Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SLužbeno priopćenje

Može li se doktoru bez COVID potvrde? Pojavile se zbunjujuće informacije, zavrzlamu razriješio HZJZ

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na stranicama HZJZ-a osvanula je odluka o obaveznim COVID potvrdama u svim zdravstvenim ustanovama. I dok su neki novu odluku danas već provodili, iz HZJZ-a su poslijepodne objasnili da se ne mijenja ništa.

U utorak, 25. siječnja na snagu je stupila "Odluka o uvođenju posebne sigurnosne mjere obveznog predočenja dokaza o testiranju, cijepljenju ili preboljenju zarazne bolesti COVID-19 prilikom prijema pacijenata u prostorima zdravstvenih ustanova, trgovačkih društava koja obavljaju zdravstvenu djelatnost i privatnih zdravstvenih djelatnika", koju je u ponedjeljak, 24. siječnja potpisao načelnik Stožera civilne zaštite Davor Božinović.

"Zdravstvene ustanove, trgovačka društva koja obavljaju zdravstvenu djelatnost i privatni zdravstveni radnici iz točke 1. ove Odluke nositelji su zdravstvene djelatnosti od interesa za Republiku Hrvatsku koja se obavlja kao javna služba te u smislu zakona koji uređuje zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti i ove Odluke smatraju javnopravnim  tijelima", stoji u Odluci.

Obveza se odnosi na "pacijente, osobe u pratnji pri porodu, roditelje/skrbnike koji borave u smještaju s djecom te osobe koje dolaze u pratnji pacijenata i u posjete hospitaliziranim pacijentima", a u Odluci se navodi kako su dužni ovlaštenoj osobi predočiti potvrdu. Odbiju li - neće im biti dopušten ulazak u zdravstvenu ustanovu

Odgovorne osobe dužne su pak osigurati provedbu posebne sigurnosne mjere predočenja EU digitalne COVID potvrde ili drugog odgovarajućeg dokaza o testiranju, cijepljenju ili preboljenju zarazne bolesti i podliježu prekršajnoj odgovornosti.

Onima koji nemaju potvrdu ili negativan test ne smije biti omogućen ulazak u zdravstvenu ustanovu. Ako se zdravstvena ustanova ne bude pridržavala ove odluke, ravnatelju prijeti kazna sukladno Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

Što je s primarnom zaštitom?

Nejasnoće iz objavljene odluke, kao i odgovor na pitanje odnosi li se to i na pacijente primarne zdravstvene zaštite, pokušali smo doznati od glasnogovornice Ministarstva zdravstva. Ona nas je uputila na MUP, gdje su nam rekli - sve ostaje po starom. Kasnije je i ministar zdravstva Vili Beroš rekao da se za pacijente u primarnoj zdravstvenoj zaštiti ništa ne mijenja.

Bergman: "U srijedu su COVID potvrde u domovima zdravlja kontrolirali voditelji ispostava"

No i na terenu je bilo je zabuna. Ravnatelj Doma Zdravlja Zagrebačke županije i bivši ravnatelj HZZO-a Većeslav Bergman u srijedu nam je potvrdio kako su voditelji ispostava u domovima zdravlja danas bili zaduženi za kontrolu COVID potvrda kod pacijenata.

"S obzirom na to da je Odluka nejasna, kao i na činjenicu da je u zadnje vrijeme pojačana nervoza kod ljudi koji dolaze u domove zdravlja, a imajući na umu postrožene mjere, odnosno obavezu kontrole COVID potvrda, obratio sam se i Gradu Zagrebu s molbom da se u asistenciju uključe i komunalni redari. Nasreću, to nije bilo potrebno, sve se odvijalo u redu", kazao nam je Bergman.

Oglasio se HZJZ

Kasno poslijepodne, i službeno se oglasio HZJZ, priopćenjem u kojem su ovaj put preciznije objasnili na koga se odredba odnosi.   

''Ovom izmjenom i dopunom Odluke, koja je stupila na snagu jučer, 25. siječnja, izvršeno je samo formalno-pravo usklađenje sa Zakonom o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti koji je na snazi od 25. prosinca lanjske godine. Krug obveznika na koje se primjenjuje predočenje COVID potvrde ostaje isti kao i do sada'', kazao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Dodao je da se predočenje EU digitalnih COVID potvrda kojim se dokazuje status cijepljenosti, preboljenja, odnosno posjedovanja PCR-a ili brzog antigenskog testa, ne odnosi na pacijente u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i hitnoj medicinskoj pomoći kao i do sada.

''Možda su neki medijski napisi danas mogli unijeti zabunu među hrvatske građane i pacijente, ali je važno istaknuti da se objavljenom odlukom ne uvode nikakve promjene za pacijente u odnosu na dosadašnji režim ulaska i prijema za medicinske zahvate u bolnicama i zdravstvenim ustanovama'', zaključio je Capak u priopćenju. 

Pročitajte i ovo Andrej Plenković "ZVONKO IMA NA TO PRAVO" Plenkovića iznervirala pitanja o predstojniku Ureda. Govorio i o ukidanju COVID potvrda i Milanoviću: "Dobit će ugovore o kupnji borbenih aviona"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna dijagnostika brzim testovima Za COVID potvrdu dovoljan i brzi antigenski test, Capak objavio detalje: ''Vrijedit će samo u Hrvatskoj, zato smo uložili prigovor''

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene