Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nastavlja se cijepljenje AstraZenecom

Mjere produžene uz jednu izmjenu, Capak predstavio rezultate serološkog istraživanja: "Antitijela su pronađena kod 25 posto ispitanika"

Aktualno Galerija +0 Članovi Nacionalnog stožera Galerija 1/1 >>
Stožer je na konferenciji produljio postojeće mjere do kraja ožujka, a predstavljeno je i novo serološko istraživanje koje je pokazalo kako je 25 posto od 1463 ispitanika imalo antitijela.

Broj zaraženih ponovno je u porastu pa su tako danas u Hrvatskoj zabilježena 823 nova slučaja, a testirano je manje od šest tisuća ljudi. Preminulo je 12 ljudi, a cijepljene su 233.423 osobe. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ZBUNJUJUĆA KOMUNIKACIJA Božinović ''poklopio'' Capaka: ''COVID potvrde zasad ostaju'' Krunoslav Capak uskoro hodogram ublažavanja mjera Odlične vijesti: U Hrvatskoj samo 10 novooboljelih od koronavirusa, nema novih preminulih

Šef HZJZ-a Krunoslav Capak kazao je kako brojke prvih pet dana ovog tjedna predstavljaju porast od 26 posto u odnosu na prošli tjedan.

Po 14-dnevnoj incidenciji na sto tisuća stanovnika najbolje stoji Istarska, a najgore Dubrovačko-neretvanska županija. Po tjednoj incidenciji najgora je Primorska-goranska županija. 

"Epidemiolozi iz te županije kažu kako nema velikih žarišta već više mikro-žarišta, bilo je puno pojedinačnih druženja i obiteljskih epidemija", kazao je Capak. 

Udio zaraženih u testiranima je u porastu te trenutačno iznosi 13,9 posto.

Antitijela kod 25 posto ispitanika

Capak je predstavio i rezultate serološkog istraživanja koje će pokazati koliko je građana bilo u doticaju s virusom.

"Istraživanje je provedeno nad 1463 ispitanika. Uzorci su uzimani od prosinca do veljače, tako da se tu još ne vidi veliki rezultat cijepljenja. U prvom valu imali smo 24 pozitivna na antitijela, tj. 2,2 posto, a u drugom valu imamo 360 osoba s antitijelima, što je 25, 1 posto", objasnio je Capak i dodao kako je prema preliminarnim podacima 75 posto ispitanih osoba s antitijelima imuno na virus. 

Na pitanje zašto 25 posto ispitanika nije pokazalo imunost, kazao je kako nisu svi koji su bili u kontaktu s virusom imuni, tj. za njih se ne zna kako reagiraju s virusom te mogu imati stanični imunitet. 

"Ovaj je uzorak dovoljno reprezentativan i pokazuje kako je 25 posto stanovništva došlo u doticaj s virusom. Četiri puta više osoba došlo je u doticaj s virusom nego što imamo oboljelih, to je oko milijun ljudi", rekao je. 

Produljene mjere

Stožer je na današnjoj sjednici donio odluku o produljenju postojećih mjera koje ističu u ponedjeljak, a produljuju se do kraja ožujka. 

Božinović je istaknuo kako će se maksimalni broj sudionika na kulturnim događanjima korigirati ovisno o odlukama HZJZ-a te će se taj broj moći povećavati i smanjivati

"Omogućit će se i natjecanja na otvorenom i za niži rang natjecatelja, bez gledatelja", rekao je Božinović.

Nastavlja se cijepljenje AstraZenecom

Na pitanje razmišlja li se i u Hrvatskoj o zabrani cijepljenja cjepivom AstraZenecom, Capak je poručio kako je 16 zemalja EU-a dobilo cjepivo iste serije kao i Austrija.

"Njihova je odluka donesena iz predostrožnosti dok se sve ne ispita. Ako se ne utvrdi da su događaji povezani, nastavit će se cijepljenje AstraZenecom. Mi nismo dobili tu seriju cjepiva i nismo imali takve tromboembolijske događaje. Za sada nastavljamo sa cijepljenjem AstraZenece", rekao je Capak i dodao kako smo dobili obavijest da ćemo opet dobiti manje doze njihova cjepiva.

Šef HZJZ-a rekao je i da još nije stigla dokumentacija koja bi omogućila pokretanje procedure interventnog uvoza cjepiva. 

"Razmišljamo i o kineskom cjepivu, ali o njemu ne znamo puno. U tijeku je jedan online sastanak s kineskim proizvođačima, ali o tome ćemo vam više moći reći u ponedjeljak", rekao je. 

Dodao je i kako je Hrvatska naručila 50 tisuća doza cjepiva Novavax. 

"Nije točno da se tromboembolija nije uočila i kod drugih cjepiva uz AstraZenecu. I s drugim cjepivima bilo je događaja da je poslije cijepljenja uočena tromboembolija, ali ni u jednom slučaju nije utvrđena uzročno-posljedična veza s cijepljenjem. Okidač za zaustavljanje cijepljenja bilo je više slučajeva na jednom mjestu, pa se posumnjalo u jednu seriju", rekao je Capak.

Ravnateljica Infektivne Alemka Markotić rekla je kako bi Hrvatskoj bilo iznimno važno da se očuva Imunološki zavod te da se uključimo i u proizvodnju cjepiva.

Božinović je rekao kako je još prerano govoriti o velikim događanjima i festivalima tijekom ljeta.

"Razumijem želju i potrebu za ranijom organizacijom, ali mislim da nitko ne može reći kako će izgledati situacija u sljedećim mjesecima", rekao je Božinović 

Upitan kako je li ugrožena turistička sezona, Božinović je poručio kako "sve ovisi o nama". 

Lokalni stožeri javljaju o broju novozaraženih po županijama. Stanje možete pratiti ovdje

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene