Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KAZNA JE NA IZBORIMA

COVID potvrda ili negativan test za dolazak u Sabor, a kazna za nepridržavanje mjera? "Ići ćemo korak po korak, pa ako bude bizarnih situacija..."

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Sabor će se od 15. studenoga moći ući samo uz COVID potvrdu ili uz negativan test na koronavirus. Ostali će sjednice pratiti online.

Od ponedjeljka svi zaposlenici u državnim i javnim službama morat će imati COVID potvrde, kao i građani koji se budu koristili njihovim uslugama i dolazili u njihove prostore. I Sabor će od ponedjeljka raditi po novim pravilima. U Sabor će se moći ući samo uz COVID potvrdu ili uz negativan test na koronu. Oni zastupnici koji se neće htjeti testirati neće moći u Sabor, a sjednicama će se moći priključiti online.

Zastupnici koji imaju određene zdravstvene poteškoće i ne mogu se cijepiti od liječnika trebaju dobiti potvrdu i moći će raspravama i glasovanju također pristupiti online. To se odnosi i na zastupnike koji su u samoizolaciji.

Oni zastupnici koji imaju COVID potvrde, a ne žele doći u Sabor - njima se neće omogućiti rad videovezom, ali će se pri prvom dolasku u Sabor registrirati i utvrditi do kad ta potvrda traje. Oni će biti obavezni dolaziti u Sabor kako bi sudjelovali u raspravi. COVID potvrdu provjeravat će Saborska straža.

Na pitanje što je s onima koji neće spadati niti u jednu skupinu, Jandroković kaže kako ne postoji mogućnost penalizacije onih koji ne sudjeluju na sjednicama. "Pokušali smo doći do rješenja koja su u skladu s odlukama Stožera, koja s jedne strane vode računa o zaštiti zdravlja i života zaposlenika i zastupnika, ali i o pravima zastupnika", naglasio je predsjednik Sabora.

Koliko će zastupnika imati pravo raditi online, Jandroković nije danas mogao precizirati, to će se znati tek 15. studenoga.

"Pozicija zastupnika već je sada drugačija u odnosu na druge zaposlenike. Osim toga, neki ni sada ne dolaze redovito na sjednice i tu su privilegirani", odgovorio je predsjednik Sabora na upit jesu li omogućavanjem online rada zastupnici privilegirani u odnosu na druge zaposlenike.

"U situaciji kada se epidemiološke prilike pogoršavaju tražili smo rješenja koja bi trebala biti razmjerna, s jedne strane štititi živote i zdravlje, a s druge strane ne možemo onemogućiti zastupniku izabranom od naroda da sudjeluje u radu Sabora, videoveza razmjerno rješava taj problem", naglasio je.

Otklonio je mogućnost kažnjavanja zastupnika koji se neće pridržavati utvrđenih pravila, penalizacija im je da neće moći doći u Sabor. Ne postoji nikakva prisila da predsjednik Sabora nekoga penalizira jer ne sudjeluje u radu, takvi su zakon i Ustav, objasnio je i naglasio kako se "logična penalizacija događa na izborima".

Kazao je i kako se, neovisno o prijedlozima, za sada neće ići na financijsko kažnjavanje zastupnika. "Ići ćemo korak po korak, pa ako će biti bizarnih situacija, razmislit ćemo i o tome", rekao je.

U prvoj fazi troškove testiranja zastupnicima će, kao i svima ostalima, snositi država, a gdje će se testirati, još ne može reći. Testiranje će provoditi ovlaštene osobe, a COVID potvrde i testove zastupnika provjeravat će djelatnici saborske Straže.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene