Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Naše ekipe na terenu

Dvije slike hrvatskog turizma: Dok u Rovinju sezona cvate, u Dubrovniku je isplativije držati ključ u bravi

Paula Klaić Saulačić u Dubrovniku - 1
Paula Klaić Saulačić u Dubrovniku - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Paula Klaić Saulačić u Dubrovniku - 2 Paula Klaić Saulačić u Dubrovniku - 2 Foto: DNEVNIK.hr Irena Peršić Živadinov - 1 Irena Peršić Živadinov - 1 Foto: DNEVNIK.hr Irena Peršić Živadinov - 2 Irena Peršić Živadinov - 2 Foto: DNEVNIK.hr Paula Klaić Saulačić u Dubrovniku - 1 Paula Klaić Saulačić u Dubrovniku - 1 Foto: DNEVNIK.hr +2 Lina Dollar u Rovinju - 2 Galerija 1/7 >>
Dokle se može autom, ima i gostiju, a avio destinacije su u velikom problemu. Ekipe Dnevnika Nove TV obišle su Rovinj i Dubrovnik te provjerile stanje na Graničnom prijelazu Rupa.

Centar Rovinja ili ispred svete Eufemije u starom gradu - ovo je u subotu u Hrvatskoj bio grad s najviše turista. Rovinj. Svoj je odmor nešto više od 13.000 gostiju odlučilo provesti u Istri, u gradu Svete Eufemije. Tik uz more, u starom gradu, u Rovinju se kava, i to dobra, pije za petnaestak kuna, ili za nešto više od dva eura.

Uglavnom svi restorani u jednom od najfotografiranijih gradova na Mediteranu su otvoreni. Na meniju su, standardno, istarski i morski specijaliteti, a za večeru pod vedrim nebom u prvom redu do mora, u restoranima se traži i mjesto više.

"Vikendom bude jako puno ljudi, većinom su Austrijanci i Nijemci. Bude i Talijana. Očekujemo da u srpnju i kolovozu bude i više gostiju", kazao je ugostitelj Sebastijan Ilić.

Iako nekoliko mjeseci kasnije, Rovinj je ipak uspio otvoriti gotovo sve hotele. Popunjenost s porastom stupnjeva u termometru raste, a pogled na stari grad iz hotela s pet zvjezdica stajat će vas oko 4000 kuna na noć. S uključenim doručkom.

Plaže su ove godine posebna priča. U subotu u Rovinju nije bilo gužve, ali samo zato što puše bura. No, i da je bonaca, mjesta ima za sve pa i za postavljanje ručnika po epidemiološkim pravilima.

U Dubrovniku potpuno drugačija slika

No, u Dubrovniku slika je potpuno drugačija. Lanjske brojke od 1,4 milijuna dolazaka turista zvuče nestvarno. U subotu se u gradu odmara tek 2500 gostiju, što je 10 posto prošlogodišnjeg prometa. Dubrovačka kava - vječna je inspiracija analitičarima cijena. Na Stradunu platit ćete je 24 kune, a u nekoj od ulica do 12 ili 10 kuna.

U Dubrovniku je, nažalost, većina terasa prazna. Neki ugostitelji još nisu otvorili svoja vrata. Jednostavno je - gostiju nema pa je isplativije držati ključ u bravi nego lonac na štednjaku.

Najatraktivniji pogled na dubrovačke zidine u hotelu s pet zvjezdica ćete platiti 5300 kuna. No polovina hotela još nije otvorila svoja vrata, a neki su i korigirali svoje cijene.

"Nismo otvorili hotele isključivo vođeni brojkama i popunjenošću, već i zbog psihološkog efekta, to se pokazalo ispravnom odlukom i od otvaranja bilježimo sve veći i veći interes, a veseli nas i najava s britanskog tržišta koje je za Dubrovnik najvažnije", kazala je glasnogovornica hotela Zrinka Martinović.

A na najpoznatijoj dubrovačkoj plaži ove godine nećete imati problem s pronalaskom mjesta za ručnik. Jedno je sigurno - ovo ljeto brojni će dubrovačni uživati na vlastitim plažama obzirom da ih ne očekuje puno posla kao u prethodnim godinama.

Gužve na granici

Na graničnim prijelazima sa Slovenijom su gužve. Tijekom subote na Graničnom prijelazu Rupa ulazilo se u Hrvatsku u četiri kolone, a izlazilo u dvije. Čekanja je bilo u oba pravca. Koliko je turista u subotu ušlo u Hrvatsku, kazala je gošća Dnevnika Nove TV - Irena Peršić Živadinov, direktorica Turističke zajednice Kvarnera.

"Samo u subotu na Graničnim prijelazima Pasjak i Rupa u Hrvatsku je ušlo oko 15.000 gostiju. Ako gledamo, otkako je uveden sustav Enter Croatia, tu je bilo više od 1,25 milijuna gostiju. Brojke nisu loše, dapače. Primorsko-goranska županija lipanj je završila s čak i boljim rezultatom od očekivanog", kazala je Peršić Živadinov i dodala da se radi o 42 posto prošlogodišnjih noćenja samo u lipnju.

"Točno smo vidjeli, kako su se granice otvarale za neke zemlje, tako je rastao broj gostiju iz tih zemalja", navela je.

Slovenci ostali vjerni gosti

Za Slovence kaže da nema otkazanih rezervacija. "Slovenci su nama itekako vjerni gosti koji dolaze cijele godine, pogotovo vikendima. Oni su se nakon otvaranja granica odmah počeli vraćati u velikom broju. Čak 85 posto noćenja je ostvareno u odnosu na prošlu godinu, znači svega 15 posto manje. Mislim da je to dosta dobar rezultat, s obzirom na ovu situaciju", objasnila je Peršić Živadinov.

Iako Njemačka daje vaučere svojim građanima kako bi ostali ljetovati u svojoj zemlji, oni su često viđani na graničnim prijelazima.

"Nama je drago da većina naših marketinških aktivnosti su orijentirane na Njemačku kao zemlju i njemačko govorno područje. Usprkos svemu, mi smo u lipnju na 40 posto prošlogodinjeg ostvarenja, a to je iznimno bitno ako uzmemo u obzir da nam Nijemci čine više od 30 posto gostiju na Kvarneru", objasnila je Peršić Živadinov i dodala da je najbitnije da epidemiološka situacija dobro kako bi sve išlo i dalje u dobrom smjeru.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene