Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ovisno o epidemiološkim rezultatima

Hoće li se mjere popuštati po županijama? Jedna od njih je već sada na samom pragu zelene zone

Aktualno Galerija Stopa zaraženih koronavirusom po županijama Stopa zaraženih koronavirusom po županijama Foto: DNEVNIK.hr Teretana, ilustracija Teretana, ilustracija Foto: DNEVNIK.hr +0 Dezinfekcijsko sredstvo, ilustracija Galerija 1/3 >>
Iako je epidemiološka situacija u zemlji sve bolja, u Stožeru još važu hoće li otvoriti teretane i dozvoliti otvaranje terasa ugostiteljskim objektima. Moguće je i popuštanje mjera samo u onim dijelovima zemlje koji imaju bolje brojke pa bi Istrijani prvi mogli biti nagrađeni.

Uskrs je sve bliže i istarski hotelijeri traže oprezno popuštanje mjera.

"Treba ublažiti za Uskrs i mjere i dopustiti dolazak turista u Istru, zato što nam je to potrebno ekonomski i zato što se i oni paze. Nitko neće doći zaražen", rekao je Dušan Černjul, hotelijer iz Istre.

Turistima iz rizičnih zona je za ulazak u Hrvatsku potreban negativan PCR test koji nije stariji od 48 sati.

"Vidite kakva je situacija u Sloveniji i Italiji. Cijela Europa se zatvara i uvodi oštrije mjere. Nama je cilj doći u zeleno", rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac.

I blizu su. Istra ima 44 zaraženih na 100.000 stanovnika, a za zelenu zonu treba im manje od 25 na 100.000 i broj pozitivnih testova manji od četiri posto. Nešto lošije su Požeško-slavonska i Osječko-baranjska županija, a začelje s najvećim brojem zaraženih drži Splitsko-dalmatinska.

Stopa zaraženih koronavirusom po županijama Stopa zaraženih koronavirusom po županijama (Foto: DNEVNIK.hr)

"Na lokalnoj razini, na županijskoj razini se treba procijeniti situacija i na temelju toga predlagati mjere", rekao je Kozlevac.

U Međimurju pada broj zaraženih, iako su u vrhu po broju u Hrvatskoj. Uvjeravaju u dobre navike građana.

"Mi ćemo od 15. veljače svim srednjoškolcima omogućiti povratak u školske klupe, uživo praćenje nastave. Također, trebalo bi popustiti sve one gospodarske mjere", rekao je Matija Posavec, župan Međimurske županije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna OTVARANJE TRGOVINA Dogovorili se s Pfizerom pa uspjeli procijepiti gotovo 40 posto populacije. Sada izlaze iz trećeg lockdowna

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Popuštanje mjera? U Sloveniji drastično pale brojke, idućeg tjedna bi mogli otvoriti škole i granice među općinama

Varaždinski župan Radimir Čačić rekao je da se ugostiteljski objekti najvjerojatnije neće otvoriti do kraja veljače.

"Ako Nacionalni stožer odluči otvoriti teretane, kavu za van, terase, a mislim da je blizu takva odluka, mi ćemo ju poštivati", rekao je.

Ide li stožer u novo popuštanje, i gdje bi do njega moglo doći, znat će se tijekom idućeg tjedna.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene