Bi li premijer Andrej Plenković ipak morao u samoizolaciju? Iz Banskih su dvora tvrdili da nije bio u kontaktu sa zaraženim, ali fotografija ipak pokazuje da je bio.

Galerija


"Slijedom kratkog boravka na Adria Touru u Zadru u subotu, iako nije bio u kontaktu sa zaraženim tenisačima niti u bliskom kontaktu s drugim tenisačima, predsjednik Vlade Andrej Plenković, s obzirom na odgovornu dužnost koju obnaša, obavio je danas testiranje na prisutnost koronavirusa. Nalaz je negativan", objavili su iz Ureda predsjednika Vlade.

Vezani članci Koronavirus u Kini, ilustracija Zemlja u kojoj je sve počelo cijepila više od 600 milijuna ljudi: Na red došli i trogodišnjaci Cijepljenje protiv koronavirusa Stožer objavio nove podatke, opet raste broj umrlih: Provjerite kakvo je stanje s virusom u vašoj županiji

Kako je tada tvrdio glasnogovornik Vlade Marko Milić, premijer se kratko sastao s Novakom Đokovićem, Goranom Ivaniševićem i Marinom Čilićem te je s njima razgovarao oko dvije minute i pritom se nisu rukovali.

Plenković dodiruje Đokovića
Novak Đoković i Andrej Plenković na Adria Touru u Zadru Foto: Mario Ćužić/HTS

Rukovali se možda nisu, ali kontakta je ipak bilo. Fotografija susreta Plenkovića i Novaka Đokovića govori više od tisuću riječi. Osim opreznog pozdrava šakom koji je u novije vrijeme zamijenilo rukovanje, premijer Andrej Plenković dodirnuo je zaraženog srpskog igrača koji je objavio da je pozitivan na koronavirus.

Plenković ipak neće u samoizolaciju

Unatoč tome premijer Plenković neće ići u samoizolaciju. "Prema mišljenju epidemiologa i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo premijer ne treba ići u samoizolaciju jer nije ostvaren bliski kontakt. S obzirom na to da je premijer s Đokovićem razgovarao manje od tri minute i da se nisu rukovali, nije ostvaren bliski kontakt niti je samoizolacija potrebna. Po definiciji Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, bliski kontakt podrazumijeva kontakt s osobom zaraženom COVI-19 bil au kontaktu duže od 15 minuta u zatvorenoj prostoriji", rekao nam je Milić. 

Fotografije je snimio Mario Ćužić za Hrvatski teniski savez i objavljene su na društvenim mrežama Saveza. Fotografija na kojoj Plenković tapše Đokovića po ramenu netragom je nestala iz njihove galerije.