Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HRVATSKA IZ MINUTE U MINUTU

Nema mira za Zagrepčane: Glavni grad zatresli novi potresi!

Bernard Kaić
Bernard Kaić DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Bernard Kaić Bernard Kaić Foto: DNEVNIK.hr Andrej Plenković Andrej Plenković Foto: DNEVNIK.HR Zagreb nakon najjačeg potresa u posljednjih 140 godina Zagreb nakon najjačeg potresa u posljednjih 140 godina Foto: DNEVNIK.hr Zagreb nakon najjačeg potresa u posljednjih 140 godina Zagreb nakon najjačeg potresa u posljednjih 140 godina Foto: DNEVNIK.hr +0 Zdravko Marić Galerija 1/5 >>
U Hrvatskoj je zaraženo još 46 osoba. Ukupan broj zaraženih je 361.

* U Hrvatskoj je 361 zaraženi, ozdravilo je petero ljudi

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NOVI PODACI STOŽERA Opet porast broja novozaraženih, dvije osobe su preminule. Županija na sjeveru zemlje u odnosu na jučer udvostručila broj novih slučajeva Slika nije dostupna Preminule dvije osobe U odnosu na prošli utorak imamo skok novozaraženih, najviše novih slučajeva je u Dalmaciji i Zagrebu

* Od danas se zabranjuje napuštanje mjesta prebivališta

* Prema koronavirus.hr, u svijetu su 382.000 zaraženih 

Tijek događaja pratite u nastavku.

20:55 Zagreb je pogodila serija novih potresa. Podrhtavanje se s prekidima osjećalo gotovo tri minute.

EMSC je najprije zabilježio da je riječ o potresu magnitude 3.7 po Richteru, što je kasnije ispravljeno na 3.2, s epicentrom 7 kilometara zapadno od Sesveta i 5 kilometara sjeveroistočno od Zagreba.

Seizmografi Seizmološke službe zabilježili su i još jedan potres magniute 2.2 prema Richteru s epicentrom na području Markuševca. Dogodio se u 20:55, dvije minute nakon prvog.

19:35 U Općoj županijskoj bolnici u Vinkovcima hospitalizirana je prva osoba oboljela od koronavirusa, neslužbeno je u utorak navečer potvrđeno u toj zdravstvenoj ustanovi.

Riječ je o ženskoj osobi s područja Vukovarsko-srijemske županije koja je bila na radu u Austriji. Po povratku u Hrvatsku bila je u samoizolaciji, a nakon što je osjetila zdravstvene probleme javila se epidemiološkoj službi. Nakon uzimanja brisa, iz laboratorija u Osijeku stigao je pozitivan nalaz te je hospitalizirana u vinkovačkoj bolnici.

To je prva osoba zaražena korinavirusa u najistočnijoj hrvatskoj županiji.

17:40 I Gordan Jandroković predsjednik Hrvatskoga sabora, uplatit će svoju plaću za ožujak na račun akcije "Zajedno za Zagreb" namijenjen za saniranje posljedica šteta od potresa, priopćeno je u utorak iz Sabora.

Tim se činom pridružio Vladinoj inicijativi da bi pokazao solidarnost sa stradalim građanima s obzirom na razmjere štete koje je Zagreb doživio u nedjeljnom potresu. Pozvao je i druge zastupnike da pomognu u skladu sa svojim mogućnostima. ​

15:52 Ministrica kulture Nina Obuljen-Koržinek pozvala je građane da prate medije te da se informiraju tamo gdje se dijele provjerene informacije. Više o tome ovdje. 

15:50 Župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić izjavio je da nije u cijelosti poštovao odluku o zabrani okupljanja, ali da nije bilo riječi o "korona partyju" nego da su okupljeni bili na večeri. Više o tome ovdje. 

15:27 U riječkom KBC-u nalazi se 26 zaraženih koronavirusom. Niti jedan od njih nije na respiratoru. Tri pacijenta u težem su stanju i imaju naglašenije promjene na plućima, potvrđeno je iz bolnice. 

15:04 U izolacijskoj jedinici sisačke Opće bolnice pet je osoba pozitivnih na koronavirus, a veći broj građana je u kućnoj samoizolaciji, među kojima je i pet liječnika. Svi su bolesnici s blagom kliničkom slikom, pa su dvojica čak upućeni u kućnu samoizolaciju. Budući da je jedan od zaraženih i liječnik Službe za kirurgiju sisačke Opće bolnice, u samoizolaciju je upućeno i više zdravstvenih radnika s kojima je zaraženi bio u kontaktu.

15:00 Nakon potresa osvrnuo se i na borbu protiv epidemije koronavirusa

"Obavlja se veći broj testova i za očekivati je da će biti još više zaraženih. Nemojmo koristiti ove dvije krize za profitiranje. Inspektorat će voditi računa da nitko u krizi ne zarađuje više nego što je normalno i ne podiže cijene bez razloga", rekao je. 

Kazao je i kako će se sastajati svaki dan, ako to bude potrebno. 

14:59 Premijer je prvo izvijestio o stanju nakon potresa

"Sve službe će biti na terenu, statičari će ispitati stanje na terenu. Sad idemo u Studentski dom Cvjetno naselja da vidimo kakvo je tamo stanje s građanima koji su tamo našli smještaj nakon potresa", rekao je. 

14:55 Prije premijera medijima se obratio Gordan Jandroković kazao je kako će se sutrašnja sjednica Sabora održati u zgradi Državnog inspektorata.

"Treći i četvrti kat zgrade Sabora nije u funkciji. Ne funckionira ni Sabornica. Pomoći ćemo Vladi u donošenju zakona"; rekao je Jandroković i dodao kako su saborski zastupnici koji putuju na sjednice izuzeti od mjera zabrane napuštanja prebivališta. 

14:43 Premijer Andrej Plenković obratit će se javnosti nakon još jednog kriznog sastanka državnog vrha u NSK. 

14:35 Čakovečki gradonačelnik i saborski zastupnik Stjepan Kovač je u samoizalaciji jer je prošlog tjedna imao kontakt s prvom i zasad jedinom osobom iz Međimurja kojoj je potvrđena zaraza koronavirusom. Zbog kontakata sa zaraženim u Međimurju je izolirano 75 osoba.

14:09 U Krapinsko-zagorskoj županiji evidentirano je 28 pozitivnih osoba na koronavirus, deset više nego u ponedjeljak, a šest liječnika i 19 medicinskih sestara zabočke Opće bolnice je u samoizolaciji, nakon što je u ponedjeljak pozitivna bila i pacijentica u Jedinici intenzivnog liječenja. Prvotno je njezina rodbina negirala izloženost koronavirusu.

"Pacijenti koji se nalaze u jedinici intenzivnog liječenja su i dalje gore, dobrog su stanja, brinemo se za njih i postupamo s njima kao na sumnju za COVID pozitivne", naglasio je ravnatelj Opće bolnice Zabok Tihomir Vančina.

14:08 U Varaždinskoj županiji nema novih slučajeva zaraze koronavirusom, a potvrđena je i prva izliječena osoba koja je puštena kući. 

13:51 "Lika je bez novozaraženih. Osoba za koju je 20. ožujka potvrđen pozitivni nalaz na koronavirus dobrog je općeg stanja. U samoizolaciji je 366 ljudi", javlja reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Jurišić.

13:47 U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u utorak prijepodne nije potvrđen nijedan novi slučaj zaraze koronavirusom, dosad su ukupno zaražene 22 osobe, a očekuju se rezultati za 11 nalaza, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite.

Župan Nikola Dobroslavić rekao je kako su u posljednja 24 sata zabilježena nova tri slučaja kršenja samoizolacije.

"To je apsolutno neprihvatljivo. Tim maloumnim ljudima poručujem: Prestanite! Prestanite to raditi! Prestanite pucati u ljude! Bog će vas kazniti. Ubijate ljude", poručio je.

12:39 Nacionalni stožer civilne zaštite ponovio je da propusnice za osobe na koje se ne odnosi zabrana napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u najvećem broju slučajeva izdaje poslodavac, a iznimno obiteljski liječnici za potrebe hitne medicinske skrbi te civilna zaštita za putovanja iz obiteljskih razloga.

12:38 Ministar financija Zdravko Marić predstavio je u Banskim dvorima mjere Vlade za pomoć gospodarstvu. Zahvalio je HBOR-u te poručio kako izvrsno funkcioniraju s obzirom na sve okolnosti i činjenicu da su neki njihovi zaposlenici pozitivni na koronavirus. Više o tome ovdje.

12:33 Uprava JANAF-a d.d. na čelu s predsjednikom Uprave Draganom Kovačevićem donira svoje plaće u korist akcija "Zajedno za Zagreb" i "Hrvatska protiv koronavirusa". Akciji se pridružio i ostatak rukovodećeg kadra Društva, priopćeno je iz JANAF-a. 

12:02 U Šibensko-kninskoj županiji registrirano je novih troje oboljelih od koronavirusa. Ukupno je zaraženo 15 osoba. 

12:00 Zbog preporuke da se maksimalno smanje socijalni kontakti i širenje koronavirusa, skloništa za napuštene životinje, njih više od 40, morala su zatvoriti vrata posjetiteljima čime se automatski smanjilo udomljavanje životinja, no ne i njihov priljev, pa skloništa "pucaju po šavovima". Više o tome ovdje.

11:45 Premijer Plenković upravo ima konferenciju za novinare na kojoj je rekao da će gospodarska kriza uzrokovana koronavirusom biti gora nego 2008. Dodao je i da će članovi Vlade plaću za ožujak donirati za štete od potresa. Sve pratite ovdje.

11:36 Osječka policija je evidentirala 19 kršenja mjera samoizolacije građana koje su odredili sanitarni inspektori. O svemu će obavijestiti Državni inspektorat te će neodgovorni građani biti novčano kažnjeni.

11:29 U Splitsko-dalmatinskoj županiji zabilježeno je još 7 slučajeva COVID-19 što sada čini ukupnu brojku od 21 oboljelih. Svi su dobrog općeg stanja s blagim simptomima. Svi kontakti novooboljelih su stavljeni u samoizolaciju te se obrađuju. U karanteni se nalazi 58 osoba.

11:26 Premijer Andrej Plenković i ministri uskoro će imati izvanrednu konferenciju za medije o gospodarskim mjerama zbog epidemije koronavirusa. Pratite je ovdje.

11:14 Osobama bez valjane propusnice izdat će se upozorenje, a u slučaju kršenja mjera izolacije bit će obaviješten Državni inspektorat, priopćila je u utorak PU zagrebačka.

11:40 Vlada je održala telefonsku sjednicu na kojoj je donijela odluke o otvaranju računa za donacije financijskih sredstava u akciji "Zajedno za Zagreb" i u akciji "Hrvatska protiv koronavirusa". Više o tome ovdje. 

11:01 U Zadru su potvrđena dva nova slučaja zaraze. Riječ je o dva muškarca, javlja reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Jurišić. Jedan je kontakt od prvooboljele djevojke iz Biograda, drugi je bio u Dubrovniku. Ukupno ih je sada u Zadru šest.

Tri nova slučaja zaraze koronavirusom potvrđena su danas i u Istarskoj županiji, u kojoj su dosad zaražene ukupno 33 osobe.

10:58 Na području Bjelovarsko-bilogorske županije potvrđen je drugi slučaj zaraze koronavirusom, a riječ je o partneru žene iz Čazme koja se prva zarazila u županiji nakon što se vratila iz Turske te s partnerom samoinicijativno otišla u samoizolaciju. 

10:56 Tri nova slučaja zaraze koronavirusom potvrđena su u utorak u Istarskoj županiji, u kojoj su dosad zaražene ukupno 33 osobe.

10:55 SDP je najavio kako će predložiti Vladi dodatne mjere zbog krize izazvane koronavirusom. Predsjednik stranke Davor Bernardić najavio je kako će SDP uskoro predložiti zakone kojima bi se ublažio udar na građane, a jedan od prijedloga je da Vlada ode na minimalac, a predlažu i prekid zapošljavanja u javnoj upravi, te suspenziju javnih nabava. 

"Nužno je ograničiti trošenje državnog novca na besmislene javne nabave. Treba nam novac za zdravstveni sustav i mirovine", kazao je Bernardić koji će, kaže, Vladi predložiti i dopust za one koji u ovom trenutku trebaju ostati sa svojom djecom.

9:46 Ministar Beroš na Twitteru je objavio video koji objašnjava zašto je važno ostati doma. 

9:11 "U Hrvatskoj imamo 361 zaraženog i došlo je do pogoršanja stanja jednog bolesnika", izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare Stožera za civilnu zaštitu. Novih oboljelih je 46 više u odnosu na ponedjeljak, 39 bolesnika je hospitalizirano, šestero ih je na respiratoru, rečeno je. Više o tome ovdje.

8:55 I ministar Božinović na cesti s policijom pazi na to poštuje li se odluka o zabrani kretanja među gradovima. Zahvalio je svim policajkama i policajcima.

8:45 Na ulazu u Split, posebice iz smjera Solina i Kaštela, stvaraju se velike gužve. Policija zaustavlja svako vozilo, javlja Slobodna Dalmacija.

8:35 Policijske uprave javljaju kako su počele kontrolirati napušta li se mjesto prebivališta. 

"Kontrolom su pokriveni svi prometni pravci ulaza i izlaza na naše područje i zasad nema zastoja u prometu", kažu u PU šibensko-kninskoj.

8:25 Bernard Kaić, voditelj službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a, za Hrvatski radio rekao je kako tijekom jutra očekuje nekoliko desetaka novih zaraženih. Dodao je i kako je teško predvidjeti kako će se kretati epidemija.

"Procjene je teško raditi zbog brojnih nepoznanica, kao i njegova kretanja. Brojni ljudi u Hrvatskoj i ne znaju da su zaraženi te da predstavljaju opasnost drugima. Mjere koje se provode mogu značajno smanjiti broj oboljelih ako se provode odgovorno. Ako se ljudi budu držali ljudi samoizolacije na području na koje su otišli, u nekoj vikendici, ne bi trebalo pogoršati epidemiološku situaciju. Bitno je držati se na novoj lokaciji pravila samoizolacije kao dosad", rekao je Kaić, javlja HRT.

8:24 Erste banka je u utorak objavila da je privremeno ukinula naknade za podizanje gotovog novca na bankomatima drugih banaka, u razdoblju od iduća tri mjeseca. Više o tome ovdje. 

8:14 Ministar zdravstva Vili Beroš objavio je na Twitteru kako je dobio poruku od liječnice iz KB-a Dubrava. 

"Do mene je stigla ova fotografija i citat jedne doktorice iz KB Dubrava: 'Molim Vas, pomognite da zdravstveno osoblje ostane zdravo da može liječiti najpotrebitije bolesnike. Ostanite doma!' U potpunosti podržavam i apeliram da čuvate bližnje...", napisao je ministar.

8:00 Prema posljednjim podacima, u Hrvatskoj je trenutačno 315 oboljelih. U 9 sati Stožer civilne zaštite objavit će najnovije podatke o broju oboljelih. 

7:30 Od ponoći su na snazi odredbe o zabrani napuštanja mjesta prebivališta. Putovat će samo hitni slučajevi. Više pročitajte ovdje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene