Iva Pem Novosel, epidemiologinja HZJZ-a
Iva Pem Novosel, epidemiologinja HZJZ-a Foto: DNEVNIK.hr

Epidemiologinja iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Iva Pem Novosel najavila je da je u procesu finalizacije platforma kroz koju će moći prijaviti svi koje se žele cijepiti.


Iva Pem Novosel, epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, otkrila je da je pri kraju izrada platforme putem koje će se građani moći prijaviti za cijepljenje. Onaj tko se želi cijepiti morat će ostaviti osobne podatke, nakon čega će dobiti obavijest elektroničkom poštom ili SMS-om o terminu cijepljenja, objasnila je Pem Novosel u emisiji ''U mreži prvog''. Platforma je namijenjena općoj populaciji.

Vezani članci Vili Beroš, ministar zdravstva - 1 Ministar Beroš poslao važnu poruku građanima uoči nogometnog prvenstva i turističke sezone Koronavirus u Hrvatskoj Danas 178 novih slučajeva, preminulo pet osoba: Neke županije zasad bez novozaraženih

Pem Novosel je dodala i da svi koji boluju od neke kronične bolesti imaju pravo na cijepljenje, no prioritet su ipak starije osobe.

Na pitanje hoće li se moći izabrati željeno cjepivo, imunolog sa Sveučilišta u Rijeci Pero Lučin rekao je da se treba cijepiti onim cjepivom koje je na raspolaganju jer prioritet bi trebao biti prekinuti širenje epidemije, ali ako postoji mogućnost da se bira cjepivo, to treba omogućiti.

''Te tvrdnje nisu znanstveno utemeljene''

Kada je riječ o učinkovitosti AstraZenecina cjepiva, čije se doze danas počinju distribuirati u Hrvatskoj, Lučin kaže da tvrdnja kako je to slabije učinkovito kod starijih nije znanstveno utemeljena.

''Studije koje je provodila AstraZeneca provodile su se u drugačijim uvjetima, kada se epidemija nije rasplamsala i na zdravim ljudima. Istina je da nisu imali dovoljan broj starijih od 65 godina da bi mogli tvrditi da je cjepivo djelotvorno, ali sve znanje koje imamo o imunologiji, a potvrdila je i studija koja je provedena na 600 osoba od kojih je više od 400 njih bilo starije od 55, pokazala je da nema razlike u imunološkom odgovoru koji se javlja nakon cijepljenja AstraZenecinim cjepivom neovisno o životnoj dobi”, kazao je Lučin u emisiji U mreži prvog na HRT-u.