Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp

Ministarstvo zdravstva Crne Gore proglasilo je u utorak epidemiju u pet općina na sjeveru zemlje zbog sve većeg broja oboljelih od covida-19, a Institut za javno zdravlje izvijestio je o 66 novih slučajeva zaraze koronavirusom u zemlji, što je rekordan broj zaraženih u jednom danu, i dvije preminule osobe.


Za nešto više od tri tjedna u Crnoj Gori su se zarazile 583 osobe, od kojih je osam preminulo. To je gotovo dvostruko više zaraženih nego u prvom valu kada su koronavirusom bile inficirane 324 osobe, a devet osoba je umrlo.

Vezani članci Liječnici, ilustracija - 3 Država za prekovremene u zdravstvu duguje šokantan iznos: "Predlagali smo da se to izvansudski riješi, ali nisu pristali" Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a i član Nacionalnog kriznog stožera Capak objasnio zašto svakodnevno imamo veliki broj umrlih od korone: Komentirao i slabi li virus

„Trenutno je Crnoj Gori 90 aktivno oboljelih na 100 tisuća stanovnika“, priopćile su zdrastvene vlasti te zemlje.

Za crnogorske epidemiologe naročito je teška situacija na sjeveru zemlje gdje je, kako je priopćeno, sve veći broj oboljelih i ne mogu pouzdano identificirati izvor infekcije. Zbog zbog toga je proglašena epidemija u pet općina tog područja na granici sa Srbijom, gdje su danas preminule još dvije osobe oboljele od covida-19.

„To što sve veći broj oboljelih ne uspijeva pouzdano identificirati izvor zaraze ukazuje na raširenu lokalnu transmisiju virusa u određenim sredinama zbog čega je crnogorsko Nacionalno koordinacijsko tijelo za zarazne bolesti dalo suglasnost ministarstvu zdravstva da proglasi epidemiju zarazne bolesti na teritoriji općina: Bijelo Polje, Berane, Petnjica, Rožaje i Gusine“, priopćeno je iz crnogorske vlade.

Nacionalno koordinacijsko tijelo produžilo je u utorak navečer stroge epidemiloške mjere za taj dio Crne Gore za još dva tjedna.

Crna Gora, koja je postala prva „corona free“ država u Europi, proglasila je kraj epidemije u zemlji 2. lipnja, nakon što 28 dana nije bilo novih slučajeva zaraze.

Drugi val zaraze počeo je 14. lipnja, kada su potvrđeni prvi slučajevi kod crnogorskih državljana koji su bili na nogometnoj utakmici u Beogradu između Partizana i Crvene Zvezde. Našto kasnije novo žarište javilo su u Rožajama, gradu na granici sa Srbijom, udaljenom 60 kilometara od Novog Pazara.