Koronavirus u Srbiji
Koronavirus u Srbiji Foto: Afp

Srpski Krizni stožer donio je odluku o pooštravanju mjera i novom zatvaranju. Nove mjere stupaju na snagu već u noći na subotu, u ponoć.


Na sjednici Kriznog stožera donesena je odluka prema kojoj će već u ponoć biti pozatvarano sve osim trgovina prehranom, ljekarni, zdravstvenih ustanova, benzinskih pumpi, kioska i dostave hrane.

Vezani članci COVID odjel bolnice Susjedi bilježe porast novozaraženih: ''2022. sigurno nećemo proglasiti kraj pandemije'' Nastavlja se prosvjed ispred škole u Krapinskim Toplicama Kraj drame u Krapinskim Toplicama: Dječak na nastavi. Odvjetnik tvrdi da je dogovoren poseban tretman, ravnatelj otkrio što to točno znači

Svi ostali objekti i trgovine ostaju zatvoreni sve do ponedjeljka. Od sljedećeg tjedna srednje škole prelaze na online nastavu, piše Blic.

Krizni stožer za sada nije priopćio koje će nove mjere biti na snazi od ponedjeljka, nakon vikend-lockdowna. Navode da će o tome odlučivati tijekom vikenda te u nedjelju objaviti sve detalje nove odluke.

U Srbiji je posljednjih dana porastao broj zaraženih. Gotovo trećina testiranih bila je pozitivna, a dnevne brojke narasle su na više od 4500. Nova lokalna žarišta svakodnevno se smjenjuju, raste broj hospitaliziranih, ali i najtežih bolesnika, pa je tako ovih dana broj pacijenata na respiratorima viša od 200.

Srbija se približila brojci od 800 zaraženih na 100.000 građana, a time i takozvanoj crnoj koronazoni. Četvrti su u Europi po broju zaraženih i preminulih u odnosu na broj stanovnika, odmah iza Češke, Estonije i Crne Gore.

Sve je više zaraženih

U protekla 24 sata u Srbiji je potvrđeno 4668 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a testirano je 16.831 osoba. Na respiratoru se nalazi 288 pacijenata. Preminulo je 26 osoba.

''Prema analizi medicinskog dijela stožera situacija je izvanredna. Imamo sad već jedan period blagog povećanja zaraženih, a prognoze su da će taj broj rasti. Ono što je dobro jest da nije eksponencijalno izražen i da neće biti naglog skoka. To je posljedica cijepljenja i što veći dio građana poštuje mjere'', rekao je Zoran Gojković, pokrajinski tajnik za zdravstvo.