Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SLJEDEĆI TJEDAN ODLUKA

COVID dodatak za umirovljenike uvele su mnoge zemlje. Kolike su šanse da zaživi u Hrvatskoj?

Godinu dana od izbijanja epidemije Vlada najavljuje da razmatra uvođenje COVID dodatka za umirovljenike. Pomoć im je, slažu se svi, i više nego potrebna, no zbog vremenskog određenja oporbi sve miriše na kampanju za lokalne izbore.

Mirovine male, a troškovi nikad veći. Valjalo je kupiti maske i dezinficijense. Zbog svega umirovljenici od Vlade traže COVID dodatak.

''Predstavili smo što to znači COVID dodatak u ovim uvjetima u kojima naši umirovljenici žive, gdje je prosječna mirovina 2562 kune, linija siromaštva 2710 kuna'', rekla je Višnja Fortuna iz Matice umirovljenika.

Hoće li dodatka biti znat će se nakon usklađivanja mirovina. Ove godine ono bi moglo biti manje od predviđenog. Ako ostane novca od tog predviđenog budžeta, umirovljenici se mogu nadati dodatku.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković nakon sastanka vrha HDZ-a Plenković o ruskom cjepivu: "Uspostavili smo kontakte, želimo rezervirati cjepivo, ali i biti odgovorni. Cijena? Još nije određena"

Pročitajte i ovo Goranka Petrović Govorila i o nuspojavama Epidemiologinja objasnila je li izgledna nabava ruskog cjepiva. Pitali smo je i bi li se i ona njime cijepila prije odobrenja

''Ono što su udruge iznijele kao zahtjev prema nama su razina između 50 i 150 eura po umirovljeniku, dakle po korisniku mirovine'', rekao je ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Josip Aladrović.

Svi s mirovinama ispod granice siromaštva dobili bi 150 eura jednokratno. Oni s mirovinom između 2710 i pet tisuća kuna – 100 eura, a isključivo samci s mirovinom većom od pet tisuća kuna - 50 eura.

Plan koji predviđa novac za sve umirovljenike, smatraju neki, nije dobar.

''Ja tvrdo držim stav da onima koji imaju sedam, osam tisuća mirovine, nikakav COVID dodatak od 50 eura nije potreban i da to treba preraspodijeliti na one najsiromašnije'', rekao je Silvano Hrelja iz Hrvatske stranke umirovljenika.

A njih je nažalost previše.

''Umirovljenika do 2710 kuna, to je ono što sam rekla da je linija siromaštva, njih je preko 880 tisuća'', rekla je Fortuna.

COVID dodatak uvele su već mnoge zemlje. Od jednokratnih pomoći do mjesečnih dodataka pa čak i 13. odnosno 14. mirovine. Neke su zemlje čak ubrzale reformu i povećale najniže mirovine.

''Bojim se da ova pomoć naprosto nije dovoljna. Govorimo o problemu ovrha, govorimo o potrebi uvođenja moratorija na kredite'', rekao je predsjednik SDP-a, Peđa Grbin.

Da umirovljenicima treba pomoći nitko ne dvoji, ali trenutak je za oporbu suspektan.

''Dakle mi smo to tražili odmah po početku izbijanja ove krize za socijalno ugrožene naše umirovljenike, a sad se bliže lokalni izbori'', rekao je saborski zastupnik Nikola Grmoja.

Pročitajte i ovo Žbuka sa zgrada na ulicama Zagreba 11 mjeseci od potresa Odroni sa zagrebačkih zgrada su svakodnevni, vatrogasci svaki dan imaju 10-ak intervencija

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vrijednost 100 milijuna eura Što si mi u kavu stavila? Više od 1300 kilograma kokaina otkriveno među pošiljkom kave iz Brazila

Da je riječ o kampanji, kaže ministar, nema ni govora. Hoće li biti fiskalnih kapaciteta za uvođenje COVID dodatka znat će se do početka idućeg tjedna.

 

Najgledanija informativna emisija u zemlji, Dnevnik Nove TV, u utrci je za medijsku nagradu Večernjakova ruža u kategoriji TV emisija godine.

Podržite je svojim glasom, a kako to učiniti saznajte ovdje.

 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene