Obavijesti Video Pretražite Navigacija
na testove 344 milijuna kuna

Otkrivamo koliko je dosad u Hrvatskoj provedeno antigenskih testova: "Oni su učinkoviti ako ih se razumno primjenjuje"

Marija Bubaš, pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, otkrila je u Dnevniku Nove TV koliko je dosad provedeno antigenskih testova i koliko su bili pouzdani.

Svaki se dan u cijeloj Hrvatskoj napravi oko 9 tisuća testova. Od početka epidemije napravljeno je 550.229 testova. Prema najnovijim podacima koje je Dnevnik Nove TV dobio iz  HZZO-a na njih je potrošeno 344.105.490 kuna. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SUŽIVOT S KORONAVIRUSOM Ovako loše brojke dugo nismo imali: Veliki skok broja zaraženih, preminulo još 12 osoba Slika nije dostupna SUŽIVOT S KORONAVIRUSOM Stožer objavio najnovije podatke, preminula je još jedna osoba: Provjerite stanje po županijama

Marija Bubaš, pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, otkrila je da su u protekla dva dana stigli rezultati 1126 uzoraka, od čega 42 posto osoba sa simptomima. "Od tih testova otprilike je sličan omjer pozitivnih. A u negativnima je otprilike 22 posto lažno negativnih. To su osobe koje bi dobile negativan rezultat koji je kasnije PCR testom potvrđen kao pozitivan", rekla je Bubaš u razgovoru za Dnevnik Nove TV. 

Ovi brzi testovi su učinkoviti ako ih se razumno primjenjuje, u situacijama kada treba brzo ustanoviti je li osoba sa značajno izraženim simptomima doista zaražena koronavirusom. "Kod takvih osoba možemo uzeti da je pozitivan test zaista pozitivan. To je više kao trijažni test koji se koristi u zdravstvenim ustanovama ili ustanovama socijalne skrbi, bilo gdje u zatvorenom kolektivu. Primjerice, na brodovima, gdje ljudi nemaju gdje, a treba brzo razlučiti radi li se o zarazi koronavirusom", kaže Bubaš. 

Marija Bubaš, pomoćnica ravnatelja HZJZ-a Marija Bubaš, pomoćnica ravnatelja HZJZ-a, i Valentina Baus Foto: DNEVNIK.hr

Prema matematičkim modelima, koji su još uvijek u fazi testiranja, trenutno imamo pad trenda novozaraženih, tvrdi Bubaš. "Ako se pokaže da su ti modeli točni, nadam se da ćemo kroz par dana govoriti da je ovo bio pik epidemije i svjedočiti o padu novozaraženih", kaže Bubaš. 

Bubaš je govorila i o obavezi provjetravanja, primjerice u Njemačkoj. Prema njihovoj strategiji trebalo bi uvesti i obavezno prozračivanje, s obzirom na dolazak sezone gripe. "Tako i naš Stožer preporučuje da se zatvoreni prostori zimi prozračuju da se svježim zrakom smanjuje aerosol u kojem mogu biti koronavirusa. Nijemci su išli toliko daleko da imaju mjerače CO2", rekla je Bubaš, dodajući da ćemo možda tako nešto uvesti i kod nas.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene