Plaža, ilustracija
Plaža, ilustracija Foto: Dusko Jaramaz/Pixsell

Iako Slovenija od subote primjenjuje nove kontrole na granici s Hrvatskom, svi gosti iz država Europske unije mogu putovati kao i dosada - bez problema, poručili su iz Hrvatske udruge turizma.


Naime, Vlada Republike Slovenije donijela je u petak odluku o svrstavanju država u tri kategorije, slijedom kojih se primjenjuju različite razine epidemioloških mjera.

Hrvatska se nalazi na 'žutoj listi', što znači kako je ulaz u Sloveniju bez karantene dopušten svim državljanima Slovenije, strancima sa stalnim ili privremenim boravkom u Sloveniji i građanima država članica EU ili schengenskog područja, osim Švedske i Portugala.

Za državljane trećih zemalja po ulazu u Sloveniju obavezna je 14-dnevna karantena. Gosti-turisti koji dolaze u Hrvatsku iz zemalja EU te na povratku iz Hrvatske samo prolaze kroz Sloveniju mogu se svojim kućama vratiti bez ikakvih ograničenja.

Epidemiološka slika na obali među najboljima

"Epidemiološka slika na hrvatskoj obali i dalje je među najboljima na Mediteranu, a do sada od početka pandemije nije zabilježen niti jedan slučaj zaraze turista koji je boravio u komercijalnim smještajnim objektima, što potvrđuje kako je zdravstveni sustav, civilna zaštita kao i razina sigurnosti u objektima turističkih kompanija na najvišoj razini. Svi gosti koji dođu Hrvatsku sigurni su i dobrodošli", kazao je Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma.

Svi građani Republike Slovenije koji odlaze u Hrvatsku mogu vratiti kući bez ikakvih problema uz dokaz boravka u Hrvatskoj, ali ne, na primjer, u Srbiji, BiH, Sjevernoj Makedoniji ili na Kosovu, tj. u državama s 'crvene liste'.

To mogu učiniti ako pokažu potvrdu o smještaju, dokaz o vlasništvu nekretnine ili plovila, kao i dokaz o plaćanju naknade za parkiranje. Isto tako, svi gosti iz drugih europskih država na putu kući neće imati nikakvih problema pri prolasku kroz Sloveniju.

Prema podacima Hrvatske turističke zajednice, Hrvatsku je od početka godine do danas posjetilo preko 1,7 milijuna turista koji su ostvarili preko 8,7 milijuna noćenja. Kako bi se spriječile gužve na granici s Hrvatskom, iz udruge svim gostima savjetuju da prije polaska na put ispune formular dostupan na stranici Enter Croatia.

Od petka na cestovnim graničnim prijelazima Bregana, Macelj, Rupa i Plovanija postoje posebne vozne trake za goste koji su prije dolaska ispunili i dostavili obrazac Enter Croatia.