Maja Grba Bujević, članica Stožera civilne zaštite i načelnica Kriznog stožera
Maja Grba Bujević, članica Stožera civilne zaštite i načelnica Kriznog stožera Foto: DNEVNIK.hr

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) osudila je istup članice Stožera za civilnu zaštitu RH, načelnice Kriznog stožera Ministarstva zdravstva i ravnateljice Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu dr. Maje Grbe-Bujević koja je, kako kažu, paušalno i bez ikakva stručnog utemeljenja ustvrdila da koncesije u primarnoj zdravstvenoj zaštiti treba ukinuti, a koncesionare vratiti u domove zdravlja.


''Osim što je istupila potpuno nekorektno prema obiteljskim liječnicima koncesionarima indirektno sugerirajući da su oni možebitno problematični i neprofesionalni, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu uplela se u materiju koju dobro ne poznaje pa ostaje dojam da dr. Grba-Bujević koristi visoku poziciju i funkciju da iznosi stavove u čijoj su pozadini osobni ili neki drugi interesi?!'' priopćio je KoHOM.

Vezani članci Ilustracija Stožer objavio nove brojke: Provjerite stanje po županijama Koronavirus, ilustracija Hrvatska na udaru novog vala koronavirusa: Gdje je najviše zaraženih, kad će vrhunac i hoće li se vraćati COVID potvrde?

Naglašavaju da obiteljski liječnici, bez obzira na to jesu li koncesionari ili domski doktori, kontinuirano i predano rade svoj posao. ''Uz redovan rad te nametnutim administrativnim poslovima, tijekom krize zbog koronavirusa postali su prva barijera ulaska virusa u sve ostale dijelove zdravstvenog sustava, čime smo osim pacijenata čuvali i svoje kolege'', navode.

''Molimo Vas, koristite činjenice''

''Poštovana kolegice Grba-Bujević, ako već u svojim medijskim istupima (iako ste ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu) imate potrebu govoriti o obiteljskoj medicini, molimo Vas da koristite činjenice, samo činjenice i službenu statistiku.

U svojem istupu tako ste potpuno neutemeljeno naveli da koncesionari nisu sudjelovali u zdravstvenim krizama uzrokovanim imigrantskim valom 2016. godine i poplavom u Gunji. Koncesionari čine 75 posto obiteljskih liječnika i itekako su sudjelovali, kao dio javnog zdravstva, u svemu. Tako i u ovoj epidemiji čine cjelinu s ostalih 25 posto domskih doktora i preuzeli su teret na svoja leđa kroz tzv. COVID ambulante i testiranja, za što još nisu dobili apsolutno nikakvu plaću, a u mnogim županijama nisu bili opskrbljeni ni zaštitnom opremom (koju su domovi zdravlja dobili od kriznih stožera)'', poručili su obiteljski liječnici.

Poručili joj da se posveti hitnoj

Zaključuju da rascjepkanost sustava Primarne zdravstvene zaštite proizlazi prvenstveno zbog desetaka pojedinačnih županijskih zavoda za hitnu medicinu, županijskih zavoda za javno zdravstvo uz domove zdravlja (čiji se ravnatelji politički instaliraju), a ne iz sustava ordinacija obiteljske medicine. ''Riječju, rascjepkanost proizlazi iz neuspješne i nikad završene reforme hitne pomoći koju ste upravo vi započeli i za koju su osigurana izdašna financijska sredstva. Poštovana kolegice Grba-Bujević, posvetite se području koje dobro poznajete, hitnoj medicinskoj pomoći. Iskreno želimo da uspijete u povjerenom Vam zadatku da uspješno reformirate, nažalost, skandalima i suđenjima opterećenu hitnu službu'', zaključuju u priopćenju.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju