Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZAJEDNIČKI PRISTUP

Okončan EU summit o koroni, bilo je riječi i o COVID-putovnicama: "Moramo zadržati ograničenja, nove varijante virusa su dodatni izazov"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Države članice EU-a moraju održati ograničenja zbog ozbiljne epidemiološke situacije i prijetnji novih sojeva, suglasili su se čelnici u četvrtak navečer no trebat će još najmanje tri mjeseca da zažive potvrde o cijepljenju.

"Napravljen je korak naprijed u približavanju stajališta, pojašnjene su neke nejasnoće, ali nije sve riješeno", izjavio je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel nakon završetka virtualnog sastanka na vrhu čelnika zemalja članica koji je bio posvećen epidemiološkoj situaciji.

Pročitajte i ovo Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen Prijelomna točka "Rizik od eskalacije sukoba je stvaran, situacija je eksplozivna": Von der Leyen najavila sankcije EU očekuje otvaranje pomorskog koridora za dostavu pomoći Gazi ovog vikenda Najavila predsjednica Komisije EU otvara humanitarni koridor za dostavu pomoći u Gazu: "Ovo može i mora biti dio stalnih napora"

U zajedničkoj izjavi koju su čelnici usvojili na summitu kaže se da "epidemiološka situacija ostaje ozbiljna i da nove varijante virusa predstavljaju dodatni izazov. Stoga moramo zadržati ograničenja i istodobno pojačati napore kako bi se ubrzale isporuke cjepiva".

Predsjednica Europske Komisije Ursula von der Leyen rekla je da je potrebno tri mjeseca rada kako bi se postigla interoperabilnost sustava na europskoj razini. "Dosta je posla pred nama, i za Komisiju i za države članice", rekla je von der Leyen.

Dogovoreno je da te digitalne potvrde o cijepljenju sadrže minimum potrebnih podataka, poput datuma cijepljenja, je li osoba obavila PCR test, ima li antitijela.

Drugo pitanje u vezi s tim potvrdama jest u koje se svrhe one mogu koristiti, pri čemu treba paziti, u slučaju da se koriste kao svojevrsne covid-putovnice, da ne budu diskriminirane osobe koje nisu imale priliku cijepiti se. U takvim slučajevima umjesto potvrde o cijepljenju mogao bi poslužiti negativni PCR test.

Postoji još i znanstveno pitanje koje traži odgovor, a to je mogu li cijepljene osobe biti prenositelji virusa, rekla je von der Leyen. Pritom je dodala da ohrabruju rezultati istraživanja tvrtke Pfizer u Izraelu koji pokazuju da osobe cijepljene s dvije doze njihova cjepiva nisu prenositelji.

I Michel i von der Leyen ističu da je potrebno imati zajednički europski pristup jer bi svaki individualni pokušaji pojedinih država članica da same izdaju takve potvrde još više zakompliciralo situaciju. Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel istaknuo je da je glavni prioritet povećati proizvodnju i isporuku cjepiva.

Hrvatski premijer Andrej Plenković poručio je na Twitteru da je na summitu izvijestio čelnike o epidemiološkoj situaciji u svojoj zemlji te da se razgovaralo o koordiniranju mjera u borbi protiv covida-19.

"Izrazili smo nezadovoljstvo dosadašnjom dinamikom isporuke cjepiva te očekujemo od Europske komisije da inzistira prema proizvođačima na poštivanju ugovornih obveza", poručio je Plenković.

Predsjednica Komisije kaže da je unatoč poteškoćama, uvjerena da je moguće postići ranije postavljen cilj da se do kraja ljeti cijepi 70 posto odraslog stanovništva EU-a. Rekla je da je do sada 29 milijuna doza cjepiva iskorišteno u EU-u, što je oko osam posto odraslog stanovništva.

Von der Leyen je pozdravila najavu Pfizera i BioNTecha da će početi proizvodnju svoga cjepiva u novim pogonima u Austriji i Njemačkoj. "To je dobar znak", rekla je. Čelnici su u zajedničkoj izjavi potvrdili solidarnost s trećim zemljama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene