Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Od 1. veljače

Detaljno po cjepivima: Pogledajte što se sve promijenilo u EU digitalnim COVID potvrdama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U utorak su na snagu stupila nova pravila Europskog vijeća o putovanju, ali i COVID potvrdama. Nova pravila donijela su promjene u rokovima valjanosti EU digitalnih potvrda. U pojedinim slučajevima COVID potvrde traju u nacionalnoj primjeni dulje nego na, primjerice, graničnim prijelazima.

Od 1. veljače 2022. u Hrvatskoj su na snazi nova pravila izdavanja EU digitalnih COVID potvrda koja su usklađena s EU Uredbom i Preporukom Vijeća.

Booster cijepljenja

Pročitajte i ovo Ilustracija Preminule tri osobe Stožer objavio nove brojke: Provjerite stanje u svojoj županiji Ilustracija Preminulo je 7 osoba Stožer objavio nove brojke: Provjerite stanje u svojoj županiji

Potvrda o booster cijepljenju se izdaje ukoliko od posljednje doze u seriji nije prošlo više od 365 dana.

Potvrde se izdaju primarno cijepljenima s dvije doze cjepiva i trećom ili booster dozom (3/3), osobama koje su preboljele COVID-19, nakon čega su primarno cijepljenje s dvije doze i docijepljene trećom dozom (3/3) te za svako dodatno docjepljivanje npr. 4/4 itd.

Booster nakon jednodoznog cijepiva (Janssen)

Potvrdu o booster cijepljenju dobit će i osobe koje su primarno cijepljenje obavile jednom dozom, a zatim su docijepljene s jednom (2/1) ili dodatne dvije doze dvodoznog cjepiva (3/1) te osobe koje su cijepljenje cjepivom koje se prima u jednoj dozi te su zatim primile drugu dozu istog ili drugog cjepiva koje se također prima u jednoj dozi (2/1).

Navedene potvrde moguće je zatražiti od dana cijepljenja zadnjom propisanom dozom.

U sustavu EU digitalnih COVID potvrda preboljenje se ni u jednom slučaju ne priznaje kao booster doza, bilo da je do preboljenja došlo prije ili nakon obavljenog cijepljenja.

Primarna cijepljenja

Potvrda o primarnom cijepljenju (1/1, 2/2) se izdaje ukoliko od posljednje doze u seriji nije prošlo više od 270 dana.

Izdaju se za osobe koje su primarno cijepljene cjepivima koja se primaju u jednoj (1/1) ili dvije doze (2/2), temeljem preboljenja i cijepljenja jednom dozom cjepiva koje se prima u dvije doze (1/1) te preboljenja i cijepljenja cjepivom koje se prima u jednoj dozi (1/1).

Od 1. veljače nije više moguće zatražiti potvrdu o primarnom cijepljenju stariju od 270 dana. Ranije preuzete potvrde i dalje će vrijediti 365 dana na području Hrvatske, ali ne i za prelazak granice.

Navedene potvrde moguće je zatražiti od dana cijepljenja zadnjom propisanom dozom.

Za prelazak granice potvrde vrijede 14. dan od dana cijepljenja zadnjom propisanom dozom.

Prva doza

84 dana – na području Hrvatske vrijedi potvrda za osobe koje su primile prvu dozu dvodoznog cjepiva (AstraZeneca). Potvrdu je moguće zatražiti 22. dan od dana cijepljenja.

42 dana – području Hrvatske vrijedi potvrda temeljem prve doze cjepiva koje se prima u dvije doze (Pfeizer, Moderna). Potvrdu je moguće zatražiti 22. dan od dana cijepljenja.

Pravila za izdavanje potvrda temeljem prve doze za cjepiva za koja se u Hrvatskoj izdaju potvrde provjerite ovdje.

Navedeno trajanje potvrda odnosi se isključivo za primjenu potvrda unutar Hrvatske. Od 1. veljače nije moguć prelazak granice s potvrdom o primljenoj prvoj dozi.

Nakon svake promijene cijepnog statusa osobe potrebno je zatražiti novu EU digitalnu COVID potvrdu, bilo da je riječ o prvoj, drugoj ili svakoj naknadnoj dozi cjepiva.

Gleda se zdravstveni status osobe

Krajem siječnja Europsko vijeće donijelo je novi set preporuka za koordinirani pristup kako bi slobodno kretanje tijekom pandemije bilo lakše.

Preporuke na snagu stupile u utorak, a u obzir se uzimalo znatno povećanje stope cijepljenja i brzo uvođenje digitalne potvrde.

Mjere se primjenjuju uzimajući u obzir zdravstveni status pojedinačne osobe, a ne epidemiološku situaciju na regionalnoj razini, osim u onim područjima s vrlo visokom razinom cirkuliranja virusa, odnosno područjima koja su na karti ECDC-ja obojena tamnocrvenom bojom. Ključna odrednica za putnika ili putnicu je digitalna potvrda EU-a o COVID-u.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene