Obavijesti Video Pretražite Navigacija
bankarski sustav stabilan

Guverner Vujčić otkrio tko sve može dobiti odgodu plaćanja kredita: "Ako se kriza produži imamo još puno municije"

Boris Vujčić
Boris Vujčić DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Boris Vujčić Galerija 1/1 >>
Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke, rekao je za Dnevnik Nove TV da će pravo na odgodu otplate kredita imati svi koji su pogođeni mjerama koje je uvela država u borbi protiv širenja epidemije koronavirusa, bilo da se radi o pravnim ili privatnim osobama.

Guverner HNB-a, Boris Vujčić, pozdravio je najavu banaka da odgode otplatu kredita na tri mjeseca svima koji su pogođeni mjerama borbe protiv koronavirusa.

Pročitajte i ovo Građani Španjolske s maskama - 3 Prvi koraci Jedna europska država bori se sa sve više zaraženih, na sastanku će biti odlučeno o obaveznom nošenju maski: ''Zaštita je nužna'' Ilustracija JN.1 Dobro proučite! Ovih osam simptoma povezuje se s novom varijantom koronavirusa

"Mogućnost za odgodu kredita prije svega imaju oni koji su pogođeni mjerama, bilo da se radi o pravnim ili fizičkim osobama", rekao je Vujčić u razgovoru s Mislavom Bagom u Dnevniku Nove TV.

Vujčić je dodao da će to moći koristiti svi kojima su snažno pogođeni prihodi i nemaju otkud servisirati svoje dugove. Takvim će ljudima banke moći odgoditi naplatu. 

Odgoda plaćanja odnosi se na sve vrste kredita. "Bilo koje vrste kredita. Ako izgubite prihod, ne možete podmirivati bilo koju vrstu dužničke obveze", rekao je Vujčić i dodao da ima i ljudi u ovom trenutku koji uopće nemaju prihod. "Oni su sigurno snažno pogođeni, treba im omogućiti odgodu", kaže Vujčić. 

Što s minusima?

Što se tiče vremena trajanja, Vučić kaže da očekuje da bi tri mjeseca mogla biti dosta, ali HNB im je omogućio da do ljeta iduće godine ne moraju osiguravati rezervacije. 

Na pitanje hoće li se ta odluka banaka odnositi i na dopuštene minuse po računima građana, Vujčić je rekao da o tome banke same odlučuju. 

Guverner smatra da Hrvatska može dosta dugo izdržati ovakvu krizu. "Imamo vrlo visoke zalihe likvidnosti i u bankama i u HNB-u. Stabilizirali smo tečaj i tržište državnih obveznica. Imamo još puno municije, ako se kriza i produži imamo rezerve da možemo intervenirati po potrebi", kaže Vujčić. 

Bankarski sustav je, uvjerava guverner, vrlo stabilan jer će, zbog odluke HNB-a koji je bankama zabranio isplatu dobiti, bankarski sustav imati više od 60 milijardi kuna kapitala.

HNB ne namjerava odustati od držanja tečaja kune. "Tečaj držimo stabilnim, držali smo ga stabilnim i u ratu, tako ćemo nastaviti i dalje", uvjerava guverner. 

Eurozona - pola problema manje

Građane je pozvao da što više koriste online bankarstvo, a što manje gotovinu te da što manje posjećuju poslovnice banaka. "Idući tjedan ćemo izaći s preporukama da svi imaju pristup bankovnim uslugama sa što manje rizika od širenja virusa", najavio je Vujčić.

Uvjeren je da bi Hrvatska bila u puno boljoj poziciji da je unutar eurozone. "Ovakva kriza pokazuje koliko je bilo pametno da je HNB gradio ovakve pričuve međunarodnih rezervi. Da smo u ovom trenutku u euru imali bismo pola problema manje", zaključio je Vujčić. Zaključio je da razloga za paniku nema te da ovu situaciju moramo proći mirno i staloženo, uz radikalne mjere. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene