Premijer Andrej Plenković i ministri održavaju izvanrednu konferenciju za medije o gospodarskim mjerama zbog epidemije koronavirusa.


Premijer je na početku presice rekao kako pandemija koronavirusa mijenja svijet.

Vezani članci Ilustracija Stožer objavio nove brojke: Provjerite stanje po županijama Joe Biden Biden proglasio kraj pandemije: "Čini se da su svi u prilično dobroj formi"

"Funkcioniranje država na kakvo smo navikli se mijenja. U samo tri mjeseca pandemija je zahvatila cijeli svijet. Broj zaraženih munjevito raste, danas će premašiti 400.000. I broj mrtvih neprestano raste", rekao je premijer.

Kazao je kako je u karanteni više od milijarde ljudi te su mnogi ostali bez posla. 

"Kriza će biti gora nego ona 2008. Moramo se pripremiti za tešku bitku za gospodarstvo i očuvanje radnih mjesta. Kako bismo sačuvali radna mjesta i gospodarstvo, Vlada je donijela prvi set od 63 mjere", rekao je. 

Vlada donira svoje plaće za ožujak

Istaknuo je kako Vlada cijeni napore svih onih koji doprinose tome da društvo funkcionira.

"Kriza će potrajati i više od nekoliko mjeseci i odrazit će se na naše mehanizme. Svjedoci smo tzv. simetričnog šoka koji nije zabilježen u svjetskoj povijesti. Uz sve to nas je pogodio i snažan potres", rekao je Plenković.

Rekao je kako je prva mjera da se odgađaju doprinosi, porez na dobit te je ta mjera kalibrirana na tri mjeseca s mogućnošću produljenja.

"Osiguravat ćemo mjere za osiguranje gospodarstva. Rezat ćemo sve troškove koje možemo te koristiti sva sredstva EU-a koja su nam trenutačno na raspolaganju, a to je 240 milijuna eura", rekao je premijer te dodao kako su otvoreni računi za donacije zbog potresa i epidemije koronavirusa. 

Premijer je najavio kako će on i ministri svoju plaću za ožujak donirati za pomoć oštećenima u potresu za Zagreb.  

Kako do pomoći za poduzetnike

Ministar financija Zdravko Marić predstavio je tri ključne mjere.

- beskamatna odgoda javnih davanja poreznim obveznicima s poteškoćama kalibrirana za prva tri mjeseca s mogućnošću produljenja za dodatna tri mjeseca
- očuvanje radnih mjesta i financiranje 100 % troška neto minimalne plaće po stalno zaposlenom
- krediti za likvidnost i radni kapital i poček od 12 mjeseci i vrlo niska kamatna stopa, a u iznosima do 25.000 eura

Rekao je kako poduzetnici od danas mogu podnositi zahtjeve Poreznoj upravi za odgodu poreznih davanja, a sve informacije dostupne su na web-stranicama Porezne te putem usluge e-porezna.

"Kriteriji su vrlo jednostavni. Ako ste uredni porezni platiša i ako imate pad prihoda od 20 posto, dobit ćete obavijest da je vaš zahtjev prihvaćen te da ste u mogućnosti odgode javnih poreznih davanja", rekao je Marić.  

Dodao je da će Porezna uprava i sama ići u navedene mjere kod onih koji udovoljavaju uvjetima.

"Upogonili smo sve resurse da povrat poreza na dohodak ide ranije. Ciljamo da to ove godine budu u lipnju. Rješenja koja će se tada izdavati odmah idu u implementaciju. Prigovori se mogu ulagati, ali oni neće odlagati rješenje", rekao je.

Zamolio je sve poduzetnike da prvi kanal za podnošenje zahtjeva bude ePorezna u sklopu e-Građana, a da zvanje telefonom bude zadnja opcija. 

Marić se prije konferencije sastao s predstavnicima poslovnih banaka te se nada da će uskoro uspostaviti moratorij na plaćanje kreditnih obveza. 

Ministar financija zahvalio je HBOR-u te poručio kako izvrsno funkcioniraju s obzirom na sve okolnosti i činjenicu da su neki njihovi zaposlenici pozitivni na koronavirus. 

Aladrović: "7400 prijava za minimalac"

Ministar rada Josip Aladrović objasnio je mjere iz svog sektora.

"Imamo oko 7400 prijava poslodavaca koje se odnose na 40.000 radnih mjesta. Iznos potpore iznosi 3250 kuna po zaposleniku, a zahtjevi se uglavnom odnose na ugostiteljstvo i zdravstveni turizam", rekao je. 

Rekao je kako poslodavci prva sredstva mogu očekivati krajem tjedna te da su i vikendi radni. 

Pretpostavljamo da će za provedbu mjera biti potrebno 5 milijardi kuna i taj je novac osiguran.

Ministar gospodarstva Darko Horvat rekao je kako su mjere osmišljane za očuvanje likvidnosti malim, mikro i srednjim poduzećima te očuvanje radnih mjesta. 

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković rekla je kako se radi na problemu viškova koji su nastali nakon odluke o zatvaranju tržnica. 

Premijer Andrej Plenković na kraju se ponovno obratio javnosti i rekao da transparentno komuniciraju o svim pitanjima.

"Pravovremeno poduzimamo sve mjere koje se odnose na gospodarstvo, vodeći podjednako računa o svim sektorima", rekao je.

Premijer je komentirao i jutrošnju izjavu ministra Davora Božinovića kad je pozvao trgovine da sada ne reklamiraju televizore na akcijama. Rekao je da ministar pritom nije pozvao ljude da manje gledaju televiziju. 

Horvat: "Spremni smo za rezanje plaća u javnom sektoru"

Podsjetimo, ministar  Horvat jučer je u Dnevniku Nove TV poručio kako je Vlada spremna za rezanje plaća u javnom sektoru te poručio da u Hrvatskoj neće biti nestašice.

Najavio je i kako Vlada ima spreman drugi set mjera za pomoć gospodarstvu. 

"Dodatna likvidnost osigurat će se kroz HAMAG Bicro, HBOR, HZZ… Sada je najbitnije poslodavcima dati mogućnost reakcije. Svi oni koju koji mogu zadržati radnike, osigurana im je minimalna plaća. Za one koji to ne mogu HZZ osigurava naknadu za nezaposlene", rekao je.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju