Iako je epidemiološka situacija u zemlji sve bolja, u Stožeru još važu hoće li otvoriti teretane i dozvoliti otvaranje terasa ugostiteljskim objektima. Moguće je i popuštanje mjera samo u onim dijelovima zemlje koji imaju bolje brojke pa bi Istrijani prvi mogli biti nagrađeni.

Galerija


Uskrs je sve bliže i istarski hotelijeri traže oprezno popuštanje mjera.

"Treba ublažiti za Uskrs i mjere i dopustiti dolazak turista u Istru, zato što nam je to potrebno ekonomski i zato što se i oni paze. Nitko neće doći zaražen", rekao je Dušan Černjul, hotelijer iz Istre.

Turistima iz rizičnih zona je za ulazak u Hrvatsku potreban negativan PCR test koji nije stariji od 48 sati.

"Vidite kakva je situacija u Sloveniji i Italiji. Cijela Europa se zatvara i uvodi oštrije mjere. Nama je cilj doći u zeleno", rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac.

I blizu su. Istra ima 44 zaraženih na 100.000 stanovnika, a za zelenu zonu treba im manje od 25 na 100.000 i broj pozitivnih testova manji od četiri posto. Nešto lošije su Požeško-slavonska i Osječko-baranjska županija, a začelje s najvećim brojem zaraženih drži Splitsko-dalmatinska.

Liječnici u vrijeme korone, ilustracija
Stopa zaraženih koronavirusom po županijama (Foto: DNEVNIK.hr)

"Na lokalnoj razini, na županijskoj razini se treba procijeniti situacija i na temelju toga predlagati mjere", rekao je Kozlevac.

U Međimurju pada broj zaraženih, iako su u vrhu po broju u Hrvatskoj. Uvjeravaju u dobre navike građana.

"Mi ćemo od 15. veljače svim srednjoškolcima omogućiti povratak u školske klupe, uživo praćenje nastave. Također, trebalo bi popustiti sve one gospodarske mjere", rekao je Matija Posavec, župan Međimurske županije.

Koronavirus u Izraelu, ilustracija Dogovorili se s Pfizerom pa uspjeli procijepiti gotovo 40 posto populacije. Sada izlaze iz trećeg lockdowna

Koronavirus u Sloveniji, ilustracija U Sloveniji drastično pale brojke, idućeg tjedna bi mogli otvoriti škole i granice među općinama

Varaždinski župan Radimir Čačić rekao je da se ugostiteljski objekti najvjerojatnije neće otvoriti do kraja veljače.

"Ako Nacionalni stožer odluči otvoriti teretane, kavu za van, terase, a mislim da je blizu takva odluka, mi ćemo ju poštivati", rekao je.

Ide li stožer u novo popuštanje, i gdje bi do njega moglo doći, znat će se tijekom idućeg tjedna.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr