Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Brojke rastu

U Hrvatsku ušlo 700.000 turista, Istra na 90 posto lanjskog prometa u srpnju: Kako u epidemiji izgleda ono što smo dosad zvali - udarni turistički vikend?

Sve je više turista u RH - 5
Sve je više turista u RH - 5 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Sve je više turista u RH - 5 Sve je više turista u RH - 5 Foto: DNEVNIK.hr Sve je više turista u RH - 6 Sve je više turista u RH - 6 Foto: DNEVNIK.hr Sve je više turista u RH - 7 Sve je više turista u RH - 7 Foto: DNEVNIK.hr Sve je više turista u RH - 4 Sve je više turista u RH - 4 Foto: DNEVNIK.hr +3 Sve je više turista u RH - 3 Galerija 1/8 >>
U Hrvatskoj je trenutačno oko 700.000 stranaca. Iz Lučkog kažu da brojke rastu, unatoč tome što su još uvijek manje nego lanjske.

 U Hrvatskoj se trenutačno odmara oko 700.000 stranaca. No po prizorima na graničnom prijelazu Bregana, u splitskoj trajektnoj luci ili na naplatnim postajama Lučko, teško bismo pogodili da je riječ o srcu sezone.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna čekaju mjere za pomoć Kampovi tek na polovici lanjskog prometa, moguće ranije zatvaranje: "Imali smo određenu dozu optimizma, ali..." Anamarija Maletić, direktorica hotela IMA LI NADE ZA POSEZONU? Unatoč strožim mjerama Austrije i Slovenije, u ovom turističkom resortu i dalje su dobro popunjeni: "Nadamo se dobrim rezultatima do kraja"

Dobra je vijest da, iako su brojke manje nego prošle godine, u Lučkom kažu da ipak rastu. ''Iz tjedna u tjedan nam negdje oko 5 posto rastu promet i prihodi. Zadovoljni smo, obzirom na situaciju kakva je'', kaže Krešimir Vuksan, pomoćnik direktora naplate cestarine u HAC-u.

 

Istra na 90 posto lanjskog prometa

Dodaje da ostatak sezone ovisi o koronavirusu. ''O tome kakvo će biti okruženje, i ovo s Nizozemskom, BiH, Srbijom. Primjerice na dionici Zagreb-Lipovac bilježimo dosta manji promet jer državljani BiH i Srbije dosta manje putuju zbog ograničenja, ne mogu se vraćati u svoje zemlje, taj dio nas malo zabrinjava'', otkrio je Vuksan.

Istra nema problem s turistima. Ta će se regija u ovoj krizi izvući, a nova pravila donijela su novi stil odmora.

Više no ikad traže se kuće za odmor u unutrašnjosti Istre u kojoj gosti dobivaju mir i sigurnost, a cijena je – prava sitnica. ''Imaju mjesta za sebe za uživanje, mogu biti u izolaciji, mogu biti sami, ne moraju se uopće družiti s ljudima. Mislim da je to jedna velika prednost'', kaže iznajmljivačica Katarina Bratulić.

No, i ljetovanje na kopnu daleko je od dosadnog. Turisti stotinjak metara iznad pazinske jame, pri brzini većoj od 40 kilometara na sat, mogu slobodno testirati svoju hrabrost.

Pojedina mjesta u Istri bilježe porast broja dolazaka i do 20 posto. Gosti iz Njemačke, Austrije i iz Belgije trenutačno su najbrojniji koji uživaju u svemu onome što im donosi odmor u središtu Istre, a ne uključuje samo sunce i more.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene