Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izoliralli antitijelo

Sjajne vijesti iz Kine: Novo otkriće kineskih znanstvenika moglo bi dovesti do univerzalnog cjepiva za sve sojeve koronavirusa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kineski znanstvenici tvrde da su izolirali antitijelo koje može učinkovito neutralizirati sve sojeve koronavirusa. Ovo otkriće moglo bi se iskoristiti za stvaranje univerzalnog cjepiva.

U studiji koja je objavljena u utorak, kineski znanstvenici iz različitih institucija, uključujući i Sveučilište Sun Yat-Sen u Guangzhouu te sveučilište Zhejiang u Hangzhouu, sugeriraju kako bi mogli imati rješenje za pandemiju. Proveli su laboratorijske eksperimente, ali i one na živom organizmu, a autori tvrde kako se pokazalo da monoklonsko antitijelo 35B5 neutralizira tip COIVD-a bez mutacija, ali i one varijante koje izazivaju zabrinutost. Istraživanje na živom organizmu je, inače, provedeno na humaniziranim miševima.

Pročitajte i ovo Roditelji s novorođenim djetetom Demografski zaokret Ako se ovo dogodi, promijenit će se svjetski poredak: "Ne želim razmišljati o tome da dobijem bebu" Ilustracija NAKON OTVARANJA Počinje najveća svjetska godišnja migracija ljudi, ali iz sjene mnogima prijeti velika opasnost

Znanstvenici su primijetili da antitijelo djeluje i na "vrlo mutiranu" i smrtonosnu delta varijantu, javlja RT.

"35B5 neutralizira koronavirus ciljajući jedinstveni epitop (dio antigena koji imunološki sustav prepoznaje) koji izbjegava mjesta mutacije", piše u studiji, a to znači da 35B5 cilja na jedinstveni dio virusa koji se ne mijenja tijekom procesa mutacije.

Ciljajući dio virusa koji nije zahvaćenim mutacijama koje se smatraju zabrinjavajućima, antitijelo 35B5 je pokazalo učinkovitu sposobnost neutraliziranja kod više različitih sojeva. Znanstvenici tvrde da bi se ovo otkriće moglo iskoristiti za stvaranje univerzalnog cjepiva protiv koronavirusa.

Dio antigena na koji cilja antitijelo 35B5 prisutan je i u omikron varijanti, napominju znanstvenici.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene