Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Širenje delta soja

HZJZ donio nove preporuke: Skraćuje se karantena, a i učenici koji samo šmrcaju ili ih boli trbuh morat će na testiranje

HZJZ je u četvrtak na svojim stranicama donio nove preporuke.

Tako se, među ostalim, trajanje karantene skraćuje s 14 na 10 dana.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Objavio HZJZ Izolacija ponovno traje 14 dana: Zbog delta soja stigla nova pravila za bliske kontakte Slika nije dostupna OBJAVIO HZJZ Preporuke za predizborne skupove: Maske obvezne i na otvorenom, provjetravanje i dezinfekcija bar dvaput dnevno, nema hrane ni pića

Prema uputama, zdravstveni djelatnici i djelatnici u drugim ustanovama koji dolaze u kontakt s osjetljivim pojedincima ili skupinama koje ne podliježu karanteni moraju se testirati PCR testom odmah nakon bliskog kontakta s oboljelom osobom, 7. dana nakon kontakta i 14. dan nakon kontakta, bez obzira na cjepni status i preboljenje.

Jedna promjena odnosi se i na učenike. HZJZ je pravda većim udjelom novozaraženih u dobi od 10 do 19 godina.

"Svaki učenik koji je izostao iz škole zbog bolesti, pa i kada se primarno ne sumnja na COVID-19 (kod sumnje na običnu prehladu i običnu virozu, sumnje na alergiju, gastrointestinalne smetnje, upala uha ili bol u uhu, upala sinusa, bol u trbuhu, grlobolja, glavobolja, umor, pospanost, loše osjećanje, tek blago povišena tjelesna temperatura i sl.) treba se testirati te se može vratiti u školu nakon zaprimanja negativnog nalaza ili nakon preboljenja COVID-19, što je najranije 10 dana od početka bolesti", stoji u uputama.

Više pročitajte OVDJE.

Posebne mjere za prelazak granice

HZJZ je objavio i države za koje se pri dolasku u Republiku Hrvatsku primjenjuju posebne epidemiološke mjere prilikom prelaska granice.

Putnici koji dolaze iz Južnoafričke Republike i Zanzibara (Tanzanije) dužni su predočiti predočiti negativan PCR nalaz koji nije stariji od 72 sata i određuje im se nužna mjera karantene/samoizolacije u trajanju od 14 dana. Osobe mogu skratiti karantenu/samoizolaciju ako, najranije sedmi dan samoizolacije, o svom trošku obave PCR testiranje na SARS-CoV-2 u ustanovi ovlaštenoj za provedbu PCR testiranja te je nalaz negativan. Dokaz o preboljenju i cijepljenju ne oslobađa obveze pribavljanja negativnog PCR testa i karantene putnike koji dolaze iz tih zemalja.

"Pri dolasku iz Brazila, obvezno je predočenje negativnog nalaza brisa nazofarinksa (nosnog dijela ždrijela). Negativan nalaz brisa ne smije biti stariji od 48 sati ako je rađen brzi antigenski test ili 72 sata ako je rađen NAAT/PCR test od vremena uzimanja brisa do ulaska u
Hrvatsku", piše u odluci HZJZ, a na stranicama su večeras objavljene i upute za sprečavanje širenja virusa u sustavu socijalne skrbi, u kojima stoji odluka o obveznim COVID potvrdama, odnosno testiranje dva puta tjedno zaposlenika bez potvrde.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene