Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HRVATSKA IZ MINUTE U MINUTU

Odlične vijesti stižu iz tri županije. Policija objasnila zašto nije bilo kršenja mjera prilikom okupljanja mladih na Jarunu i kod HNK-a

Aktualno Galerija Koronavirus, ilustracija - 7 Koronavirus, ilustracija - 7 Foto: DNEVNIK.hr Koronavirus, ilustracija - 6 Koronavirus, ilustracija - 6 Foto: DNEVNIK.hr Koronavirus, ilustracija - 2 Koronavirus, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Koronavirus, ilustracija - 1 Koronavirus, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr +2 Koronavirus, ilustracija - 4 Galerija 1/7 >>
U posljednja 24 sata u Hrvatskoj je zabilježen 71 novi slučaj zaraze. Preminulo je 29 ljudi.

* Evidentiran 71 novi slučaj zaraze

* Na respiratoru 107 pacijenata

* U bolnici je 1137 pacijenata

*Ukupni broj aktivnih slučajeva 2407

Tijek događaja iz minute u minutu pratite u nastavku:

12:18 U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije jedna osoba je oboljela od COVID- 19 infekcije. Preminula je muška osoba starije životne dobi (1956. godište) oboljela od COVID-19 infekcije, koja se liječila u šibenskoj bolnici.

Trenutno je 75 aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije. U šibenskoj bolnici liječi se 16 osoba, od kojih je jedna osoba na respiratoru, dok se u kninskoj bolnici liječi 18 osoba. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u izolaciji. U posljednja 24 sata uzorkovan je 21 uzorak za testiranje na SARS-CoV-2 virus.

12:03 Na području Krapinsko-zagorske županije evidentirane su dvije nove osobe pozitivne na koronavirus. Oporavilo se sedam osoba te je trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze s područja županije 91. U samoizolaciji se nalazi 650 osoba. Na COVID odjelu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice nalazi se 13 pacijenata, u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana nalazi se 28 pacijenata, od kojih su 3 na respiratoru. Preminula je jedna osoba pozitivna na koronavirus.

12:01 U Osječko-baranjskoj županiji testirano je 127 uzoraka od kojih je 8 bilo pozitivno na koronavirus. Na bolničkom liječenju nalazi se 79 osoba oboljelih od COVID-19, i to 61 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih je 13 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 18 pacijenata s tim oboljenjem.

Preminule su dvije osobe u dobi od 80 do 82 godine. Na području županije u samoizolaciji se trenutno nalazi 719 osoba. Na području Osječko-baranjske županije do sada su 3703 osobe cijepljene s prvom dozom cjepiva, a od njih je 3221 osoba primila i drugu dozu, no više od 1.000 zdravstvenih djelatnika i korisnika domova za starije i nemoćne naknadno se javilo za cijepljenje te će i oni biti cijepljeni. Do sada je stizalo cjepivo Pfizera, a danas je stiglo 1.100 doza cjepiva AstraZeneca i 600 doza cjepiva Moderna. Danas će doći i nova tjedna pošiljka cjepiva Pfizera od 1.752 doza.

11:59 Od ukupno 76 obrađenih testova danas je u Splitsko-dalmatinskoj županiji 10 novooboljelih osoba. Ukupno 1408 osoba nalazi se u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju nalazi se 101 COVID pozitivna osoba u KBC-u Split dok se 9 osoba nalazi na respiratoru. Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminula je jedna ženska osoba stara 88 godina. Osoba je uz brojne komorbiditete bila pozitivna i na covid infekciju.

11:53 Jednoj novoj osobi potvrđena je zaraza koronavirusom u Ličko-senjskoj županiji od 19 testiranih u zadnja 24 sata, priopćio je u ponedjeljak županijski Stožer civilne zaštite. Novozaražena osoba je iz Gospića i traje epidemiološka obrada njenih kontakata. Na COVID odjelu Opće bolnice Gospić sada je osam osoba.

11:52 Epidemiolog Bernard Kaić objasnio je na presici Stožera zašto je bolje cijepiti se sada AstraZenecom nego čekati red za učinkovitije cjepivo. Više o tome OVDJE. 

11:51 U Karlovačkoj županiji dva su nova slučaja covida-19, no jučer nije bilo PCR testiranja na drive-inu u Karlovcu, a dva nova slučaja otkrivena su brzim testom za detekciju antigena u Karlovcu i Dugoj Resi, priopćio je u ponedjeljak županijski Stožer civilne zaštite. Sada se u karlovačkoj bolnici liječi dvadeset, a u ogulonskoj devet pacijenata, od kojih su dva na respiratoru. U samoizolaciji se nalazi 258 osoba, a policija nije otkrila da bi itko od njih prekršio tu mjeru.

U Karlovačkoj županiji je covid dijagnosticiran kod 7962 osobe, u sve tri bolnice u županiji umrlo je od covida 277 pacijenata, nitko u posljednja 24 sata.

11:22 Jedna je osoba umrla, a novih devet je zaraženo koronavirusom u Primorsko-goranskoj županiji, u kojoj je u posljednja 24 sata testirano 108 uzoraka. Ravnatelj županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Vladimir Mićović izvijestio je u ponedjeljak da je ozdravilo 68 osoba, pa je sada u županiji aktivno 485 slučajeva zaraze.

Mićović je ocijenio da je u posljednjih nekoliko tjedana situacija u županiji smirenija i pokazuje tendenciju smanjenja broja oboljelih i udjela zaraženih u broju testiranih osoba te je istaknuo da s obzirom na okruženje i situaciju mogu biti zadovoljni. Iz riječke bolnice objavili su da je u posljednja 24 sata umrla jedna osoba oboljela od COVID-19. U toj bolnici sada se od te zaraze liječi 29 osoba, a uz pomoć respiratora skrbi se o jednom bolesniku.

11:04 U Zagrebu je u protekla 24 sata zabilježeno 11 novih slučajeva koronavirusa, pri čemu ni jedan novi slučaj nije zabilježen u domovima za starije i nemoćne, izvijestio je u ponedjeljak Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar". "U domovima za starije i nemoćne i drugim ustanovama socijalne zaštite u posljednja 24 sata nije zabilježen ni jedan pozitivan slučaj među korisnicima i zaposlenicima. Jedan je pozitivan učenik osnovne škole i tri učenika srednje škole, dok je mjera samoizolacije izrečena za 20 učenika osnovnih i 15 učenika srednjih škola", rekla je na konferenciji za novinare Sandra Šikić, zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda.

U Zagrebu je u protekla 24 sata provedno 516 testiranja, a u gradu su trenutno 382 aktivna slučaja.

Novinari su članove stožera pitali o sigurnosti cjepiva AstraZenece i preporuci nekih zemalja EU-a da se starije od 65 godina ne cijepi s tim cjepivom. Cjepivo AstraZenece za Zagreb dolazi u srijedu.

"Cijelo vrijeme pandemije posvećujemo posebnu pažnju domovima za starije. Cijepljenje je dobrovoljno, a većina korisnika domova za starije je cijepljenja. Pitanje o cjepivu AstraZenece je pitanje za stručnjake", izjavila je zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Olivera Majić na presici Stožera Grada Zagreba. 

Voditelj operativno-komunikacijskog centra Stipo Mandić iz policijske uprave Zagrebačke komentirao je okupljanja mladih na Jarunu i kod HNK-a tijekom ovog vikenda.

"Policija je odradila posao gdje god je došla na dojavu. Policija je izašla na okupljanje i ustanovila da se građani okupljaju u skladu s mjerama i stoga nije bilo intervencije policije, tu su bile grupe ljudi od tri do sedam, na većem prostoru. Nije bilo kršenja javnog reda i mira. Nismo samo mi zaduženi za kontrolu", izjavio je Mandić. 

Ministar Božinović komentirao je okupljanja mladih na presici Stožera.

10:56 U posljednja 24 sata zabilježen je 71 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2407. Među njima je 1137 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 107 pacijenata. Preminulo je 29 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 235.473 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 5198 preminulo, ukupno se oporavilo 227.868 osoba, od toga 383 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutačno 12.948 osoba. Do danas je ukupno testirano 1.230.808 ljudi, od toga 2199 u posljednja 24 sata.

10:54 U Zagrebačkoj županiji tri su nova slučaja zaraze koronavirusom, i to po jedan u Svetoj Nedelji, Jastrebarskom i Vrbovcu, a ozdravila je 81 osoba, izvijestio je u ponedjeljak županijski Stožer civilne zaštite. Iz Stožera u priopćenju navode i da su 7. i 11. siječnja preminule dvije osobe s područja Dugog Sela. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije, na području Zagrebačke županije od početka pandemije evidentirane su 19.353 osobe kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom, izliječeno je njih 18.887, a 66 ih je umrlo. Trenutačno je aktivno 400 slučajeva.

10:45 U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježena su četiri nova slučaja zaraze koronavirusom (tri utvrđena brzim antigenskim testom). Radi se o tri osobe iz Metkovića i jednoj iz Konavala. Ukupno su zaražene tri muškarca i jedna žena, a njih dvoje ima utvrđenu epidemiološku vezu. Izliječeno je 26 osoba: 21 iz Dubrovnika, tri iz Župe dubrovačke te dvije iz Konavala.

Preminula je jedna žena iz Ploča (rođ. 1967.). U posljednja 24 sata obrađena su 44 uzorka, a od početka pandemije analizirano je ukupno 40.016 uzoraka. U OB-u Dubrovnik hospitalizirano je 28 osoba pozitivnih na koronavirus. Jedan pacijent zahtijeva intenzivnu skrb.

10:39 Cjepivo AstraZenece stiglo je u Split. Pristiglo je 1800 doza. Iz HSU-a apeliraju da se starije ne cijepi AstraZenecom.

"Treba slušati stručnjake koji se bave cjepivom i imunologijom, važno je naglasiti da starije osobe nisu ušle u studiju kod ovog cjepiva i to je jedan od glavnih razloga zbog kojeg postoji tolika skepsa. Ne znači da to cjepivo ne djeluje na starije od 65 jer je rađeno na istom principu kao i ostala vektorska cjepiva, tako da nema potrebe sumnjati u to da to cjepivo ne vrijedi i ne stvara imunitet", izjavila je ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Željka Karin za N1.

10:28 U Varaždinskoj županiji evidentirano je 27 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a u posljednjih tjedan dana ukupno 147 novih slučajeva. Broj novozaraženih unutar 7 dana na 100.000 stanovnika je 88, a broj novozaraženih na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana je 183.

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 245 uzoraka, od kojih je 91 zaprimljen preko COVID-ambulante od simptomatskih pacijenata. Udio pozitivnih među simptomatskim pacijentima je 24 posto, a u svim testiranim uzorcima je 11 posto.

Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin je 67 osoba s težom kliničkom slikom. Od toga je 21 osoba na odjelu infektologije i drugim odjelima u Varaždinu, tri u jedinici intenzivnog liječenja na respiratoru, 34 osobe su u Klenovniku, od kojih jedna na respiratoru i devet u Novom Marofu. Jučer je županija imala 20 novozaraženih. 

10:20 Na području Virovitičko-podravske županije testirano je 39 uzoraka te je potvrđen jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite. U Općoj bolnici Virovitica na liječenju je 20 oboljelih, od kojih je dvoje na respiratoru, a u KBC-u Osijek iz Virovitičko-podravske županije jedan. Od početka epidemije na području Virovitičko-podravske županije zaraženo je 3420 osoba, a 100 je umrlo.

10:09 Međimurska županija ima jedan pozitivan slučaj na koronavirus. U protekla 24 sata oporavilo se 11 osoba. Broj pozitivnih u Međimurskoj županiji na današnji dan je 181. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 38.828 uzoraka, ne računajući testiranja građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec, hospitalizirana su 43 pacijenta pozitivna na virus COVID-19, od toga je jedan hospitaliziran unutar 24 sata, i jedan otpušten. Na invazivnoj respiraciji nalazi se jedan COVID pozitivni pacijent. U protekla 24 sata preminule su dvije osobe, muškarac u dobi od 79 godina i žena u dobi od 70 godina, palijativni bolesnici s dodatnim komorbiditetom.

10:00  U Zavod za javno zdravstvo Zadarske županije stiže oko 700 doza AstraZenecina cjepiva te oko 400 doza Modernina cjepiva koje će biti raspoređeno u Domove zdravlja u Biogradu, Pagu i Benkovcu. Kako cjepiva budu pristizala, tako će se raspoređivati po ostalim ambulantama u županiji, gdje će se cijepiti najugroženije skupine stanovnika. Također dolazi i 700 doza Pfizerova cjepiva koje je predviđeno za docjepljivanje.

Masovno cijepljenje građana u Zadarskoj županiji odvijat će se u ŠC-u Višnjik, a ono će započeti čim se osiguraju veće količine cjepiva. Do kraja mjeseca očekuje se oko 10.000 doza cijepiva, kada bi u dogovoru s liječnicima opće prakse trebalo početi cijepljenje stanovništva, navodi se u priopćenju lokalnog stožera. Do sada je cijepljeno oko 2000 stanovnika, uglavnom štićenika domova za stare i nemoćne te zdravstvenih djelatnika.

9:53 U Koprivničko-križevačkoj županiji potvrđena su dva nova slučaja zaraze koronavirusom, a u Općoj bolnici Koprivnica umrla su tri zaražena pacijenta, izvijestio je u ponedjeljak županijski Stožer civilne zaštite. Umrli su u dobi od 87, 81 i 70 godina, a osim pozitiviteta na koronavirus u kliničkoj anamnezi imali su i druge bolesti. U županiji je trenutačno 100 aktivnih slučajeva, a na bolničkom liječenju nalazi se 35 ljudi. Od početka epidemije na području Koprivničko-križevačke županije COVID-19 je potvrđen kod 5921 osobe.

9:48 Uskoro će biti dostupna platforma za naručivanje onih koji se žele cijepiti. Više o tome OVDJE.

9:42 U Vukovarsko-srijemskoj županiji šest je novih pozitivnih osoba na COVID-19, od kojih su tri pozitivna na PCR testiranju, a tri na brzom antigenom testu (po dvije osobe iz Vinkovaca i Bršadina te po jedna iz Vukovara i Gradišta). Od početka epidemije ukupan broj oboljelih osoba je 8459, od kojih su 8144 osobe izliječene, a ukupno ih je preminulo 189. Trenutačno je u županiji 37 hospitaliziranih zbog COVID-19. U protekla 24 sata testirano je 58 ljudi te je ukupno do sada testiranih na području županije 41.110. U samoizolaciji na području županije su 522 osobe.

9:23 U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji potvrđena su tri nova slučaja zaraze koronavirusom. Sve tri novozaražene osobe s područja su grada Bjelovara. U bjelovarskoj Općoj bolnici trenutačno je na liječenju 38 pacijenata zaraženih koronavirusom, od kojih je pet na respiratoru, a 13 pacijenata je na opservaciji. U samoizolaciji na području Bjelovarsko-bilogorske županije nalazi se 437 osoba. U posljednja 24 sata preminula je jedna osoba s koronavirusom. Od početka pandemije preminulo je 126 osoba.

8:59 U Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 30 uzoraka brisova na COVID-19, nema novozaraženih. Izliječeno je pet osoba. Trenutačno je 45 aktivnih COVID pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 712 osoba. U Općoj bolnici Pula, na Odjelu za infektologiju, na liječenju je 19 bolesnika, od toga su tri u respiracijskom centru. U Istri su cijepljene 2562 osobe, od toga 2139 osoba s dvije doze. U Općoj bolnici Pula preminula je jedna COVID pozitivna osoba (1945. godište) s pridruženim kroničnim bolestima.

8:43 U Sisačko-moslavačkoj županiji nema novooboljelih od zarazne bolesti COVID-19.

8:31 U Požeško-slavonskoj županiji nema novozaraženih. Trenutačno je aktivno 56 slučajeva zaraze koronavirusom (COVID-19), 45 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 11 je hospitaliziranih. U samoizolaciji se nalazi 165, a ukupno je testirano 27.817 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 13 uzoraka te nema novopozitivnih.

8:29 Na području Zadarske županije osam je novih slučajeva zaraze koronavirusom. Po dvije novooboljele osobe izolaciju provode na području Zadra i Poličnika te po jedna na području Biograda, Galovca, Polače i Posedarja. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 175 uzoraka, pod aktivnim nadzorom je 912 stanovnika, a od bolesti se oporavilo još 47 ljudi. U Općoj bolnici Zadar na svim COVID odjelima hospitalizirano je 26 bolesnika.

7:43 U školske klupe u Zagrebu i Ličko-senjskoj županiji vraćaju se svi srednjoškolci. 

07:25 Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) pozvala je Vladu i Stožer civilne zaštite da odustanu od cijepljenja starijih osoba cjepivom AstraZeneca te da nabave cjepivo sigurno za tu dobnu skupinu. Države koje poštuju svoje starije sugrađane poput Francuske, Njemačke, Italije, Švedske i Poljske ne preporučuju upotrebu tog cjepiva za starije osobe, a Hrvatska je donijela odluku da će započeti s procjepljivanjem njime danas, ističe se u priopćenju HSU-a.

Predlažu kupnju drugog cjepiva koje postoji na tržištu dok se ne istraži djelovanje AstraZenece na osobe starije od 55 godina, čiji je broj u kliničkim ispitivanjima cjepiva bio nedovoljno zastupljen da bi se mogla potvrditi njegova sigurnost.

7:17 Počinje distribucija 25.200 doza cjepiva Moderne i AstraZenece. Cijepit će se stariji od 65 godina, kronični bolesnici, a nakon njih i svi drugi koji žele.

07:15 U Hrvatskoj je u nedjelju zabilježeno 276 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj ukupno 2748. Među njima su 1142 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 107 pacijenata. Preminulo je 25 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 235.402 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 5169 preminulo, ukupno se oporavilo 227.485 osoba, od toga 407 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutačno 13.535 osoba. Ukupno je testirano 1.228.609 osoba, priopćio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene