Obavijesti Video Pretražite Navigacija
600.000 doza

Dolazi sezona zarazne bolesti: Saznajte kada se cijepiti protiv gripe, a kada protiv koronavirusa

Cjepivo
Cjepivo Foto: DNEVNIK.hr
Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je najnovije informacije vezane za cjepivo protiv gripe. Detaljno su pojasnili kada se treba cijepiti protiv koronavirusa, a kada protiv gripe.

Ove godine nabavljeno je 600.000 doza cjepiva za gripu, što je malo više od procijenjenih potreba početkom godine. Naime, početkom godine liječnici-cjepitelji su na temelju odaziva na cijepljenje procijenili potrebe za ovu jesen. Ukupno je traženo 550.000 doza, a nabavljeno 600.000 doza.

U tijeku je distribucija prvog dijela cjepiva protiv gripe, tako da će cijepljenje osoba koje imaju povećani rizik od komplikacija započeti u četvrtak, 28. listopada.

Zbog dinamike distribucije u sljedeća dva tjedna neće biti moguće cijepljenje svih koji se žele cijepiti, već će dio osoba trebati pričekati isporuku drugog dijela cjepiva, koje će biti na raspolaganju u ambulantama u drugoj polovici studenog.

''Iako je poželjno cijepiti se čim prije, naglašavamo da nije kasno cijepiti se protiv gripe niti u studenom niti u prosincu te nema potrebe stvarati pritisak na liječnike tijekom listopada i početkom studenog, kad raspolažu tek s dijelom ukupne količine cjepiva'', napominju iz HZJZ-a.

Istovremeno cijepljenje

Ako je indicirano cijepljenje protiv gripe i protiv bolesti COVID-19, moguće je istovremeno cijepiti osobu protiv gripe i protiv bolesti COVID-19, neovisno o proizvođaču COVID-19 cjepiva, ako je to organizacijski izvedivo (primjena oba cjepiva isti dan, a u različito vrijeme i na različitim mjestima također se smatra istovremenom primjenom).

Ako osobi kojoj je indicirano primiti oba cjepiva nije moguće istovremeno dati cjepivo protiv gripe i cjepivo protiv bolesti COVID-19, preporučljivo je primijeniti ta dva cjepiva s razmakom od najmanje 14 dana.

No, navodi HZJZ, nije pogrešno niti primijeniti ih s manjim razmakom. U osoba koje nisu cijepljene ili su nepotpuno cijepljene protiv bolesti COVID-19, uključujući i imunokompromitirane osobe koje nisu primile treću dozu u sklopu primarnog cijepljenja, a u kojih istovremena primjena oba cjepiva nije praktična iz organizacijskih razloga ili osoba ne želi primiti oba cjepiva istovremeno, prednost u ovom trenutku treba dati cijepljenju protiv bolesti COVID-19.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zaoštravanje mjera Alarmantno stanje u Sloveniji, raste broj hospitaliziranih: Na posao i u trgovinu uskoro samo s COVID potvrdom?

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna objavio koronavirus.hr Poražavajuće brojke: Od 123 osobe koje su umrle proteklog tjedna, njih čak 93 nije bilo cijepljeno

Razloga za davanje prednosti cijepljenju protiv bolesti COVID-19 ima više, ističu iz HZJZ-a, a jedan od njih je taj što je intenzitet epidemije bolesti COVID-19 u ovom trenutku vrlo visok, a početak sezone gripe se ne očekuje prije prosinca.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene