Cijepljenje u Japanu
Cijepljenje u Japanu Foto: Afp

Japan će se fokusirati na hospitaliziranje samo najteže bolesnih pacijenata od COVIDA-19 i onih koji su u opasnosti da to postanu, čime se želi izbjeći opterećenje bolničkog sustava jer se broj slučajeva zaraze u gradu domaćinu Olimpijskih igara povećava.


Zemlja je zabilježila nagli porast slučajeva zaraze koronavirusom, dnevni broj se penje na više od 10.000 novih infekcija. Tokio je u subotu imao rekordnih 4058 slučajeva zaraze, čime je prvi put premašio brojku od 4000.

"Osigurat ćemo krevete za teško bolesne pacijente i one kojima prijeti opasnost da to postanu", rekao je premijer Yoshihide Suga u ponedjeljak navečer nakon sastanka vladine radne skupine. Dodao je da će od ostalih pacijenata biti zatraženo da ostanu kod kuće, a vlada će osigurati da mogu biti hospitalizirani ako im se stanje pogorša.

Cijepljenje protiv koronavirusa Nacionalni stožer: U Hrvatskoj danas 186 novih slučajeva koronavirusa, preminula jedna osoba. Broj cijepljenih i dalje sporo raste

Godišnjica lockdowna u Wuhanu - 2 Kineski grad za koji zbog korone danas zna cijeli svijet sada hitno testira svih 11 milijuna stanovnika, a posljednje slučajeve imali su u svibnju 2020.

Prethodna politika bila je usmjerena na hospitalizaciju šire kategorije visokorizičnih pacijenata.

Prošireno izvanredno stanje

Japan je u ponedjeljak proširio izvanredno stanje na tri prefekture u blizini Tokija i zapadnu prefekturu Osaka. Ove mjere i izvanredno stanje potaknuto pogoršanjem situacije u Tokiju, četvrtim od početka pandemije, trajat će do 31. kolovoza.

U Japanu je do nedjelje zabilježeno ukupno 932.000 slučajeva zaraze i nešto više od 15.000 smrtnih slučajeva. Zemlja se sada bori s obuzdavanjem visoko prenosive delta varijante.

Japan zaostaje u procjepljivanju kada se uspoređuje s drugim razvijenih zemljama, osobito među mlađim stanovnicima.Nešto manje od 30 posto stanovništva primilo je dvije doze cjepiva protiv COVIDA-19.

Podaci od nedjelje iz Tokija pokazali su da je gotovo 70 posto bolničkih kreveta za teško bolesne pacijente s COVIDOM-19 popunjeno.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju