AstraZeneca
AstraZeneca Foto: Afp

Europska komisija namjerava pokrenuti proces protiv proizvođača cjepiva AstraZenece, objavio je Politico kasno u srijedu, pozivajući se na pet neimenovanih europskih diplomata.


Na sastanku veleposlanika EU-a u srijedu, većina zemalja rekla je da podupire podizanje tužbe protiv tvrtke jer nije isporučila Uniji doze na koje se obvezala, piše Politico.

Vezani članci Bernard Kaić Epidemiolog objasnio za Dnevnik Nove TV: Koliko je opasan delta soj, hoće li trebati i treća doza cjepiva, i zašto i dalje nosimo maske Koronavirus u Sydneyju, ilustracija Sporo cijepljenje im otežava borbu s delta-varijantom: ''Nije važno gdje ste, jer ne znamo gdje je virus''

Jedan je diplomat pojasnio da je poanta pravnog postupka obvezati AstraZenecu da isporuči doze na koje se obvezala u svojem ugovoru s EU-om.

AstraZeneca je izazvala bijes u EU-u u siječnju kada je rekla da neće moći dostaviti Uniji onaj broj doza na koji se inicijalno obvezala.

Do kraja prvog kvartala ona je isporučila 30 milijuna doza zemljama EU-a, a ne 100 milijuna kako je bilo ugovoreno.

Taj je nedostatak pogodio kampanje cijepljenja širom EU-a, piše Politico.

Tvrtka kaže da će isporučiti oko 70 milijuna doza do kraja drugog kvartala, do kada je po ugovoru s EU-om trebala isporučiti svih 300 milijuna doza.