Obavijesti Video Pretražite Navigacija
1313 novozaraženih, preminule 33 osobe

Stožer o novim mjerama, masovnom testiranju, ali i - kuharici. Božinović apelirao na građane: "Prijavite ilegalne partyje"

U Hrvatskoj je 1313 novozaraženih, preminule su 33 osobe. Nacionalni stožer Civilne zaštite na redovnoj konferenciji za novinare objavio je najnovije informacije o epidemiji koronavirusa u Hrvatskoj.

U posljednja 24 sata zabilježeno je 1313 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 15.699, objavio je Nacionalni stožer. 

Među njima je 1816 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 191 pacijent. Preminule su 33 osobe.

Do danas su ukupno testirane 624.393 osoba, od toga 4861 u posljednja 24 sata, odnosno 17,15 posto pozitivnih među testiranima.

"Možemo govoriti o usporenom rastu, ali ne bih rekla da je to osobit uspjeh jer se tijekom vikenda nešto manje testira. U razgovoru smo sa županijama koji imaju visoku stopu incidencije da napravimo ciljane brze antigenske testove", rekla je Marija Bubaš na konferenciji za novinare Stožera. 

Masovno testiranje u Zagrebu

Davor Božinović potvrdio je da su u kontaktu sa zagrebačkim gradskim stožerom. Mislim da oni nisu donijeli konkretniju odluku o masovnom testiranju. Danas će razmatrati te detalje. Kako mi vidimo, testiranje antigenskim testovima može pridonijeti brzoj trijaži", rekao je Božinović te dodao da će vidjeti kako je to zamislio Zagreb. 

Kako je zamišljeno, prije svega bi brzim testovima testirali ljude sa simptomima. "S obzirom na kapacitete i činjenicu da nekih 17 posto proračuna Ministarstva zdravstva ide na testiranje, moramo biti racionalni u odlukama", rekao je Božinović.

Vili Beroš, ministar zdravstva, rekao je da je broj novozaraženih i umrlih relativno visok, ali da je Hrvatska, s obzirom na broj aktivnih slučajeva na milijun stanovnika, među sedam najboljih zemalja u Europi. "Situacija u Sloveniji i Austriji dvostruko je teža, u Italiji triput, u Belgiji 10 puta", rekao je Beroš. 

"Broj preminulih, nažalost, bit će sukladan broju hospitaliziranih", rekao je Beroš. Dodao je da blažim mjerama postižemo jednake, ako ne i bolje rezultate od zemalja koje su uvele strože mjere. Stoga je apelirao na građane da budu odgovorni da se ne bi morale uvoditi strože mjere. 

Borba protiv ilegalnih okupljanja

Što se tiče provođenja mjera, Božinović kaže da su dosad podnesene 24 prekršajne prijave protiv ugostitelja i naplaćeno je više od 600 tisuća kuna kazne.

"Što se tiče ilegalnih okupljanja, dodatno će se angažirati i policija i civilna zaštita i Državni inspektorat. Pozivam sve koji imaju informaciju da se održavaju ilegalni partyji... policija se već pokrenula u smislu izvida... Molim sve, da ne bismo kaznili sve ugostitelje, sve koji su se angažirali u primjeni mjera i uložili sredstva da bi bili u stanju održati poslovanje, pozivam sve koji imaju informaciju da se bilo što odvija izvan predviđenog radnog vremena da obavijeste policiju, civilnu zaštitu ili inspektorat. Sigurno će se djelovati vrlo strogo", rekao je Božinović. 

Iako još nema uvođenja strožih mjera, Božinović je rekao da ako u ovom tjednu ne bude trenda smanjenja novozaraženih, razmotrit će nove mjere, ali nije htio otkriti koje. "One se mogu odnositi na restrikciju broja ljudi koji se mogu okupljati", rekao je Božinović. Dodao je i mogućnost da se još više radi od kuće i u smjenama.

"Kuharicu vam neću otkriti"

Bubaš je rekla da visoke brojke u nekim županijama povezuju čak i s obiteljskim okupljanjem iz rujna. "Ako možemo govoriti da se u jednoj županiji krčka epidemija i nije se smirila od rujna, nije poanta samo fizičkog razmaka i prozračivanja. Mislim da smo došli do toga da trebamo voditi računa o socijalnom distanciranju. Moramo smanjiti broj kontakata koje ostvarujemo", rekla je Bubaš, posebno apelirajući na mlade. Zato se razmišlja o brzom antigenskom testiranju u sjevernim županijama.

Tu kuharicu vam danas neću otkriti, rekla je Bubaš odgovarajući na pitanje o načinu provedbe brzih testiranja. "Takve stvari treba pažljivo isplanirati, ne možemo to raditi stihijski", rekla je Bubaš. Na pitanje hoće li brzi antigenski testovi biti besplatni, Bubaš je rekla da ne može ništa konkretnije reći te da se razmatraju sve opcije. "Cijena postoji, vidjet ćemo kako će se to provesti", rekla je Bubaš. 

Beroš je objasnio da će testiranje biti besplatno za sve za koje postoji indicija. 

Alemka Markotić dodala je da je u Hrvatskoj oko 77 posto onih sa simptomima pozitivno prema antigenskim testovima u odnosu na PCR testove. "Drugačije je ako idete u opću populaciju, možete očekivati da ćete od 20 do 30 posto moći definirati pozitivnih", rekla je Markotić te dodala da se treba fokusirati na bolesne i one koji imaju indikacije.

Što se tiče trajanja izolacije, Markotić kaže da ne može kalkulirati. "Sve zemlje će pokušati dati svoja iskustva i opet će se pokušati na osnovu sadašnjeg iskustva postići najbolji model za ljude koji su bili inficirani da nastave svoj rad", kaže Markotić. Više će se znati nakon analize podataka svih zemalja. 

Zaraženi po županijama

Broj novozaraženih po županijama: Grad Zagreb (291), Varaždinska (164), Zagrebačka (63), Krapinsko-zagorska (20), Osječko-baranjska (141), Primorsko-goranska (93), Splitsko-dalmatinska (147), Međimurska (6), Brodsko-posavska (56), Vukovarsko-srijemska (95), Istarska (77), Karlovačka (8), Koprivničko-križevačka (8), Sisačko-moslavačka (9), Zadarska (51), Bjelovarsko-bilogorska (29), Virovitičko-podravska (20), Dubrovačko-neretvanska (5), Šibensko-kninska (7), Požeško-slavonska (3), Ličko-senjska (20).

Preminulo je 18 muških osoba: KB Dubrava, ’42., ’37., ’42., ’21. i ’44. godište; KBC Osijek, ’30., ’49., ’61., ’50. i ’45.; Ob Karlovac, ’57.; Ob Bjelovar, ’42.; KBC Split, ’51.; KIB „Fran Mihaljević“, ’65. i ’56.; OB Varaždin, ’58. i '50.; OB Pula, ’39. godište.

Preminulo je i 15 ženskih osoba: KB Dubrava, ’32., ’60., ’50. i ’38. godište; KBC Osijek, ’37.; OB Karlovac, ’30. i ’38.; OŽB Vinkovci, ’37., ’49. i ’41.; OB Bjelovar, ’47.; ŽB Čakovec, '39. i ’40.; OŽB Našice, ’53.; KBC Rijeka, ’35. godište.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna jeste li znali? Imunost na koronu različita kod asimptomatskih i onih s težim simptomima: "Svi zaraženi imuni su 90 dana, ali..."

Pročitajte i ovo Testiranje na koronavirus, ilustracija 34 umrlih U Sloveniji 501 zaraza uz manji broj testiranih: "Treba izbjegavati pretjerani optimizam oko toga da se stanje već popravlja"

Prošlog ponedjeljka, 9. studenog, bilo je 1529 novozaraženih od 5670 testiranih te je 38 zaraženih osoba preminulo. Tjedan dana ranije, 2. studenog, zabilježeno je 1165 novozaraženih od 5115 testiranih osoba. Toga dana u Hrvatskoj su preminule 32 osobe zaražene koronavirusom.

Najnovije informacije lokalnih stožera pratite OVDJE.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene