili gospodarske mjere: "Ovaj ožujak ćemo dugo pamtiti, to je početak novog normalnog"

Andrej Plenković
Andrej Plenković Foto: DNEVNIK.hr
Premijer Andrej Plenković danas u Saboru predstavlja prvu grupu zakona iz novog seta Vladinih mjera za pomoć gospodarstvu.

Uz premijera Plenkovića, mjere zastupnicima predstavljaju ministri financija Zdravko Marić i turizma Gari Capelli.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nema opuštanja I dalje ćemo raditi od kuće, a ni na more nećemo moći samo tako. Ovo su mjere koje i dalje ostaju na snazi Andrej Plenković na sjednici Vlade u tri faze Kad će se što otvoriti? Plenković otkrio kad ćemo kod frizera, kad u školu i vrtić, a kad u kafiće

Drugu grupu zakona za pomoć gospodarstvu, vezanu za ministarstva unutarnjih poslova i poljoprivrede, Sabor će raspraviti u ponedjeljak, a o cijelom paketu glasat će u utorak.

Unatoč dogovoru kako samo dva zastupnika iz svakog kluba mogu replicirati na izlaganje premijera, prekomjereni zahtjevi su nastavili pristizati pa je reagirao i predsjedavajući Gordan Jandroković.

"Dajte molim vas, pa lijepo smo se dogovorili. Nemojmo varati, nismo šibicari na ulici", rekao je.

Na početku izlaganja premijer Plenković kazao je kako novi paket mjera dolazi u kontekstu mjera za suzbijanje pandemije, ali i snažnog potresa u Zagrebu. Zahvalio se svima koji ovih dana rade kako bi omogućili da se život nastavi.

Podsjetio je kako je Vladin paket pomoći gospodarstvu iz ožujka, razrađen u 63 mjere i financijski težak 30 milijardi kuna, bio predložen u kontekstu suzbijanja posljedica pandemije koronavirusa.

Ovaj novi dolazi ne samo u kontekstu borbe protiv koronavirusa, nego i potresa koji je pogodio Zagreb i okolicu, rekao je.

Jučer isplaćeno oko 400 milijuna kuna za pomoć gospodarstvu

Istaknuo je kako je paket mjera iz ožujka već zaživio, a Porezna uprava je jučer do 14 sati zaprimila gotovo 65 tisuća zahtijeva od kojih je 64 posto već riješeno.

Ministarstvo rada, za mjeru naknade poslodavcima za očuvanje radnih mjesta, do jučer je zaprimilo 70 tisuća zahtjeva za 420 tisuća radnika, a jučer je već isplaćeno oko 400 milijuna kuna za oko 123 tisuće radnika i 40 tisuća poslodavaca, naveo je premijer.

U provedbi su, dodao je, i mjere drugih ministarstava.

Plenković se osvrnuo i na državne rashode, ističući da svi korisnici proračuna rade na rezanju rashoda, na uštedama. Krenut ćemo u razgovore sa socijalnim partnerima u vezi situacije u kojoj se nalazimo, najavio je i poslao umirujuću poruku umirovljenicima.

U mirovine se neće dirati

"Kako god se situacija razvijala, u mirovine se neće dirati ni za ožujak, ni travanj, ni svibanj, ni lipanj, za njih ćemo uvijek naći sredstva", poručio je.

Pohvalio je što su mjere koje njegova Vlada poduzima poduzete prije nego je jučer Europska komisija napravila istovjetne napore za cijelu EU. Naglasio je i kako bi Hrvatskoj članstvo u euro- području danas jako pomoglo.

Što se tiče financiranja predloženih mjera, rekao je da se u njih ide u koordinaciji s HNB-om, komercijalnim bankama na domaćem tržištu, a razmišlja se i o međunarodnim tržištima.

"Mi ćemo s ovim paketom mjera stati iza hrvatskih radnika i gospodarstva, očekujemo i vašu potporu, rekao je zastupnicima koji će danas raspraviti zakone iz resora financija te iz turizma, a u ponedjeljak iz MUP-a i poljoprivrede", rekao je Plenković.

Marić: "Nećemo stati na ovome"

Ministar financija Zdravko Marić je pak istaknuo je da je cilj olakšati situaciju gospodarskim subjektima i očuvati radna mjesta a sljedeći paketi bit će usmjereni na građane.

„Na ovome nećemo stati kako bismo oživjeli naše gospodarsko, poglavito domaće potražnje; možete očekivati da će sljedeći paketi biti usmjereni ne samo na gospodarstvo, nego i na građane”, poručio je Marić zastupnicima.

Ministar financija poslao je poruku poslodavcima pogođenim krizom u situaciji epidemije koronavirusom, a kojima će država isplaćivati potporu za isplatu plaća radnicima od 4000 kuna, da isplate plaće koliko god mogu, pa i potpunu plaću radnicima.

„Podizanje na 4.000 kuna kreće od travnja i vrijedit će za travanj i svibanj i isti princip oslobođenja od javnih davanja će važiti za te mjesece"; kazao je Marić predstavljajući zastupnicima Vladin paket mjera.

Kada je riječ o plaćanju poreza na dodanu vrijednost tek po naplaćenom računu, ministar financija rekao je da se sada svima otvaraju vrata za takav način plaćanja.

„Sve što ćemo moći podnijeti na sebe, to ćemo i učiniti”, kazao je i istaknuo da je spašavanje ljudskih života prioritet.

Marić je naveo da će za sve mjere i funkcioniranje države trebati puno više sredstava nego je planiramo u normalnim uvjetima. Za potrebe funkcioniranja države, mirovine, socijalne naknade, poticaje u poljoprivredi, treba 42 do 45 milijardi kuna, povrh 20 milijardi kuna za podmirenje obveza iz prijašnjih razdoblja, rekao je. (Hina/D.I.) 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene