Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nakon sastanka vrha HDZ-a

Plenković o ruskom cjepivu: "Uspostavili smo kontakte, želimo rezervirati cjepivo, ali i biti odgovorni. Cijena? Još nije određena"

Andrej Plenković
Andrej Plenković DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Andrej Plenković Andrej Plenković Foto: DNEVNIK.hr Premijer Andrej Plenković Premijer Andrej Plenković Foto: DNEVNIK.hr +0 Andrej Plenković Galerija 1/3 >>
Premijer Andrej Plenković komentirao je, nakon sjednice vrha HDZ-a, najavu dolaska ruskog cjepiva u Hrvatsku.

HDZ se priprema za lokalne izbore. Završena je sjednica Predsjedništva stranke na kojoj se utvrđivala strategija za lokalne izbore. Podsjećamo, ta je stranka proteklih dana objavila svoje kandidate za gradonačelnike Zagreba i Splita, a uskoro se očekuje i za ostale gradove, županije i općine.

Pročitajte i ovo Ivan Penava predao liste za EU parlament utrka za sastavljanje vlade Penava uputio poruku Plenkoviću: "To je izigravanje naših stavova, upozoravam ga..." Andrej Plenković Vodi listu Plenković predstavio listu za europske izbore pa se obrušio na SDP: "Oni su gubitnici, ja im jamčim da do 76 neće doći"

U utrku za gradonačelnika Splita ide Vice Mihanović, dok će kandidat HDZ-a za gradonačelnika Zagreba biti Davor Filipović. 

Premijer Plenković komentirao je, nakon sjednice vrha HDZ-a, najavu dolaska ruskog cjepiva. Naime, Hrvatskoj je cilj idućih tjedana nabaviti najmanje milijun doza ruskog cjepiva. Time bi Hrvatska, uz pošiljke drugih proizvođača cjepiva, do ljeta mogla imati procijepljeno 70 posto populacije.

"Vlada je u proteklim mjesecima radila na tome da osigura cjepivo za cijelu populaciju. Naručili smo cjepiva koja prolaze verifikaciju od Europske agencije za lijekove. Hrvatska je članica EU. Procedura zaštite zdravlja naših sugrađana je dodatno ojačana time što svi lijekovi koji dolaze na naše tržište prolaze kontrole. U tom procesu sudjeluje i Hrvatska agencija za lijekove. Mi smo sada u poziciji da dolazi do sporije distribucije cjepiva i želimo vidjeti koje su nam druge opcije da eventualno nabavimo to cjepivo koje može biti dostupno.  Uspostavili smo kontakte s ruskom stranom.

Naši resori postavit će određene upite, određene zahtjeve prema ruskoj strani. Ako rusko cjepivo dobije odobrenje EMA-e, želimo biti u poziciji da smo na vrijeme rezervirali doze kako bi popunili one praznine koje trenutno postoje", rekao je Plenković. 

Na pitanje znači li to da ništa nećemo uzimati bez odobrenja EU, Plenković je rekao: "Želimo biti odgovorna Vlada u svim aspektima. Ne želimo doći u situaciju da nemamo na tržištu nešto što je pouzdano", istaknuo je Plenković i pojasnio: 

"Kada određeno cjepivo dođe na tržište uz odobrenje Europske agencije za lijekove, tada za njegovu kvalitetu odgovara proizvođač, ako dođe bez toga, onda odgovara država, a mi nikako ne želimo doći u situaciju da imamo na tržištu nešto što je neprovjereno i nepouzdano", kazao je. 

Na pitanje jesu li prekršeni ugovori koje je Europa imala s proizvođačima cjepiva, kaže: "Doživjeli smo kidnapiranje cjepiva, ne moram govoriti o kojim se zemljama radi. Inzistiramo da se načelo ugovora treba poštovati, prema nizu kompanija inzistira se da budu dosljedni". 

Ističe da će se u konačnici sigurno ispoštovati sve narudžbe. "Dobit ćemo ukupnu količinu, ali pitanje je kada. Sada radimo na ubrzavanju dostave cjepiva", poručio je i dodao da nije EU jedina izigrana.

"Imamo do kraja ožujka oko 600.000 doza. Još nemamo pouzdane podatke tri kompanije koje još moraju dostaviti pa ne želimo izlaziti s pogrešnim podacima", rekao je o dolasku ostalih cjepiva.

Napomenuo je i kako cijena cjepiva Sputnjik još nije određena, ali da bi trebala biti kao i za ostale države. 

Komentirao je kandidate za lokalne izbore. 

"95 posto kandidata je određeno i rješeno. Očekujemo dobre kandidate i dobru kampanju. Uz Filipovića tu je i Mihanović. Dao sam mu snažnu potporu. Tu je i kandidat za gradonačelnika Osijeka Ivan Radić", izjavio je. 

Plenković je u utorak najavio izmjene zakona o nastavnim zavodima, ističući nužnom promjenu da sa županijske razine zavoda netko vodi svoju politiku suprotnu Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, Europskoj agenciji za lijekove i stavu HZJZ-a. 

Danas je komentirao izjavu Komadine o uputama Stožera Primorsko-goranske županije. "Ako je u stručnoj literaturi procjenjeno da AstraZeneca štiti, onda nije dobro da netko u jednoj županiji vodi svoju politiku. To nije mudro. Ne radi se o centralizaciji ili decentralizaciji", kazao je Plenković. 


 

 

 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene