Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ugostitelji odustali?

Policajci odveli vlasnika koji je otvorio teretanu unatoč zabrani Stožera: "Mjesecima smo na minimalcu, ne znam od čega ćemo živjeti"

Baš kao što je i najavio, Andrija Klarić otvorio je jutros svoju teretanu unatoč zabrani Stožera. Posjetili su ga policajci, koji su isprva čekali djelatnike Inspektorata, ali su ga nakon nekog vremena ipak priveli.

Andrija Klarić, vlasnik teretane na zagrebačkoj Trešnjevci, otvorio je jutros svoju teretanu, a među prvim posjetiteljima bili su mu policajci.

Organi reda nisu došli vježbati, već upravo provjeriti je li doista otvorio svoj objekt unatoč zabrani Stožera. Policajci su legitimirali ljude koji su se zatekli u otvorenoj teretani, ali Klarić još uvijek nije dobio kaznu. 

Neko vrijeme su čekali djelatnike Civilne zaštite i Inspektorata, koji imaju ovlasti kazniti ga zbog kršenja mjera Stožera, no kasnije su ga policajci ipak odveli. 

"Jesam li priveden? Ne znam kako se to zove. Ako kažu da moram ići s njima, valjda jesam", rekao je Klarić novinarima nakon što je izašao iz teretane u pratnji policije. Iako je tvrdio da nisu zatvoreni, policija je njegovu kćer kasnije obavijestila da mora zatvoriti teretanu jer će prostor inspektori uskoro zapečatiti.

Teretanu je Klarić otvorio jutros u 6 sati, kad je bila prva grupa od pet vježbača. U drugom terminu u 7 sati bilo ih je još troje. Dok smo razgovarali oko 8:40, u teretani su čekali inspektore, ali i treću grupu koja je bila najavljena za 9 sati. 

Kako nam kažu u toj teretani, odlučili su otvoriti sukladno mjerama koje su bile na snazi prije zabrane Stožera. Tada su, naime, u svoje dvije dvorane za vježbanje u jednom terminu primali ukupno 12 vježbača, kako bi se osigurao dovoljan razmak između njih. 

"Sad čekamo Capaka ili Božinovića. Možda čak i Plenkija", rekao je Klarić nakon posjeta policajaca prenoseći uživo sve što se zbiva na ulazu u njegovu teretanu. Policija je, kaže, bila "krasna i pristojna, onako kako treba". 

Klarić je objasnio da je na otvaranje odlučio jer su mjesecima na minimalcu te da više ne zna od čega će živjeti.

Ugostitelji odustali

Iako su i ugostitelji najavili otvaranje kafića za danas, čini se da su od toga ipak odustali u strahu od velikih kazni. "Naši članovi ne otvaraju, obaviješteni su o sankcijama i mislim da to nikome ne ide u prilog", rekla nam je Jelena Tabak, predsjednica Nacionalne udruge ugostitelja.

Tabak kaže da ne zna hoće li možda neki ugostitelji, koji možda nisu njihovi članovi, danas doista otvoriti svoje kafiće, ali dodaje da misli da "od toga neće biti ništa". 

U jednoj nedavnoj objavi na društvenim mrežama, iz Nacionalne udruge ugostitelja objasnili su da ne mogu svjesno poticati ugostitelje na kršenje Zakona o civilnoj zaštiti i Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti te Kaznenog zakona, čije kršenje za sobom povlači drakonske kazne. 

Kazne, naime, mogu biti i financijske, ali i zatvorske, i to ne samo za prijestupnike već i za one koji ih potiču - od 20 do 70 tisuća kuna te do tri godine zatvora

Otvaranje najavio u petak

Klarić je svoju akciju najavio još prije nekoliko dana, kada je postalo jasno da se popuštanje mjera neće odnositi na teretane. I tada je tvrdio da ne postoje znanstveni dokazi da su teretane izvori zaraze te da su mjere koje su bile na snazi prije zabrane bile primjerene.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna OČUVANJE RADNIH MJESTA Porezna uprava nastavlja mjeru nadoknade fiksnih troškova za poduzetnike

Pročitajte i ovo Hrvoje Bujas ODLUKA SA SASTANKA Ogorčeni poduzetnici najavljuju veliku akciju za srijedu. Hoće li ipak otvoriti kafiće i teretane? "Da ja imam kafić, ja bih ga otvorio"

''Od čega ćemo mi živjeti? Istovremeno svi koji su na državnom budžetu dobivaju pune plaće i to je sve u redu, a mi ostajemo na minimalcu'', rekao je Klarić u petak za Dnevnik Nove TV. Od inspekcije nije strahovao jer, kaže, mogu ga zatvoriti ili mu naplatiti kaznu.

''Ta inspekcija, to su naši ljudi, naši susjedi, naši prijatelji. Ako oni ne razumiju našu poziciju, mi tu ne možemo ništa'', rekao je tada Klarić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene