Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ROK NA ŠEST GODINA

Hrvatska kao šansu na stolu ima iznos u vrijednosti čak 200 Peljeških mostova: Što sve može s njima?

Euri na stolu (Foto: Dnevnik.hr)
Euri na stolu (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Euri na stolu (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Novac koji je u četvrtak dogovoren u Bruxellesu većinom je poklonjen, ali i za poklone se treba potruditi. Što konkretno dobiva Hrvatska?

Na pregovorima u Bruxellesu gdje nas je predstavljao slovenski premijer, Janez Janša, jer je premijer Plenković još uvijek u izolaciji, Hrvatska je na raspolaganje dobila 200 milijardi kuna. To je iznos 200 Peljeških mostova ili pak pet godina isplaćivanja mirovina hrvatskim umirovljenicima.

Najveći dio odnosi se na proračun, za koji Hrvatska može iskoristiti 107,6 milijardi kuna do 2027. godine. Time se može financirati poljoprivreda ili infrastrukturni projekti kao zagrebački rotor Remetinec ili Pelješki most. Najvažniji fond, oporavka, iznosi 74,5 milijardi kuna od čega je dvotrećinski iznos besplatan, uz kvalitetan program koji je odobrila Europska komisija. Ostali fondovi, poput financiranja obnove Zagreba ili zaposlenih koji zbog koronavirusa ne mogu raditi u turizmu ili ugostiteljstvu, iznose otprilike 18 milijardi kuna

Pročitajte i ovo Premijer Andrej Plenković JOŠ KAŠLJE Premijerova liječnica otkrila zašto on još ne izlazi iz izolacije: "Kao što javnost zna, boluje od alergija"

''Naši političari imaju fetiš na betoniranje'', rekao je Mislav Bago te objasnio da se ne mogu ''krpati rupe'', primjerice, u zdravstvu već se mora poraditi, primjerice, na digitalnoj ili zelenoj industriji, inače EK neće dozvoliti trošenje namijenjenog novca.

Velika mana Hrvatske jest što nema adekvatno sposobne ljude, rokovi su kratki te smo jedna od zemalja koja iz EU fondova povlači najmanje novca.

''Što više provodite reformi, više ćete dobivati novaca'', objasnio je Bago.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna zastupao hrvatsku Janša nakon summita EU-a: ''Plenković je s nama probdio cijelu noć''

Predsjednik Zoran Milanović nije sudjelovao u dogovorima s Europskom unijom te nije za očekivati da bi Plenković poslao njega u Bruxelles, kada je to posao koji treba raditi predsjednik Vlade Republike Hrvatske. 

Banski dvori dovoljno su informirali javnost o zdravstvenom stanju premijera Plenkovića te Bago smatra da nema potrebe svaki dan detaljno objavljivati u kakvom je on stanju.

''Javnost bi bila jako ljuta kada bi se naši političari liječili u privatnim bolnicama ili u inzomestvu'', rekao je Bago.

Nepotrebno je imati konzilij liječnika koji bi liječio predsjednika, nismo mi Amerika, nadodao je.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene