Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Drugačija pravila

Što se mijenja: Noviteti u trajanju COVID potvrda, kod prelaska granice, kraća samoizolacija...

Aktualno Galerija +0 Davor Božinović Galerija 1/1 >>
Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović i ravnatelj HZJZ-a predstavili su promjene vezane uz COVID potvrde i vrijeme samoizolacije i izolacije.

Danas se održao sastanak predstavnika HZJZ-a i Nacionalnog stožera civilne zaštite. Božinović je kazao da se razmišlja o skraćivanju samoizolacije i zbog toga što sve više znanstvenih istraživanja to opravdava.

Pročitajte i ovo Ilustracija Preminulo je 7 osoba Stožer objavio nove brojke: Provjerite stanje u svojoj županiji Ilustracija Preminulo šest osoba Stožer objavio nove brojke: Provjerite stanje u svojoj županiji

"Održan je tehnički sastanak. S obzirom na nova rješenja koja su donesena na razini EU-a, od 1. veljače ćemo se i mi uskladiti s njima. Produžit će se one odluke koje su već na snazi, do kraja veljače. Najveća promjena je kod uredbe o prelasku država članica EU-a, pa i Hrvatske", rekao je.

Rokovi važenja COVID potvrda

"Od 1. veljače izdavat će se COVID digitalne potvrde za one koji su cijepljeni s dvije doze, 14 dana od primitka druge doze se računa 270 dana. Do sada je bilo 365 dana. Kod PCR-a se i dalje računa 72 sata, s brzim antigenskim - prelazak je moguć unutar 24 sata od testiranja. Kad je u pitanju preboljenje - prelazak je dozvoljen 180 dana od preboljenja", kazao je.

"Što se tiče boostera, mi izdajemo COVID potvrdu na godinu dana, kao i većina zemalja", rekao je Božinović.

"Bitno je da će se ulazak u Hrvatsku i u druge države EU s digitalnim EU potvrdama moći ostvariti samo temeljem tih pravila koja vrijede od 1. veljače. To se ne mijenja za uporabu unutar Hrvatske", naveo je Božinović.

Navodi da se već izdanim COVID potvrdama neće mijenjati rok trajanja u dijelu u kojemu se one koriste u zdravstvenom i socijalnom sustavu te za ulazak u javne i državne ustanove.

Zatražili uzimanje u obzir i BAT testove

Božinović kaže da su zatražili uzimanje u obzir i BAT testovi, te da je to zatražilo i više zemalja. "Vjerojatno će to u jednom trenutku biti i prihvaćeno", dodao je.

Na pitanje novinara o testiranju učenika u školama navodi da postoji kontigent testova na skladištu. "Ne treba čekati da se cijela isporuka od tri milijuna dogodi već se može krenuti vrlo brzo uz dobru organizaciju", rekao je.

Božinović navodi da je varijantu omikron gotovo pa nemoguće zaustaviti. "Zato je najvažnije nositi maske, ukidanje mjera nigdje nije na stolu. Britanija nema COVID potvrde, a i oni imaju neka pravila", odgovorio je na pitanje o mogućem ukidanju mjera.

Skraćenje izolacije i samoizolacije

O skraćenju samoizolacije i izolacije navodi kako će o tome odlučiti Stožer, a HZJZ će izdati svoje preporuke.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak kazao je da u čitavoj Europi prevladava omikron.

"Radi se o jednoj blažoj bolesti, pogotovo kod cijepljenih, no i varijanti koja je naučila obilaziti imunološki sustav i širi se daleko brže. Za smanjenje izolacije i karantene je bitno da inkubacija traje nešto kraće nego kod prethodnih varijanti, isto tako blaža i srednje teška bolest traje kraće i osoba je kraće zarazna. To nam daje mogućnost da razmišljamo o skraćenju karantene i izolacije", rekao je Capak.

"ECDC je preporučio zemljama da razmisle o skraćenju izolacije. To će biti regulirano u preporukama HZJZ-a koje će biti izdane uskoro", rekao je.

"Skraćenje karantene za sve osobe, cijepljene i necijepljene, išlo bi na sedam dana. Skraćenje izolacije s blagom ili srednje teškom bolesti iđlo bi na pet dana, s time da - da bi izašli iz izolacije trebaju biti 24 sata bez simptoma i napraviti brzi antigenski test. Za sve ostale uvjeti karantene ostaju isti", dodao je Capak i najavio preporuke HZJZ-a u sljedećih nekoliko dana.

Visoka smrtnost

"Što se tiče naše visoke smrtnosti, ima puno faktora koji utječu na to. Najbitniji su - niska procijepljenost. Nažalost, pri kraju smo liste zemalja EU-a. Dalje, mi smo zemlja koja ima izrazito staru populaciju, imamo jako visoku prisutnost rizika za smrtnost od korone, po mortalitetu smo i prije dolaska korone bili u vrhu EU-a", istaknuo je Capak.

"Imamo gotovo 40.000 ponovno zaraženih u posljednjih mjesec dana, omikron je naučio zaobilaziti imunološki sustav pa je jedini savjet cijepljenje booster dozom", rekao je.

Navodi da bi vrhunac ovog vala mogao potrajati još desetak dana, a onda bi brojke mogle početi padati.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene